„Ūmėdes labai sunku atskirti. Nors jos atrodo įvairiaspalviai linksmi grybai, spalvos nuo baltos iki žalsvos, melsvos, violetinės, raudonos, tačiau ūmėdės skiriamos ne pagal spalvą. Kartais gali būti labai panašios spalvos, bet skirtingų rūšių ūmėdžių. Todėl grybų specialistai mikologai turi savo metodus ūmėdžių rūšims atskirti“, – paaiškino A.Kulbis.
Pašnekovo teigimu, ūmėdės yra vertingi grybai, tačiau grybautojai jas renka rečiau manydami, kad šie grybai greitai kirmija.
„Jos yra mėgstamos vabzdžių, kurie grybuose padeda kiaušinėlius, ir ten vystosi lervos. Tačiau kartais galima prieiti didelį plotą šių grybų, jų prisirinkti ir kepti su sviestu“, – LRT TELEVIZIJOJE kalbėjo A.Kulbis.
Gamtininkas išskiria ūmėdę garduolę, kuri savo skoniu lenkia ir voveraites.
Tačiau didžiausias ūmėdžių trūkumas – jų trapumas, tad jas sunku transportuoti ir jos yra tinkamiausios asmeniniam naudojimui.