Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 04 29

Skiepijimas „Janssen“ vakcina Lietuvoje turėjo prasidėti prieš savaitę, bet statistika rodo, kad panaudota tik 1 dozė – kas nutiko?

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, Lietuvoje iki dabar panaudota 1 kompanijos „Johnson & Johnson“ vakcinos dozė, nors Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) dar prieš savaitę pranešė, kad Lietuvoje pradedamas skiepijimas šia vakcina. Dalis „Janssen“ vakciną gavusių įstaigų teigia pradėjusios skiepijimą trečiadienį, kitos žada pradėti artimiausiu metu, tačiau kodėl tiek laiko jos nenaudojo, nepaaiškina.
„Johnson & Johnson“ vakcinos pakuotė
„Johnson & Johnson“ vakcinos pakuotė

Pirmoji ir kol kas vienintelė kompanijos „Johnson & Johnson“ sukurtos vakcinos „Janssen“ siunta į Lietuvą atkeliavo balandžio 13 dieną.

Ši vakcina iš kitų skiriasi tuo, kad pakanka vienos jos dozės.

Beveik tuo pat metu JAV vaistų reguliavimo tarnybos saugumo sumetimais sustabdė skiepijimą šia vakcina, įkandin sekė ir paties gamintojo prašymas nepradėti vakcinacijos.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys balandžio 14-ąją pranešė, kad gamintojas paprašė kol kas vakcinas laikyti sandėlyje, tad visos 4,8 tūkst. dozių buvo saugiai padėtos į Ekstremalių sveikatai situacijų centro sandėlį.

Balandžio 20 dieną Europos vaistų agentūra (EVA) pareiškė, kad neįprasti kraujo krešuliai turėtų būti įvardyti kaip labai retas „Johnson & Johnson“ vakcinos šalutinis poveikis. Tačiau kaip ir „Vaxzevria“ (buvusios „AstraZeneca“) atveju buvo pabrėžta, kad vakcinos nauda nusveria riziką.

Tad jau kitą dieną SAM pranešė, jog Lietuvoje pradedamas skiepijimas šia vakcina ir jos netrukus keliaus į vakcinacijos centrus. Tačiau praėjo savaitė, o vakcinacijos procesas dorai nė neprasidėjo.

15min nuotr./Vakcinavimo pirmąja vakcina skaičiai. Lietuvos statistikos departamento duomenys
15min nuotr./Vakcinavimo pirmąja vakcina skaičiai. Lietuvos statistikos departamento duomenys

SAM Spaudos tarnybos vyriausiasis specialistas Julijanas Gališanskis 15min nurodė, kad „Janssen“ vakcina buvo padalinta 6 įstaigoms.

15min kreipėsi į dalį iš šių įstaigų – kai kurių atstovai tikino skiepijimą „Janssen“ pradėję trečiadienį, tačiau kodėl skiepijimas šia vakcina tiek dienų neprasidėjo, taip ir nepaaiškėjo.

Kauno miesto savivaldybės nuotr./Vakcinavimas
Kauno miesto savivaldybės nuotr./Vakcinavimas

Vilniaus mero atstovas spaudai Karolis Vaitkevičius 15min sakė, kad miestas šios vakcinos pasiūlyti negali, tačiau operacijų vadovo A.Dulkio sprendimu 250 šios vakcinos dozių buvo skirta Baltijos ir Amerikos terapijos ir chirurgijos klinikai, kurios pacientai yra diplomatai.

Anot atstovo, juos pradedama skiepyti nuo trečiadienio. Minėta klinika kol kas į 15min klausimus neatsakė.

Nuo trečiadienio pradėti naudoti vakciną nusprendė ir Santaros klinikos jos pranešė, kad „Janssen“ gaus stacionaro skyriuose gydomi prioritetinių grupių pacientai. Tiesa, kiek pacientų trečiadienį galėjo gauti šią vakciną, klinikos nepranešė.

Respublikinės Panevėžio ligoninės atstovas spaudai Vytautas Riaubiškis leido suprasti, kad vakcinavimas „Janssen“ vakcina dar neprasidėjo, bet tai įvyks netrukus.

„Respublikinė Panevėžio ligoninė, kaip ir kitos didžiosios šalies ligoninės, yra gavusi „Janssen“ vakcinos. Šia vakcina artimiausiu metu bus skiepijami ligoninės pacientai, priklausantys 65+ grupei ir turintys gretutinių ligų. Artimiausiu metu, gavus pacientų sutikimus, bus pradėta vakcinacija“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas