Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2018 04 07

Šiukšlynas pakeliui iš Vilniaus į Karklėnus – seni baldai, šaldytuvai tapo kasdienybe

Šalia Vilniaus, bet jau Vilniaus rajone esančio Karklėnų kaimo gyventojai priversti nuolat pakeliui į namus stebėti augančias šiukšlių krūvas. Kaip sako patys, seni baldai, šaldytuvai tapo kasdienybe, o pasikeitus sezonui auga padangų krūvos. Ir niekas nežino, kaip šią problemą išspręsti. Vilniaus rajono savivaldybė tikina daranti viską, ką gali.
Koliažai su šiukšlėmis šalia Karklėnų kaimo
Koliažai su šiukšlėmis šalia Karklėnų kaimo / Karklėnų kaimo gyventojų nuotr.

„Pakeliui iš Linksmosios g. (Naujojoje Vilnioje) iki Malūnų g. Karklėnų kaime, Šatrininkų seniūnijoje, Vilniaus rajone – vienas didelis šiukšlynas“, – 15min paskelbus apie akciją „Ieškome kiaulių“ pranešė Karklėnų kaimo gyventojai.

Atveža ir suverčia

Vietų, kur kažkas atveža ir suverčia krūvas šiukšlių, šio kaimo gyventojai sako žinantys ne vieną. Ir net tikslias jų koordinates nurodyti gali, tik prašo neskelbti – kad nauji šiukšlintojai nesužinotų, kur galima nemokamai ir be trukdžių atvežti ir palikti šiukšlių.

Su šiukšlintojais vietos gyventojai kovoja jau senokai. Skambino bendruoju pagalbos telefonu 112, skundas esą buvo perduotas aplinkosaugininkams, kurie susisiekė, bet tuo viskas ir baigėsi.

„Buvome pagavę automobilį su priekaba, kuris kaip tik atvežė mums į mišką šiferio, pridavėm policijai, „žaliesiems“ – atvažiavo, žiūrėjo, bet irgi tyla. Šiukšlės vežamos į Karklėnų km. teritoriją visus metus iš įvairių Vilniaus miesto vietų – Pavilnio, Galgių, net Šiaurės miestelio“, – skundžiasi gyventojai.

Kreiptasi buvo ir į Vilniaus miesto savivaldybę, kadangi iš jų teritorijos kalnai šiukšlių atkeliauja, tačiau atsakymas buvo paprastas – nelegalūs sąvartynai juk ne miesto teritorijoje.

„Kreipėmės į Vilniaus rajono savivaldybę ir Šatrininkų seniūniją, rašėme raštus, vežėme seniūną parodyti gyvai. Kitą dieną seniūnas atvežė brigadą pastatyti kuolus, neleidžiančius įvažiuoti į mišką, bet jie stovėjo neilgai.

Kitais atvejais atsakymo nebuvo, nebent kokio isterikuojančio darbuotojo pasakymas, kad negi čia dabar jam reikia važiuoti, sėdėti miške ir saugoti, kad nevežtų. Taip pat esame sulaukę pasiūlymų patiems pagauti šiukšlintojų, pakabinti už savo pinigus nusipirktas kameras. Žodžiu – jokios pagalbos, niekam neįdomu“, – teigė Karklėnų kaimo gyventojai.

Ne visi supranta

Dalis šiukšlių verčiama į čia pat esantį privatų sklypą, tad seniūnas gyventojams pasakė, kad net apžiūrėti ten šiukšlių negalįs – neturi teisės eiti į svetimą teritoriją, tuo rūpintis turėtų jos savininkas.

„Taip, seniūnas bent minimaliai kažką padarė, bet tikėjomės didesnės pagalbos – ne mes sėdime toje sistemoje, kur žinoma, ką ir kaip galima pajudinti. Juk mums tektų darbus mesti, jeigu norėtume ištirti, lakstyti iš vienos institucijos į kitą ir dar kęsti pažeminimus, jaustis nenormaliai dėl reikalo, kodėl atėjome. Užburtas ratas“, – liejasi gyventojų nusivylimas.

Panašių šiukšlių krūvų netrūksta ir miške link Viktariškių kaimo. Seni baldai, šaldytuvai, statybinės atliekos ir t.t. jau tapo kasdienybe šioje Vilniaus rajono vietoje gyvenantiems žmonėms.

„Ne visi ir kaimynai supranta, kodėl mums tai rūpi – juk svarbiausia savo kiemą šventėms išsivalyti. Bet juk pasivaikščiojimas po šiukšlyną nėra pats maloniausias poilsio variantas, šiukšlynai tik auga ir kur benueitume pasivaikščioti – į mišką, laukus, prie upės, visur randame siurprizų“, – piktinosi gyventojų bendruomenės atstovai.

Karklėnų kaimo gyventojų nuotr./Koliažai su šiukšlėmis šalia Karklėnų kaimo
Karklėnų kaimo gyventojų nuotr./Koliažai su šiukšlėmis šalia Karklėnų kaimo

Vilniaus rajono savivaldybės Vietinio ūkio skyriaus specialistai, iš 15min gavę Karklėnų kaimo gyventojų nurodytas šiukšlynų koordinates, patikslino, kad bent dvi vietos yra Vilniaus miesto savivaldybės teritorijoje, kitos – Vilniaus rajone, tačiau tik viena vieta valstybinėje žemėje, keturios likusios vietos yra privačiuose žemės sklypuose.

Tyrimas vyksta

Šiais metais užšiukšlinta teritorija valstybinėje, nesuformuotoje žemėje įtraukta į sąrašą teritorijų, tvarkomų akcijos „Darom 2018“ metu.

„Pagal Šatrininkų seniūno pateiktą informaciją, su šia problema kovojama nuo 2017 m. vasaros (buvo sukalti kuolai, neleidžiantys važiuoti į mišką, išvežtos padangos, sutvarkyta dalis šiukšlių).

Manoma, kad į šią teritoriją veža šiukšles artimiausių Vilniaus miesto ir sodų bendrijų teritorijų gyventojai, kur vyksta gyvenamųjų namų statybos ir remontai. Šiais metais užšiukšlinta teritorija valstybinėje, nesuformuotoje žemėje įtraukta į sąrašą teritorijų, tvarkomų akcijos „Darom 2018“ metu. Atliekų sukaupimo vieta nurodyta prie Karklėnų kapinių“, – teigiama skyriaus komentare.

Tad akcija, kurioje dalyvauja tokie pat savanoriai kaip ir patys Karklėnų kaimo gyventojai, galbūt padės pagerinti vaizdą ir šiose vietose.

Taip pat Vilniaus rajono savivaldybė informavo, kad dėl Tvarkymo ir švaros taisyklių pažeidimo tyrimą atlieka savivaldybės Viešosios tvarkos skyrius.

„Atkreipiame dėmesį, kad Vilniaus rajone veikia trys didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelės, į kurias gyventojai gali pristatyti buityje susidarančias didelio gabarito, statybines, padangas ir k.t. atliekas (Daugiau informacijos galite rasti www.vaatc.lt)“, – teigė Vilniaus rajono savivaldybės atstovai.

2016 m. gruodžio 22 d. Vilniaus rajono savivaldybė priėmė sprendimą, pagal kurį didelių gabaritų ir buityje susidarančios pavojingos atliekos iš atliekų turėtojų yra surenkamos 2 kartus per metus (pavasarį ir rudenį) pagal iš anksto suderintą ir viešai skelbiamą grafiką. Gyventojai, neturintys galimybės patys pristatyti atliekas į didelių gabaritų atliekų surinkimo aikšteles, gali pasinaudoti teikiama atliekų surinkimo apvažiavimo būdu paslauga.

Karklėnų kaimo gyventojų nuotr./Koliažai su šiukšlėmis šalia Karklėnų kaimo
Karklėnų kaimo gyventojų nuotr./Koliažai su šiukšlėmis šalia Karklėnų kaimo

Vilniaus rajono gyventojams aktuali informacija, susijusi su atliekų tvarkymu, yra skelbiama viešai. Ją galima rasti Vilniaus rajono savivaldybės administracijos tinklalapyje www.vrsa.lt → Aplinkos apsauga.

Informacija taip pat skelbiama seniūnijų skelbimų lentose, Vilniaus krašto savaitraštyje, UAB „Nemėžio komunalininkas“ ir UAB „Nemenčinės komunalininkas“ tinklalapiuose. Taip pat Vilniaus rajono savivaldybės administracija, siųsdama Vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų tvarkymą informacinius pranešimus gyventojams, kartu siunčia informaciją apie atliekų tvarkymo galimybes.

Tačiau kažkodėl vis tiek dalis žmonių labiau mėgsta šiukšles išvežti į pamiškes ar laukus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas