Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 07 18

Siūlo prievolę: rinkimų dalyviai turėtų prisipažinti apie VTEK nustatytus pažeidimus

Seimo konservatoriaus Sergejaus Jovaišos įsitikinimu, kandidatuojantys į Seimą, Europos Parlamentą, savivaldybių tarybas ar merus viešai skelbiamose anketose turėtų prisipažinti apie padarytus įstatymų pažeidimus dėl viešųjų ir privačių interesų derinimo bei lobistinės veiklos. Trečiadienį parlamentaras registravo tokį pokytį siūlančius įstatymo projektus.
Sergėjus Jovaiša
Sergėjus Jovaiša / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Pagal S.Jovaišos siūlymą, rinkimuose dalyvaujantis asmuo viešoje anketoje turėtų pateikti informaciją apie per paskutinius 3 metus Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) nustatytus pažeidimus.

„VTEK pateiktais duomenimis, 2017 m. nustatyta keturis kartus daugiau politikų ir kitų asmenų, kuriems taikomos Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo nuostatos, interesų derinimo pažeidimų nei ankstesniais metais (2015 m. – 25, 2016 m. – 34, 2017 m. – 139).

Pažeidimai konstatuoti dėl neįvykdytos pareigos deklaruoti privačius interesus, nenusišalinimo nuo interesų konfliktą keliančių klausimų, atstovavimo fiziniams ar juridiniams asmenims ar jų grupėms ir jų interesų gynimo valstybės ar savivaldybės institucijose neturint vadovo leidimo, įsidarbinimo kontroliuotoje įmonėje ir kitais atvejais“, – aiškinamajame rašte dėsto parlamentaras.

Anot jo, „informacija apie minėtus pažeidimus yra svarbi ir turi būti lengvai prieinama rinkėjams, prieš priimant sprendimą, kurį kandidatą palaikyti Lietuvos Respublikos Seimo ar savivaldybių tarybų, merų, Europos Parlamento rinkimuose“.

Panašius įstatymų projektų pakeitimus S.Jovaiša buvo registravęs šių metų gegužę, tačiau jie sulaukė Seimo Teisės departamento pastabų – atkreiptas dėmesys, kad prievolės deklaruoti VTEK nustatytus pažeidimus nesiūlyta įtvirtinti Prezidento rinkimų ir Rinkimų į Europos Parlamentą įstatymuose.

Kad S.Jovaišos siūlomas reglamentavimas įsigaliotų, tam turėtų pritarti Seimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento