Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 03 12

Skiepams nuo COVID-19 registruosimės internetu: ar nuolat „lūžtanti“ sistema tam pasirengusi?

Sveikatos apsaugos viceministrei Živilei Simonaitytei patvirtinus, kad prasidėjus masinei visuomenės vakcinacijai, žmonės skiepui registruosis per e.sveikatos sistemą, „Registrų centro“ atstovas spaudai Mindaugas Samkus teigia, kad daug užklausų vienu metu gali būti iššūkis e.sveikatai, tačiau tačiau jį galima suvaldyti tolygiai skirstant besikreipiančiųjų srautus.
E. sveikata
E. sveikata / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Paskutiniais duomenimis, masinės visų gyventojų vakcinacijos pradžia planuojama gegužės mėnesį.

SAM Elektroninės sveikatos sistemos ir informacinių išteklių skyriaus vyriausiasis specialistas Lukas Galkus „Kauno dienai“ teigė, kad planuojama bendra registracija per e.sveikatą visiems gyventojams, nepriklausomai nuo jų amžiaus.

„Kas pirmesnis užsiregistruos, tas greičiau ir gaus skiepą“, – teigė jis.

Tačiau penktadienį sveikatos apsaugos viceministrė Ž.Simonaitytė žurnalistams jau kalbėjo kiek kitaip. Anot jos, galutinis sprendimas nepriimtas, bet linkstama visų pirma rekomenduoti registruotis vyresniems žmonėms.

E.sveikata ne kartą kritikuota už tai, kad prastai veikia, dažnai stringa.

15min klausė „Registrų centro“ atstovo, ar žmonėms ėmus masiškai registruotis skiepui, ši sistema atlaikys.

„E.sveikatos sistemai, kaip ir bet kuriai kitai IT sistemai, didelis kreipimųsi skaičius vienu metu gali būti iššūkis, tačiau jį galima suvaldyti tolygiai skirstant besikreipiančiųjų srautus, pavyzdžiui, diferencijuojant procesą pagal amžiaus grupes ar kt. Šiuo ir kitais susijusiais e.sveikatos klausimais, kaip įprasta, yra nuolat bendraujama su sistemos valdytoja Sveikatos apsaugos ministerija“, – teigiama M.Samkaus komentare 15min.

Jis pabrėžė, kad e.sveikatos sistemos valdytoja yra SAM, kuri organizuoja ir vadovauja informacinės sistemos veiklai, priima sprendimus dėl jos plėtros, modernizavimo, priežiūros ir administravimo, todėl į pateiktus klausimus geriausiai galėtų atsakyti ministerijos atstovai.

Ž.Simonaitytė penktadienį sutiko, kad tai bus iššūkis, tačiau patikino, kad tam jau rengiamasi dabar – atnaujinant šią sistemą bei diegiant papildomus pajėgumus.

Jos teigimu, šiuo metu yra rengiama rezervinė registracijos sistema, kuri būtų pasitelkiama tuo atveju, jeigu kiltų nesklandumai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas