Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 03 11 /10:56

Paskelbė daugiau informacijos apie naujus koronaviruso atvejus: užsikrėtė pora iš Kauno

Antradienio vakarą Lietuvoje buvo patvirtinti du nauji koronaviruso atvejai. Trečiadienio rytą Vyriausybėje surengta spaudos konferencija, kurioje sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pranešė, kad koronavirusu užsikrėtė jauna šeima iš Kauno, grįžusi po atostogų Šiaurės Italijoje. Jie gydomi Kauno klinikinėje ligoninėje, jų būklė – gera.
Kauno klinikinė ligoninė
Kauno klinikinė ligoninė / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Pasak sveikatos apsaugos ministro, paskirto valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovu, A.Verygos, patvirtinti du nauji koronoviruso atvejai.

Jis sakė, kad užsikrėtė kauniečių šeima – vyras ir žmona, viešėję Šiaurės Italijoje. Jie gimę 1980 ir 1985 metais.

„Ne rizikos grupės, pagal amžių, žmonės, kurie viešėjo Šiaurės Italijoje“, – pabrėžė jis.

Ne rizikos grupės, pagal amžių, žmonės, kurie viešėjo Šiaurės Italijoje.

Šiaurės Italijoje kauniečių pora viešėjo vasario 29-kovo 6 dienomis. Ten slidinėjo. Į Lietuvą iš Italijos jie parvyko kovo 7 dieną.

A.Verygos teigimu, į Lietuvą grįžo automobiliu, užpildė specialią Nacionalinio visuomenės sveikatos centro formą.

Pajutę ligos simptomus, sukarščiavę, kauniečiai elgėsi pagal rekomendacijas, išsikvietė greitąją pagalbą ir buvo nugabenti į ligoninę.

Jiems atlikti tyrimai, po kurių patvirtinta, kad pora užsikrėtusi koronavirusu. Jie gydomi Kauno klinikinėje ligoninėje.

„Po to buvo pradėtas židinio epidemiologinis tyrimas, buvo nustatyti du artimi kontaktai, kurie yra aukštos rizikos“, – nurodė A.Veryga.

Jo teigimu, šie du artimą kontaktą su užsikrėtusia pora turėję asmenys buvo izoliuoti namuose. A.Veryga sakė, kad tai – artimi poros giminaičiai. Tačiau daugiau detalių apie tai jis nenorėjo pateikti.

Sergančiųjų koronavirusu būklė, kaip sakė A.Veryga, yra patenkinama, ligos simptomai nėra labai sunkūs.

„Jiems kažkokio sudėtingo gydymo nereikia. Tai yra daugiau stebėjimas, izoliavimas“, – komentavo sveikatos apsaugos ministras.

Jiems kažkokio sudėtingo gydymo nereikia. Tai yra daugiau stebėjimas, izoliavimas.

Kartu A.Veryga paprašė gerbti koronavirusu užsikrėtusių žmonių privatumą, suprasti, kad tai – asmenims sudėtingos situacijos.

Izoliuoti bokse

Kauno klinikinės ligoninės direktorius Albinas Naudžiūnas pasakojo, kad koronavirusu užsikrėtusi pora yra izoliuota bokse.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Kauno klinikinė ligoninė
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Kauno klinikinė ligoninė

„Kovo 9 dieną jiems pradėjo skaudėti gerklę, o 10 dieną pakilo temperatūra. Tiesa, nelabai aukšta, bet įvertinę savo riziką, jie kvietė greitąją pagalbą. Atvežti į Kauno klinikinę ligoninę, izoliuoti bokse. Kadangi yra pora, tai, kad jiems patogiau būtų viename bokse jie ir gyvena. Temperatūra – 37,5. Jų klinikinė būklė gera, kraujo tyrimas yra normalus“, – sakė A.Naudžiūnas.

Anot jo, šiuo metu Kauno klinikinėje ligoninėje dėl galimo koronaviruso yra stebimi aštuoni žmonės: šeši suaugusieji ir du vaikai. Du iš šių asmenų – minėta pora, atostogavusi Italijoje.

Dėl generolo informacijos neturi

Skelbta, kad koronavirusu užsikrėtė du aukšto rango NATO karininkai, dalyvavę Vysbadene (Vokietija) vykusioje konferencijoje. Šioje konferencijoje dalyvavo ir Lietuvos Sausumos pajėgų vadas Raimundas Vaikšnoras.

