Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2018 07 02

Šiurpiai Vilniuje nužudytas trylikametis nespėjo ištrūkti į Švediją pas tėvą

Šeštadienio pavakarę į sostinės medikų rankas pateko stipriai sumaitotas paauglys. Komos ištiktas berniukas buvo patyręs stiprių galvos, veido bei viso kūno sumušimų. Dėl patirtų sužalojimų ankstų sekmadienio rytą berniukas mirė. Įtariamieji jau sulaikyti, o už vaikų teises atsakingos institucijos aiškinasi, kodėl apsaugoti vaiko nepavyko. Vaikas buvo mirtinai uždaužytas akmeniu per muštynes.
Ukrainos palaikymo akcija Kaune
Žvakelė / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Tragedija įvyko per iš anksto sutartas muštynes. Žiauriai užmuštas vaikas policijai buvo žinomas, jis buvo užfiksuotas mažiausiai 30-yje policijos įvykių.

Motina visaip bandė išgelbėti

15min žiniomis, vaikas Vilniaus miesto savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus specialistams buvo žinomas nuo praėjusių metų liepos. Tuo metu iš policijos buvo gauti pirmieji signalai apie paauglio įsitraukimą į grupuotę, valkatavimą, girtuokliavimą, priklausomybes, smurtą, vagystes, padeginėjimus.

Dėl galvos ir rankų apipjaustymo jis buvo pakliuvęs į ligoninę, tačiau anuomet pareigūnams aiškino, kad žaidė.

Vaikui buvo nustatytos minimalios priežiūros priemonės, kurios esą turėjo padėti jam įveikti susiformavusį ydingą elgesį. Tačiau šių priemonių berniukas esą nevykdė.

Paauglio šeima nebuvo įtraukta į rizikos sąrašą. Su vaiko teisių apsaugos specialistais paauglio motina uoliai bendradarbiavo ir dėjo dideles pastangas padėti sūnui. Ji lankėsi pas specialistus, tarėsi, ką daryti, mėgino ieškoti pagalbos, kad sūnų išplėštų iš grupuotės gniaužtų.

15min žiniomis, pats paauglys irgi norėjo pasitraukti, tačiau jam buvo grasinama.

Norint jį apsaugoti, berniukas kuriam laikui buvo išsiųstas į Diemedžio ugdymo centrą.

Vėliau siekiant vaiką ištraukti iš neigiamos aplinkos buvo svarstyta imti taikyti ne minimalias, bet vidutines apsaugos priemones. Tai suteiktų galimybę jį apgyvendinti socializacijos centre, bet tam įgyvendinti trukdė formali kliūtis – į socializacijos centrą patenka vaikai nuo 14-kos metų, o šiam paaugliui buvo 13-ka.

Jau turėjo bilietą į Švediją

15min duomenimis, gegužę paauglio motina vėl kreipėsi į savivaldybės vaiko teisių apsaugos specialistus. Jie esą susisiekė su policijos pareigūnais, prašydami patarti, kokių veiksmų reikėtų imtis.

Tačiau atsakymo nesulaukta iki šiol.

Siekdami padėti vaikui tėvai, kurie gyvena skyrium, nutarė, kad jam geriausia būtų išvykti gyventi į užsienį. Planuota, kad dar šią vasarą paauglys persikraustys į Švediją, kur šiuo metu gyvena ir dirba tėvas.

Savaitgalį akmeniu mirtinai sužalotas nepilnametis ir jo mirtinu sužalojimu įtariami du nepilnamečiai buvo žinomi policijai, sako generalinis komisaras Linas Pernavas.

„Tai iš esmės buvo jaunimas, kurie yra pažįstami, kurie įsiveldavo į įvairias situacijas. Taip, tie asmenys, kurie yra sulaikyti, jie mums yra žinomi, jie yra įvykdę įvairius nusikaltimus. Nepilnametis nukentėjęs yra pakankamai jauno amžiaus, kad galėtų būti įtariamuoju, būdavo kartu ir vėlgi įsiveldavo į tokias situacijas“, – žurnalistams pirmadienį sakė L.Pernavas.

Dėl kardomųjų priemonių skyrimo jiems planuojama spręsti antradienį.

Šiuo metu vykdomos jų apklausos ir kiti procesiniai veiksmai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas