Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 03 16 /12:55

Kai kuriose vaistinėse pradedama skiepyti nuo erkinio encefalito bei gripo, dėl skiepo nuo COVID-19 – dar neaišku

Gyventojai, norintys pasiskiepyti nuo erkinio encefalito bei sezoninio gripo, nuo šiol galės tai padaryti Lietuvos didžiuosiuose miestuose įsikūrusiose „Eurovaistinėse“, praneša vaistinės atstovai. Nuo koronaviruso kol kas vaistinėse skiepijama nebus, tačiau diskusijos vyksta.

„Jau šiandien aštuoniose vaistinėse, penkiuose miestuose, galime pasiūlyti savo klientams skiepų paslaugą – skiepijame nuo erkinio encefalito ir nuo gripo. Tikrai labai tikimės, kad ši paslauga bus patogi ir gerai priimta“, – spaudos konferencijos metu teigė „Eurovaistinės“ valdybos pirmininkas Laimonas Devyžis.

Pasak jo, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) suteikia galimybę šią paslaugą teikti jau šiandien, nors e.sveikata tam nėra pilnai parengta.

„Taip, šiuo metu „Registrų centras“ nėra pabaigęs visų sistemų ir šiuo metu mes turime eiti per popierinių dokumentų pildymą, ir vėliau turėsime sukelti tuos duomenis į sistemą, kai ji bus paleista. Bet mes galvojame, kad tai verta“, – sakė jis.

Asmeninio archyvo nuotr./Laimonas Devyžis
Asmeninio archyvo nuotr./Laimonas Devyžis

Skiepui nuo erkinio encefalito galima užsiregistruoti telefonu arba atėjus fiziškai į vaistinę. Jeigu tuo metu yra laisvas laikas, galima skiepytis iš karto, o kitu atveju – užsiregistruoti vėlesniam vizitui.

Pasak vaistininkės Jovitos Juodsnukytės, skiepijimą atlieka vaistininkas, pabaigęs išplėstinės praktikos vaistininko mokymus.

Prieš vakcinavimą vyksta paciento apklausa, trunkanti 10–15 minučių.

Surinkta informacija apie žmogaus sveikatą vertinama ir tuomet sprendžiama, ar galima skiepyti asmenį.

Jau šiandien aštuoniose vaistinėse, penkiuose miestuose, galime pasiūlyti savo klientams skiepų paslaugą – skiepijame nuo erkinio encefalito ir nuo gripo.

Skiepijimo nuo erkinio encefalito bei gripo paslaugos startuoja šiose vietose:

  • Vilniuje (Ozo g. 25, Ukmergės g. 282 ir Gedimino pr. 18);
  • Kaune (Savanorių pr. 255 ir Karaliaus Mindaugo pr. 49-1);
  • Klaipėdoje (Taikos pr. 61);
  • Šiauliuose (Tilžės g. 44);
  • Panevėžyje (Ukmergės g. 23).

Vaistinėms reikalingi pokyčiai užtruko dėl darbo krūvio

Registrų centras (RC) BNS informavo, kad vaistininkams reikalingas e.sveikatos integracijas ketinama įdiegti dar šį mėnesį.

„E.sveikatos sistemoje išplėstinės praktikos vaistininko licenciją turintiems vaistininkams reikia sukurti atitinkamus vaidmenis, leidžiančius jiems sistemoje įvesti duomenis apie pas juos atvykusį žmogų ir jam skirtą vakciną. (...) Šiuos programinius darbus numatoma užbaigti iki kovo pabaigos ir tuomet žmonės nuo gripo ar erkinio encefalito galėtų skiepytis ne tik poliklinikose ar privačiose gydymo įstaigose, bet ir vaistinėse“, – sakė Registrų centro atstovas Mindaugas Samkus.

Registrų centro nuotr./Mindaugas Samkus
Registrų centro nuotr./Mindaugas Samkus

Anot jo, šie pokyčiai užtruko dėl Registrų centrui tenkančio darbo krūvio, susijusio su kitais pokyčiais e.sveikatoje.

„Pastaruoju metu Registrų centras yra susikoncentravęs ties įvairių prioritetinių užduočių, susijusių su e.sveikatos sistemos pritaikymu ir patobulinimu, skirtų COVID-19 pandemijos suvaldymui, pavyzdžiui išankstinės pacientų registracijos pritaikymas vakcinacijos programai, operatyvus duomenų teikimas“, – kalbėjo RC atstovas.