Alfredo Pliadžio nuotr./Raimundas Vaikšnoras
Alfredo Pliadžio nuotr./Raimundas Vaikšnoras

A.Veryga sulaukė klausimo, ar generolas yra tiriamas dėl galimo koronaviruso.

„Nežinau, negaliu pasakyti, ar jis yra tiriamas, ar ne. Nes, supraskite, kada yra tiriami mėginiai, tai tokiu atveju, jeigu yra nustatomi, pasireiškia simptomai. Jeigu jų nėra, o žmogus grįžo, sakykime, iš vietos, kur buvo kontaktas su užsikrėtusiais asmenimis, tai ne nuo tiriamojo pradedama. Yra pradedama nuo saviizoliacijos, kontaktų vengimo. Tyrimai bus atliekami tokiu atveju, jeigu pasireikš kokie nors simptomai. Kol kas aš tokios informacijos apie tai, kad kas nors iš ten grįžę turėtų simptomus, neturiu“, – pabrėžė sveikatos apsaugos ministras.

Nežinau, negaliu pasakyti, ar jis yra tiriamas, ar ne. Nes, supraskite, kada yra tiriami mėginiai, tai tokiu atveju, jeigu yra nustatomi, pasireiškia simptomai.

Lietuvos kariuomenė tuo pat metu išplatino pranešimą, kad dėl koronaviruso tiriami trys karininkai.

Ragina būti pilietiškais

A.Veryga sakė, kad antradienį priimta daug sprendimų, išplečiant pavojingomis laikomų valstybių sąrašą, bus atliekama daugiau tyrimų tiems žmonėms, kurie gydosi sunkias, neaiškios kilmės pneumonijas.

A.Veryga priminė bendras rekomendacijas dėl viešų renginių. Vyresnio amžiaus žmonių, esančių rizikos grupėje, sveikatos apsaugos ministras prašė pagalvoti, ar verta dalyvauti viešuosiuose renginiuose, masiniuose susibūrimuose.

„Kas tai bebūtų – ar tai būtų mišios, ar dar kažkoks renginys, ar teatras, ar spektaklis“, – pabrėžė ministras.

Taip pat jis ragino atsakingai ir pilietiškai elgtis žmones, grįžusius iš šalių, kuriose yra užfiksuoti koronaviruso atvejai. Tarkime, vengti viešojo transporto, esant galimybei dirbti iš namų.

Ar bus apsispręsta išplėsti rekomendacijas dėl kavinių, barų darbo laiko, turėtų paaiškėti ketvirtadienį.

„Bus svarstoma, reikia plėsti tas rekomendacijas. Jūs žinote, kad savivaldybėms yra duoti pavedimai dėl gripo epidemijų skelbimo, savivaldybės atšaukinėja renginius. Vyksta šitas veiksmas nuolat, jis yra nuolatinis. Yra duoti pavedimai, kad pasiruoštų vietas, kad žmonės galėtų saviizoliuotis, jeigu jie neturi tinkamų higieninių sąlygų, negali apsaugoti šeimos“, – komentavo A.Veryga.

Stebimi per 5,5 tūkst. žmonių

Pagal naujausią Sveikatos apsaugos ministerijos pateikiamą informaciją, kovo 11 dienos 8 valandos duomenimis Lietuvoje yra patvirtinti trys koronaviruso atvejai.

Vienas buvo patvirtintas vasario 28 dieną (pranešta, kad susirgo iš Šiaurės Italijos grįžusi 39 metų moteris, gydoma Šiaulių Respublikinėje ligoninėje), du – kovo mėnesio 10 dienos vakarą.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Respublikinė Šiaulių ligoninė
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Respublikinė Šiaulių ligoninė

Kaip nurodo Visuomenės informavimo grupė, per vakar dieną dėl koronaviruso buvo ištirta 15 ėminių. Iš viso iki šiol dėl įtariamo koronaviruso buvo atlikta 290 tyrimų.

Dar 11 mėginių yra pradėti tirti.

„Nacionalinio visuomenės sveikatos centro turimi duomenys apie keliavusius į teritorijas, kur vyksta COVID-19 plitimas visuomenėje (stebima jų sveikatos būklė): 5567 asmenys (2020-03-10 duomenys)“, – sakoma Visuomenės informavimo grupės pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas