Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 10 13 /12:39

„Skaidrinam“ Kretingos rajone: socialdemokratė pateikė čekius su 158 skirtingomis nuolaidų kortelėmis

Visuomenininko ir Laisvės TV įkūrėjo Andriaus Tapino iniciatyva „Skaidrinam“ pasiekė Kretingos rajoną ir ten aptiko naujų rekordų.
Antanas Kalnius
Antanas Kalnius / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Pasak A.Tapino, Kretingos rajono meras Antanas Kalnius buvo pamėgęs dideliais kiekiais piltis dyzeliną savaitgaliais kaip tik, kai jo sūnaus vadovaujama bendrovė „Kalniaus duona“ veždavo produkciją į turgus.

Buvusi Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovė vicemerė sugebėjo per 8 minutes įveikti 50 kilometrų atstumą tarp dviejų degalinių.

Du liberalai arba pateikinėjo gautus svetimus čekius, arba slapta susitikinėjo atokioje Kartenos degalinėje.

Rajono tarybos narys konservatorius išleido daugiausiai pinigų – 14 tūkst. eurų degalams, nuvažiavo 130 tūkts. kilometrų ir sugebėjo kompensuotis netgi čekį, ant kurio parašyta „neaptarnauti, trūksta lėšų“.

Tačiau įspūdingiausia „čekistė“ yra LSDP atstovė ir gerbiama Kretingos gydytoja Augenija Juknevičienė, kuri per kadenciją pateikė čekius su 158 skirtingomis „Viados“ nuolaidų kortelėmis ir pagerino dar vieną Lietuvos rekordą.

„Istorija tuo nesibaigia – atsirado ir man parašė žmogus, kurio nuolaidų kortelė sutampa su įrašyta Juknevičienės čekyje. Dar daugiau – jis gerai pamena pylęs tą dieną kurą „Viadoje“, nes tai buvo jo gimtadienis. Fantasmagorija, bet tiesa“, – rašo A.Tapinas.

Didžiausių važinėtojų penketukas

Kretingos tarybos nariams kas mėnesį buvo skiriama 0,5 minimalios mėnesinės algos išmoka, skirta kanceliarijos, pašto, telefono, interneto ryšio, transporto, biuro patalpų nuomos išlaidoms. Kaip ir daugelyje rajonų šita reglamento formuluotė nenumato brangių telefonų, kompiuterių ir išmaniųjų laikrodžių įsigijimo ir pasilikimo sau.

Kylant MMA, kilo ir tarybos narių išmokos. 2019 metais maksimali suma buvo apie 2500 eurų, o 2022 metais pakilo iki 4300 eurų.

Kaip ir visur – didžiausią dalį lėšų Kretingos politikai išnaudojo degalams.

Didžiausių važinėtojų penketukas Kretingoje atrodo taip:

  1. Raimundas Puškorius (TS-LKD) 14 200 eurų (suapvalinus)

  2. Augenija Juknevičienė (LSDP) 13 500 eurų

  3. Konstantinas Skierus (buvęs LVŽS, dabar LSDP) 13 400 eurų

  4. Rimantas Macius (Tvarka ir teisingumas) 13 300 eurų

  5. Romualdas Jablonskis (Liberalų sąjūdis) 13 300 eurų

Šis penketukas visas gaunamas išmokas nukreipė būtent į degalus. Paskaičiavus prisuktus kilometrus per kadenciją kiekvienas toks tarybos narys nuvažiavo apie 130 000 kilometrų. Tai yra maždaug 20 kartų nuo Vilniaus iki Lisabonos ir atgal.

Augenijos Juknevičienės rekordas

Kretingos rajone visi degalų čekiai privalo būti vardiniai. Su tarybos nario vardu, pavarde ir gyvenamąja vieta.

Į šios kadencijos tarybą nebeišrinkta socialdemokratė Augenija Juknevičienė yra šeimos gydytoja, UAB „Kretingos šeimos medicinos centras“ direktorė.

A.Juknevičienė visas išmokas išleido degalams, visi čekiai tik iš vienos degalinės – Vytauto 163 esančios „Viados“, tik grynais pinigais ir vidutinės sumos. Ji toje degalinėje dažnai pildavosi kiekvieną dieną, nors degalinė yra už Kretingos.

Tačiau, pasak A.Tapino, pristatydama degalų čekius tarybos narė pamiršta vieną svarbų dalyką – tokiame dideliame tinkle kaip „Viada“, o dar ant Šiaulių plento esančioje degalinėje, daug klientų naudoja „Viados“ ar jos partnerių nuolaidų korteles, kurių visas numeris yra atspausdinamas čekyje.

A.Tapinas suskaičiavo, kad vardiniuose Juknevičienės čekiuose yra 91 skirtinga nuolaidų kortelė. Ir čia tik už 2021–2022 metus.

Be to, vardinius čekius su 54 skirtingomis nuolaidų kortelėmis A.Juknevičienei išmušė tas pats kasininkas.

A.Tapinas „Facebook“ kreipėsi į žmones, paviešinęs nuolaidų kortelių pabaigas ir klausdamas – gal kas nors atpažins savo, jei kada nors toje „Viadoje“ pylėsi degalus?

Atsirado žmogus, su kurio nuolaidų kortele degalus pylėsi Kretingos tarybos narė ir jis yra tikras, kad jai kortelės neskolino.

Taip pat jis informavo, jog labai gerai atsimena, kad 2022 vasario 19 dieną pylė degalus „Viadoje“, nes tą dieną buvo jo gimtadienis.

2019–2020 m. A.Juknevičienė panaudojo dar 67 skirtingas nuolaidų korteles.

Taigi turime dar vieną nacionalinį rekordą – politikę, kuri pateikė 158 čekius su skirtingomis nuolaidų kortelėmis.

K.Skierus esą naudojo 74 skirtingas nuolaidų korteles

Toje pat degalinėje degalus pildavosi ir buvęs LVŽS atstovas, dabar kandidatavęs su LSDP, bet į tarybą nepatekęs Konstantinas Skierus.

Degalinė ta pati, dominuojantis čekių tiekėjas tas pats – „Viada“ kasininkas 1109. Jis K.Skierui išmuša vardinius čekius su 47 skirtingom nuolaidų kortelėm, o iš viso K.Skierus pateikia 74 skirtingas nuolaidų korteles per 2021–2022 m.

Dar vienas įdomus momentas – beveik visose kitose degalinėse K.Skierus atsiskaitydavo ta pačia mokėjimo kortele, matyt, ten mokėjo už savus.

R.Puškorius pylė viską, kas įmanoma

Į šios kadencijos tarybą nepatekęs konservatorius Raimundas Puškorius pylė viską, kas įmanoma, 2021–2022 metais atsiskaitė 12 skirtingų mokėjimo kortelių.

Štai gegužės 25 d. toje pačioje „Trevenoje“ ryte yra dyzelino čekis su viena nuolaidų kortele, po pietų jau benzinas su kita nuolaidų kortele.

Liepos 8 buhalterijoje priimamas negaliojantis čekis, kuriame parašyta neaptarnauti. R.Puškoriui tai netrukdo teikti, buhalteriams – priimti.

Gruodžio 28 d. kelių valandų skirtumu vienoje kolonėlėje pilama 50 litrų dyzelino, kitoje – 40 litrų dujų ir 20 litrų benzino.

Iš pasikartojančių nuolaidų ir mokėjimo kortelių numerių bei skirtingų kuro rūšių A.Tapinui kyla įtarimas, kad R.Puškorius piktnaudžiaudavo rajono žmonių lėšomis kompensuodamas kelių savo šeimos narių degalų išlaidas ir jie prašydavo išmušti čekius su R.Puškoriaus rekvizitais.

R.Macius: 103 skirtingos nuolaidų kortelės

R.Macius į 2019 metų tarybą buvo išrinktas su "Tvarka ir teisingumu", 2023 metais perbėgo pas Sauliaus Skvernelio demokratus, bet į tarybą nepateko.

R.Macius veikė pagal tą patį patikrintą principą – visada ta pati kolonėlė, tos pačios kasininkės, per mėnesį apie 10 čekių.

Jo medžioklės plotai buvo degalinė „Milda“, operatorė Lukauskaitė, o klaida ta pati – nesužiūrėtos nuolaidų kortelės. Lukauskaitė jam išmušė čekius su 67 skirtingomis nuolaidų kortelėmis. Kitos operatorės bendrai paėmus dar 36.

Tad R.Maciaus sąskaitoje 103 vardiniai čekiai su skirtingomis nuolaidų kortelėmis per 2021-2022 metus. Lukauskaitė ištikimai mušė čekius nuo 2021 sausio iki 2022 trečio ketvirčio, po to pamainą perėmė dvi operatorės Abromienė ir Tranizienė, tada darytina prielaida, kad galimas susitarimas buvo tarp tarybos nario ir degalinės vadovo.

S.Baltuonis: 67 skirtingos nuolaidų kortelės

Šiek tiek mažesniais kiekiais, bet čekių su skirtingomis nuolaidų kortelėmis mechanizmą buvo įsukęs ir tarybos narys socialdemokratas Steponas Baltuonis.

Jo tėvonija buvo Kretingoje esanti „Trevenos“ degalinė, iš kurios jis gavo čekius su 67 skirtingomis nuolaidų kortelėmis. Net 51 skirtingą nuolaidų kortelę jam pritaikė degalinės operatorė Gitana Moncevičienė.

Liberalai R.Jablonskis ir M.Meškauskas: identiškos ataskaitos

Penketuką uždaro liberalas Romualdas Jablonskis, tačiau pagal išvažinėtus eurus jam nelabai nusileidžia ir partijos bičiulis Marius Meškauskas.

Šitie du Kretingos politikai yra įdomūs tuo, kad teikia identiškas ataskaitas. Jie įrašo į ataskaitą vieną sumą ir po to pateikia čekius iš vienos nedidukės „Arintos“ degalinės Kartenoje. Visos sąskaitos faktūros per visus ketvirčius išrašomos ta pačia seka – R.Jablonskio ir M.Meškausko numeriai eina vienas po kito.

Jei M.Meškausko atveju tai dar kaip ir aišku, nes jis gyvena netoli Kartenos, tai R.Jablonskio, gyvenančio Kretingoje, pasirinkimas visada piltis kurą ne Kretingoje, o už 17 kilometrų esančioje Kartenoje, yra keistas.

Dar daugiau įtarimų dėl susitarimo su degaline kelia ir abiejų politikų pylimo kiekiai – absoliuti dauguma čekių sąlyginai nedideli 20–30 eurų. Vadinasi, R.Jablonskis nori mums įrodyti, kad jis kas antrą dieną važiuodavo į Karteną piltis degalų, bet užsipildavo tik kokius 15–18 litrų.

Demokratė V.Valančiūtė: 17 skirtingų mokėjimo kortelių, teleportacijos sugebėjimai

Vitalija Valančiūtė į 2019 metų tarybą pateko su LVŽS, 2022 metais netgi ėjo vicemerės pareigas, o 2023 metų rinkimuose jau sėkmingai pasirodė su Sauliaus Skvernelio demokratais.

Per 2021–2022 metus ji pateikė degalų čekius, už kuriuos atsiskaityta 17 skirtingų mokėjimo kortelių.

V.Valančiūtės mėgstamiausia degalinė yra „Milda“ Salantuose, tačiau politikė nespjauna ir į kitas. Štai 2021 kovo 22 19:27 ji pilasi benziną už 38.5 eur Laivių kaime, o 19:35 jau esą pilasi dujų už 38 eurus Klipščių kaime Klaipėdos rajone esančioje degalinėje „Jozita“.

„Google Maps“ rodo, kad tarp degalinių yra 50 kilometrų ir nuvažiuoti užtrunka apie 52 minutes. Jei V.Valančiūtė sugeba tai padaryti per 8 minutes, jos greitis turėtų būti apie 375 km/h. Arba teleportacija. Arba pristatyti svetimi čekiai uždėjus savo vardą.

Ji taip pat per vieną dieną sugebėjo įsipilti visų trijų rūšių degalų ir tai kompensuotis Kretingos žmonių pinigais.

Konservatorius J.Mažeika: pylėsi viską

Konservatoriaus, buvusio Kretingos mero Juozo Mažeikos ataskaitose yra benzinas, dujos ir dyzelinas. Per 2021–2022 m. J.Mažeika atsiskaitinėjo 6 skirtingomis mokėjimo kortelėmis.

Analizuojant duomenis kyla pagrįstų įtarimų, jog Kretingos žmonių pinigais kuro išlaidas kompensavosi ir J.Mažeikos šeimos nariai.

Nuotr. iš vrk.lt/Juozas Mažeika
Nuotr. iš vrk.lt/Juozas Mažeika

Žymiojoje „Viadoje“ J.Mažeika atsiskaitinėjo viena mokėjimo ir nuolaidų kortele, todėl čia irgi jokių problemų. Kadangi naudojama vienintelė mokėjimo kortelė 8847, darytina išvada, kad ji ir yra vienintelė, priklausanti J.Mažeikai.

Problemos atsiranda ten, kur lankėsi du liberalai – nuošalioje Kartenos degalinėje, kurią irgi buvo pamėgęs J.Mažeika. Tiesa, jis gyvena Kulūpėnuose, tad Kartena yra pakeliui į Kretingą.

2021 m. balandį jis pateikia, o buhalterija kompensuoja Kartenos degalinėje išmuštą svetimą vardinį čekį, priklausantį ūkininkui Mažioniui.

Gegužės 6 d. jis atsiskaito už degalus Kartenos degalinėje kortele 8250, gegužės 19 d. – kortele 8847, o gegužės 22 d. – kortele 6501. Tai patvirtina įtarimus, kad pateikti buvo ne tik ūkininko Juozo, bet ir Mažeikos šeimos narių čekiai.

Tą pačią gegužės 6 18:54 jis pilasi Kartenoje dyzelino, o 19:58 jau benzinas grynais Klaipėdos rajono Kalotės EMSI. Tarp šitų dviejų degalinių 30 kilometrų atstumas, tad mums reikia patikėti, kad J.Mažeika pats pilasi dyzelino, meta mašiną į šoną, stveria kitą ir lekia į Klaipėdos rajoną piltis dyzelio.

Meras A.Kalnius: kortelės tvarkingos, bet degalų kiekiai kelia įtarimų

Per 2019–2022 m. kadenciją meras Antanas Kalnius visas išmokas panaudojo degalams, bendra suma siekė 9400 eurų. Ne važinėtojų lyderis, bet vis tiek prisuko apie 90 tūkstančių kilometrų.

Tačiau, kaip nurodė Kretingos rajono savivaldybė, „meras ir vicemeras/vicemerai naudojosi/naudojasi Savivaldybės administracijos turimais automobiliais, esant poreikiui – ir Savivaldybės administracijos vairuotojų paslaugomis. Tačiau būtina pažymėti, kad tarnybiniais automobiliais dažniausiai naudojamasi tik darbo valandomis (t. y. pirmadieniais-penktadieniais nuo 8 iki 17 val.). Tuo metu po darbo valandų ar savaitgaliais meras ir vicemeras/vicemerai tarnybiniam poreikiui dažniausiai naudojasi asmeniniais automobiliais“.

Per kadenciją susidaro maždaug 416 savaitgalio dienų, jeigu imame tikimybę, kad meras važinėjo tada savo automobiliu, tai visus ketverius metus kiekvieną šeštadienį ir sekmadienį jis turėjo prisukti po 200 kilometrų.

Asmeninio archyvo nuotr./Antanas Kalnius
Asmeninio archyvo nuotr./Antanas Kalnius

Kortelių prasme mero čekiai nepriekaištingi. 2021 metais jis atsiskaitinėja vienintele kredito kortele kartu su vienintele „Viados“ nuolaidų kortele. 2022 metais jo kortelės numeris pasikeičia, bet irgi viskas ta pačia kortele.

Daugiau klausimų kelia kilometražas. Nuvažiuota tikrai daug. Be to, mero pylimai yra pakankamai dideliais kiekiais ir dažniausiai nutinka savaitgaliais.

Pavyzdžiui – iš 18 didelių pylimų (apie 100 eurų) 2022 m. balandį – gruodį net 10 yra savaitgalio dienomis.

Pažiūrėjus dar anksčiau pylimai darosi dar keistesni.

2021 metų gegužės 15 dieną, šeštadienį, 14:11 a.Kalnius pilasi 78 litrus dyzelino, o 20:06 kitoje degalinėje – 46 litrus dyzelino.

Po savaitės, gegužės 23 dieną, sekmadienį, a.Kalnius pilasi 58 litrus dyzelino „Viadoje“ 10:43, o po 40 minučių jis jau kitoje degalinėje pilasi net 73 litrus dyzelino.

Kortelė ta pati, tačiau akivaizdu, kad automobiliai skirtingi.

Kolegos iš „Lietuvos ryto“ kelia įdomias hipotezes. Pasak jų, iki tapdamas meru A.Kalnius vadovavo bendrovei „Kalniaus duona“. Bendrovei dabar vadovauja mero sūnus Ernestas, jai priklauso du dyzelinu varomi mikroautobusiukai „Opel Vivaro“ ir „Citroen Jumper“. Savaitgaliais bendrovė vežioja savo produkciją į įvairius Lietuvos turgus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?