„Dėl šios priežasties šiek tiek nusikėlė minėtų e.sveikatos sistemos vaidmenų vaistininkams sukūrimas ir diegimas“, – teigė jis.

Nuo COVID-19 vakcina kol kas neskiepys

Vaistinės atstovų teigimu, gyventojai jau teiraujasi, ar vaistinėse galima skiepytis nuo koronaviruso, tačiau tokių paslaugų kol kas teikiama nebus.

„Mes iš savo pusės tikrai esame labai nusiteikę padėti visuomenei skiepijimo procese. Šiuo metu laukiame sprendimų iš ministerijos (SAM – 15min), kad pateiktų sąrašą reikalavimų, kuriuos mes turime atitikti, kad galėtume tą paslaugą teikti, mes tikrai esame labai pozityviai nusiteikę“, – sakė L.Devyžis.

Pasak jo, šiuo metu iššūkis yra vakcinų trūkumas, diskusijos vyksta, tačiau konkrečių planų ar datų, kada gyventojus bus galima nuo COVID-19 skiepyti vaistinėse, kol kas nėra.

„Mes, visų pirma, turime užtikrinti saugumą. Klausimas, ar visomis vakcinomis galėtume (skiepyti – 15min), ne visoms vakcinos taikomi tie patys reikalavimai, o „BioNTech/Pfizer“, žinome, yra pakankamai reikli vakcina“, – pažymėjo jis.

Sveikatos apsaugos ministro atstovė Aistė Šuksta BNS sakė, kad ruošiantis masinei vakcinacijai tokia galimybė šiuo metu yra svarstoma.

„Yra svarstoma keletas galimybių, skiepijimas vaistinėse masinės vakcinacijos metu taip pat“, – teigė ji.

Yra svarstoma keletas galimybių, skiepijimas vaistinėse masinės vakcinacijos metu taip pat.

Vienintelė apsauga – skiepai

Pasak vaistininkų, šiuo metu yra tinkama skiepytis nuo erkinio encefalito, nes, atšilus orams, erkės tampa aktyvios, bet yra pakankamai laiko, kad spėtų susiformuoti imunitetas.

123rf.com/Erkė
123rf.com/Erkė

Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos (NVSPL) direktoriaus Dano Bakšos teigimu, erkinis encefalitas kasmet nusineša ne vieną gyvybę.

Specifinio gydymo šiai ligai nėra – vakcinacija išlieka veiksmingiausia priemonė.

„Imunitetui nuo erkinio encefalito susiformuoti reikalingos trys vakcinos dozės, kurios turi būti įskiepijamos su 1–3 ir 5–12 mėnesių pertraukomis.

Skiepų nereikėtų atidėti vasarai, nes imunitetui susiformuoti reikia laiko, vakcina neims veikti iškart. Tad specialistai rekomenduoja jau dabar pradėti skiepytis nuo šios pavojingos ligos ir be įtampos leisti laiką Lietuvos gamtoje“, – anksčiau komentavo D.Bakša.

123RF.com nuotr./Skiepų kabinetas
123RF.com nuotr./Skiepų kabinetas

Ateityje pasiskiepyti nuo erkinio encefalito bus galima ir kitose vaistinėse.

Kiek anksčiau antradienį apie tai pranešė ir „Camelia“ vaistinės atstovai.

„Artimiausiu metu vaistinėse bus galima pasiskiepyti nuo erkinio encefalito. Rudenį – nuo sezoninio gripo“, – rašoma pranešime.

Taip pat Septyniose „BENU“ tinklo vaistinėse parengtos skiepijimo vietos pagal visus išplėstinės praktikos vaistininko veiklai keliamus reikalavimus: Vilniuje trijose, Kaune dviejose, Klaipėdoje ir Pasvalyje po vieną, pranešė jos atstovai.

„Šiuo metu vyksta patalpų licencijavimas, dalį BENU skiepų kabinetų Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai jau patikrino ir laukiame tai patvirtinančių dokumentų, kurie bus teikiami Akreditavimo tarnybai dėl licencijos skiepų kabinetams gavimo. Planuojame, kad tai užtruks iki kitos savaitės“, – komenatvo „BENU Vaistinė Lietuva“ generalinė direktorė Rasa Montvilė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas