Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Skandalo dėl machinacijų dujotiekyje purtomos „Amber Grid“ vadovybėje – pokyčiai: traukiasi antras pagal svorį žmogus

Dujų perdavimo sistemos operatorę „Amber Grid“ palieka technikos direktorius Andrius Dagys. Jis buvo vienas pagrindinių valstybės įmonės vadovybės žmonių, atsakingų už strateginio magistralinio Lietuvos-Lenkijos dujotiekio GIPL įgyvendinimą. Šis pasitraukimas susijęs su „Amber Grid“ šiuo metu purtančiu rusiškų detalių ir galimų dokumentų klastočių skandalu. Pats A.Dagys pasitraukimo priežasčių 15min nekomentavo.
Andrius Dagys
Andrius Dagys / „Amber grid“ ir 15min nuotr.

„Taip, tai tiesa. Šiuo metu aš daugiau nekomentuosiu“, – paklaustas, ar traukiasi iš „Amber Grid“, 15min ketvirtadienio pavakarę sakė A.Dagys ir pokalbį nutraukė.

Valstybės įmonėje „Amber Grid“ jis dirbo nuo 2013-ųjų.

Eidamas technikos direktoriaus pareigas A.Dagys buvo antras pagal svorį žmogus įmonės vadovybėje – atsakingas už patikimą dujų perdavimo sistemos veikimo užtikrinimą, vieningos techninės politikos formavimą bei efektyvų strateginių projektų įgyvendinimą.

A.Dagys taip pat – vienas pagrindinių „Ambe Grid“ žmonių, buvusių atsakingų už sklandų strateginio magistralinio GIPL dujotiekio įgyvendinimą.

Andrius Dagys, „Ambe Grid“ svetainės nuotrauka
Andrius Dagys, „Ambe Grid“ svetainės nuotrauka

15min Tyrimai vasario pabaigoje rašė, kad pasididžiavimu vadintas GIPL dujotiekio statybų projektas šiuo metu virsta gėda, jį purtant besitvirtinantiems įtarimams dėl galimai sumontuotų rusiškų detalių, dokumentų klastočių ir aplaidžiai vykdytos projekto priežiūros.

„Amber Grid“ pripažino nežinanti vamzdyne įrengtų alkūnių kilmės.

„Amber Grid“ pareikalavo, kad dujotiekį stačiusi bendrovė „Alvora“ pašalintų nustatytus defektus, kitu atveju jai teks sumokėti milijoninę banko garantiją. Naujausiais „Amber Grid“ skelbiamais duomenimis, jos bendra vertė – apie 8 mln. eurų.

Traukiasi dėl GIPL, kompensacijų nemokės

„Taip, patvirtiname, kad „Amber Grid“ technikos direktorius Andrius Dagys nutarė pasitraukti iš užimamų pareigų. Paskutinė jo darbo diena įmonėje – kovo 8 d. Išeinančiam darbuotojui nebus išmokėta jokia kompensacija“, – atsakymuose 15min nurodė „Amber Grid“ atstovė Laura Šebekienė.

Anot jos, A.Dagys palieka įmonę, nes „atėjo metas naujam požiūriui į darbo sferą, už kurią jis buvo atsakingas daugiau nei dešimt metų“.

„Įmonėje reikalinga griežta kontrolė dirbant su rangovais, norima matyti konkretesnius rezultatus įgyvendinant Eksploatavimo departamento pertvarką, reikalinga nauja lyderystė techninės priežiūros srityje ir inžinerinių kompetencijų ugdyme, kad būtų užtikrintas profesionalios veiklos tęstinumas“, – nurodė L.Šebekienė.

Ji patvirtino, kad technikos direktoriaus pasitraukimas susijęs su vykstančiais tyrimais dėl situacijos GIPL'e.

„A.Dagys buvo vienas iš pagrindinių asmenų, įgyvendinusių GIPL projektą. Šiam žingsniui įtakos turėjo ir keliami klausimai dėl šio dujotiekio statybų 2020-2021 metais“, – teigė „Amber Grid“ atstovė. Anot jos, dėl neatsakytų GIPL projekto klausimų tebevyksta tyrimai, „jei paaiškėtų faktų, kuriuose būtų identifikuota bet kurių esamų ar buvusių darbuotojų atsakomybė, dėl to būtų sprendžiama teisės aktų nustatyta tvarka“.

15min Tyrimų duomenimis, už sklandų GIPL dujotiekio statybų projekto įgyvendinimą, jo priežiūrą buvo atsakingi dešimtys „Amber Grid“ darbuotojų.

O vieni svarbiausių, be paties „Amber Grid“ vadovo Nemuno Bikniaus ir A.Dagio, – įmonės projektų valdymo vadovas Jonas Kajutis, vadovavęs GIPL projektui, eksploatacijos direktorius Viktoras Ravdo, buvęs atsakingas už GIPL statybos darbų kontrolę, GIPL techninės priežiūros vadovai Jan Kropa ir Andrius Žolynas, Vilmantas Bieliauskas, buvęs atsakingas už GIPL nacionalinio saugumo kriterijų ir prevencijos užtikrinimą bei kiti.

Gabrielės Navickaitės / 15min nuotr./ A.Dagys dalyvavo paviršiuje sumontuotų jungiamųjų alkūnių vizualinėje apžiūroje Jauniūnų stotyje
Gabrielės Navickaitės / 15min nuotr./ A.Dagys dalyvavo paviršiuje sumontuotų jungiamųjų alkūnių vizualinėje apžiūroje Jauniūnų stotyje

Reikalauja pašalinti trūkumus iki kovo 8 dienos

A.Dagio paskutinė darbo diena „Amber Grid“ sutampa su terminu, duotu pretenzijoje „Alvorai“ ištaisyti trūkumus. Energetikos objektų statybų bendrovės reikalaujama iki penktadienio, kovo 8 dienos, pateikti nustatytų GIPL statybos darbų trūkumų pašalinimo planą. Jei tai nebus padaryta, „Amber Grid“ reikalaus visos banko garantijos ir rangovo garantinėmis lėšomis pakeisti detales.

„Amber Grid“ pretenzija „Alvorai“ ir kreipimasis į banką dėl garantijos byloja apie pasirengimą greičiausiai jau neišvengiamam scenarijui – dalies dujotiekio detalių keitimui.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Dujotiekis Janiūnuose
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Dujotiekis Janiūnuose

15min Tyrimų skyrius dar praėjusių metų birželį skelbė kartu su tarptautiniais partneriais atliktą žurnalistinį tyrimą apie įtariamas GIPL dujotiekio dalių dokumentų klastotes, rusiškus pėdsakus jose ir aplaidžią dujotiekio statybų priežiūrą.

Pagrindinė keltų įtarimų versija – prisidengdama suklastotais Lenkijos įmonės „Tasta Armatura“, Rumunijos įmonės „Sara SRL“ ir Latvijos įmonės „Conti“ išduotais sertifikatais, „Alvora“ dujotiekyje galėjo sumontuoti Rusijos koncerno „ChelPipe“ įmonėje pirktas jungiamąsias dalis.

Rusijos karinę infrastruktūrą remiantis „ChelPipe“ siejamas su į sankcijas įtrauktu Rusijos oligarchu Dmitrijumi Pumpianskiu. Beje, penktadienį JAV paskelbė sankcijas ir D.Pumpianskio įkurtai didžiausiai Rusijos plieninių vamzdžių gamintojai „TMK“ – „ChelPipe“ savininkei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas