Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 04 26

Skiepytis nuo COVID-19 galima „Litexpo“: visu pajėgumu nedirbama tik dėl vakcinų trūkumo

Vilniuje jau galima užsirašyti skiepui ir „Litexpo“ parodų ir kongresų centre. Čia įrengtas didžiausias sostinėje vakcinacijos centras. Jį pirmadienį žadėjo apžiūrėti ir Vilniaus meras Remigijus Šimašius, tačiau jo vizitas buvo atšauktas „dėl galimai rizikingo darbinio kontakto su užsikrėtusiu asmeniu“. Trumpą spaudos konferenciją meras surengė nuotoliniu būdu.

Meras pasakojo, kad praeitą savaitę turėjo kontaktą su žmogumi, kuriam nustatytas COVID-19 virusas, tad nors negavo Nacionalinio visuomenės sveikatos centro pranešimo, nebūtų atsakinga susitikinėti gyvai. R.Šimašius teigė jau užsirašęs testui antradienį ir priminė, kaip svarbu vakcinuotis. Apie tai, kad kontaktavęs žmogus yra užsikrėtęs, meras teigė sužinojęs vėlų sekmadienio vakarą.

„Labai svarbu vakcinuotis visoms amžiaus grupėms, nes žmogus, su kuriuo kontaktavau, yra savivaldybės darbuotojas tarp 55 ir 65 metų amžiaus. Tai ta kategorija žmonių, kurie yra darbingi, bet vis tiek rizikos grupėje. Tą noriu akcentuoti, jau ne kartą esu sakęs, kad į tą grupę eitume kiek įmanoma sparčiau. Labai džiugu, kad šiandien į tą grupę ir einama, kviečiame vakcinuotis tuos žmones“, – teigė R.Šimašius.

Jis jau yra pasiskiepijęs „AstraZeneca“ pirmąja doze, antroji jam paskirta tik per Jonines.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vakcinavimo centras „Litexpo“ rūmuose
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vakcinavimo centras „Litexpo“ rūmuose

Savivaldybėje serga COVID-19 keletas asmenų, teigė meras. Asmuo, su kuriuo jis kontaktavo, nėra vienas iš vadovų.

Per pirmą savaitę – 42 tūkst. vakcinų

Anot mero, jau paskiepyta daugiau nei 65 proc. vyresnių nei 65 metų žmonių Vilniuje, tačiau pasiekti šios amžiaus kategorijos žmonių daugiau nei 70 proc. yra labai sunku.

„Pasiekti 75 proc. ir daugiau apskritai vargu ar įmanoma, atsižvelgiant į dabartines nuostatas. Tiesiog matome iš atsiliepiančių žmonių, kad dalis žmonių tiesiog atsisako skiepytis, atsisako diskutuoti. Akivaizdžiai matome, kad ta kategorija žmonių yra tuo didesnė, kuo daugiau pasitaiko tų, kuriems ne lietuvių kalba yra gimtoji, ypač rusiškai kalbantys žmonės.

Jeigu skiepijimas yra savanoriškas, turime suteikti galimybę skiepytis tiems žmonėms, kas yra jaunesni, šiuo atveju – 55+ kategorijoje“, – kalbėjo R.Šimašius.

Skiepytis registruotis nuo 14 val. pirmadienį gali ir 55+ grupės žmonės. Dėl galimybės rinktis vakciną problemų, anot mero, nekyla, kadangi „AstraZeneca“ vakcinų yra labai mažai, dabar skiepijama populiariausia
„Pfizer“ vakcina.

Kalbėdamas apie „Litexpo“, R.Šimašius teigė, kad šis didžiausias centras dar neveikia visu pajėgumu, bet tik dėl vakcinų trūkumo.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Reimgijus Šimašius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Reimgijus Šimašius

Šią savaitę Vilnius gaus rekordiškai daug, apie 42 tūkst., vakcinų dozių. „Vakcinavimo galimybės yra 15 tūkst. per parą, tad kur kas didesnės, nei turėsime vakcinų“, – teigė R.Šimašius.

Jis taip pat kalbėjo apie tai, kad lovų Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje pirmadienio rytą laisvų tebuvo šešios, kiek vėliau atsilaisvino dar apie 30 lovų. Tačiau kita problema – darbuotojų trūkumas, kadangi jie ne tik gydo COVID-19 pacientus, bet ir teikia kitas paslaugas, skiepija žmones.

Jeigu pernai Seimas sugebėjo per savaitę priimti įstatymą dėl Lukiškių aikštės, tai jokios biurokratinės kliūtys neturėtų būti priežastis nepraplėsti besidarbuojančių COVID fronte lauko.

„Labai svarbu būtų platesnių ratų įtraukimas į skiepijimą. Ką noriu pabrėžti – čia yra ne tik žmonės, kurie įduria adatą į raumenį, nors ir tai gali padaryti studentai ir farmacininkai, bet eina kalba ir apie dokumentų pildymą ir suvedimą į e.sveikatą.

Aš paprastai pasakyčiau – jeigu pernai Seimas sugebėjo per savaitę priimti įstatymą dėl Lukiškių aikštės, tai tikrai, man atrodo, jokios biurokratinės kliūtys neturėtų būti priežastis nepraplėsti besidarbuojančių COVID fronte lauko“, – kalbėjo R.Šimašius.

Meras kreipėsi spaudos konferencijos metu ir rusiškai į tuos vilniečius, kurie kalba ne lietuvių kalba, ragindamas juos ateiti skiepytis – visi žmonės, anot R.Šimašiaus, reikalingi Vilniui sveiki.

Noras sugrąžinti į mokyklas 5-11 klasių mokinius, anot mero, sveikintinas, tačiau, jo teigimu, gali pritrūkti pajėgumų testuojant šiuos vaikus. Esą ne tiek nėra kam paimti mėginius, nes tai gali, testuojant kaupinių metodu, padaryti patys vaikai, tačiau suvesti duomenis į e.sveikatos sistemą gali tik asmens sveikatos priežiūros specialistai. Tad reikėtų keisti teisės aktus.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vakcinavimo centras „Litexpo“ rūmuose
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vakcinavimo centras „Litexpo“ rūmuose

15 tūkst. skiepų per parą

50 vakcinacijos kabinų ir iki 15 tūkst. skiepų gyventojams per parą – tokiais pajėgumais Vilnius išplečia vakcinacijos bazę, „Litexpo“ atidarydamas dar vieną masinės vakcinacijos nuo COVID-19 centrą.

Vilniaus savivaldybės teigimu, toliau dirbant ir dar dviem masinei vakcinacijai skirtiems centrams savivaldybėje (Konstitucijos pr. 3) ir Žirmūnų neformaliojo ugdymo centre (Žirmūnų g. 1B), kitos ambulatorines sveikatos paslaugas teikiančios sostinės įstaigos galės koncentruotis į anksčiau paskiepytųjų revakcinaciją ir sunkiai judančių pacientų skiepijimą namuose.

Šis vakcinavimo centras dirbs nuo 10 iki 20 val., paslaugas jame teiks beveik visos miesto pirminės asmens sveikatos priežiūros įstaigos, tarp jų ir privačios „Medica“ klinika ir „Inmedica“ šeimos klinikos. Koordinuoti vakcinacijos procesus vietoje padės Raudonojo Kryžiaus savanoriai, tikimasi ir šaulių pagalbos.

R.Šimašius anksčiau kalbėjo apie tai, kad dideliuose centruose vakcinacija nevyks, dabar vis dėlto jis neslepia, kad „Litexpo“ pasirinktas dėl būsimo masinio vakcinavimo.

Nuoma – 30 tūkst. eurų per mėnesį

Išsinuomoti „Litexpo“ patalpas miestui per mėnesį kainuoja apie 30 tūkst. eurų. Miesto tarybai pritarus, patalpos išnuomotos 3-6 mėn. terminui, su teise pratęsti jį antra tiek, jei to prireiktų dėl besitęsiančios COVID-19 pandemijos ir vakcinacijos. Patalpų paruošimas vakcinacijai kainavo apie 40 tūkst. eurų.

Anot R.Šimašiaus, išlaidų esama, tačiau geranoriškumą iš „Litexpo“ savivaldybė matė, nors pasakyti, ar centras ir uždirba kažkiek iš šio nuomos mokesčio, ar tik padengia savo išlaidas, jis negalėjo.

„Litexpo“, anot mero, patogiausias, todėl juo daugiausia ir bus naudojamasi kaip vakcinacijos centru. Kiti vakcinacijos centrai nebūtinai bus uždaryti, esą atidaryti ar uždaryti nėra sudėtinga, viskas priklausys nuo srautų.

Paklaustas dėl masinės vakcinacijos, R.Šimašius dar kartą paminėjo, kad čia svarbiausia, kiek vakcinų dozių bus. Mero teigimu, ligoninėse bent jau Vilniuje apie pusė COVID-19 pacientų yra 55-65 metų, tad šią grupę būtina kuo intensyviau skiepyti.

„BioNTech ir Pfizer“ pirmadienį pristatė į Lietuvą didžiausią iki šiol vakcinų siuntą – 105 300 „Comirnaty“ vakcinos dozių. Jos turėtų pasiekti savivaldybes tą pačią dieną.

Primename, kad pernai lapkritį, sparčiai užsipildant Vilniaus ligoninių COVID-19 skyriams, svarstyta „Litexpo“ įrengti laikiną ligoninę. Tačiau tuomet sumanymo atsisakyta dėl per didelės nuomos kainos ir aukštų gydymo vietų įrengimo kaštų.

Plačiau skaitykite čia: Laikinoji ligoninė COVID-19 pacientams Vilniuje gali išdygti kitur, nes „Litexpo“ nuomos kaina – sunkiai įkandama

Pirmenybė – vyresniems nei 65 m. ir švietimui

Dar praeitą savaitę Vilniaus savivaldybė paskelbė, kad jau jau kviečia registruotis skiepui „Litexpo“ centre, pirmenybę dar kartą teikiama senjorams ir švietimo darbuotojams bei abiturientams.

Šią savaitę Vilnių turi pasiekti dar viena didelė „Pfizer-BioNTech“ („Comirnaty“) siunta, iš kurios pirmam skiepui bus skirta daugiau nei 10 tūkst. vakcinų. Nuo šeštadienio popietės išskirtinai kviečiami registruotis 65 metų ir vyresni vilniečiai, mokytojai, abiturientai (18 metų ir vyresni).

Taip pat savaitgalį savivaldybė pranešė, kad vilniečiai į „Litexpo“ kviečiami važiuoti autobusais – tam skirti nauji specialiai sukurti maršrutai: 100 Vakcinacijos centras Litexpo (Laisvės pr.-Fabijoniškės) ir 200 Vakcinacijos centras Litexpo (Savanorių pr.-Antakalnis.). Be to, „Litexpo“ stotelėje vakcinacijos centro darbo valandomis papildomai stos 2G maršruto autobusai. Kaip visada, čia kursuos ir 21, 54 maršrutų autobusai, 13, 16, 18 maršrutų troleibusai.

Vilnius šiuo metu yra pasiskiepijęs apie 60 proc. senjorų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito