Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2016 11 17

Skyrybų procesas: praktiniai patarimai iš teisininko lūpų

Skyrybos – skausmingas etapas ir jį išgyvena nemažai žmonių: statistika rodo, kad Lietuvoje dviem santuokoms tenka vienos skyrybos. Jei stovite ant skyrybų slenksčio ir visos susitaikymo galimybės išsemtos, svarbu, kad pats procesas būtų kaip galima trumpesnis ir jo metu maksimaliai apsaugoti jūsų interesai. SKYRYBOS.EU BIURO Vadovaujantis teisininkas Darius Šermukšnis dalinasi praktiniais patarimais ir situacijomis, kurios padės nelengvoje gyvenimo akimirkoje.
Konfliktas
Konfliktas / Vida Press nuotr.

Ar tiesa, kad skyrybų procesas būna brangus?

– Skyrybų kaina – vienas pirmiausių ir dažniausių klausimų, kuriuos užduoda besikreipiantys į SKYRYBOS.EU BIURĄ. Visuomet patariame klientams neskubėti ir saugoti santuoką, bet nesant bendro gyvenimo perspektyvos – nutraukti santuoką abipusiu sutarimu, supaprastinto proceso tvarka. Tai galima padaryti greitai, pigiai ir patiriant kuo mažiau streso.

Galime pasidžiaugti, kad daugeliu atveju mums pavyksta išspręsti visus probleminius skyrybų klausimus tarp šalių mediacijos pagalba – net kai sutuoktiniai nebendrauja tarpusavyje. Tuomet pasiekiamos taikios skyrybos, o ne „kariavimas“ teismuose. Taip išvengiama papildomų bylinėjimosi išlaidų, tokių kaip žyminio mokesčio už teisminį procesą, honorarų teisininkams už procesinių dokumentų rengimą, atstovavimą teisminiame procese ir kitų.

Tik išskirtiniais atvejais ar nesant dialogo galimybės, inicijuojame santuokos nutraukimo procesą dėl sutuoktinio kaltės. Net ir tokiais atvejais daugiau nei 70 proc. ginčo teisena pradėtų bylų dėl santuokos nutraukimo pavyksta užbaigti taikos sutartimi, taip sutaupant laiką, pinigus, emocinę (ir ne tik) sveikatą.

Asmeninio archyvo nuotr./Darius Šermuksnis
Asmeninio archyvo nuotr./Darius Šermuksnis

Ar tiesa, kad skyrybos gali trukti mėnesiais?

– Taikių skyrybų atveju teismo priimtas sprendimas įsiteisėja per 30 dienų, tad ištuokos liudijimą galima gauti per pusantro-du mėnesius nuo dokumentų pateikimo teismui.

Kai sutuoktiniai nesutaria dėl esminių klausimų, pavyzdžiui turto dalybų, skyrybų procesas trunka kur kas ilgiau ir terminai gali būti skaičiuojami ne tik mėnesiais, bet ir metais.

Ar tiesa, kad skyrybų metu reikia krūvos dokumentų?

– Kai skyrybų šalis neturi daug dalintino turto, finansinių įsipareigojimų, verslų, tuomet dokumentų kiekis nėra didelis ir neviršija dešimties. Siekdami taupyti klientų laiką, jiems pageidaujant visus reikiamus dokumentus užsakome mes. Klientams reikia pasirūpinti tik asmens dokumentų, nepilnamečių vaikų gimimo liudijimų bei santuokos liudijimo originalo pateikimu mums.

Ar skyrybų atveju sutuoktiniams patiems tenka minti teismų slenksčius?

– Tai priklauso nuo teisinio santuokos nutraukimo pagrindo, kliento apsisprendimo pačiam save atstovauti ar turėti atstovą skyrybų procese. SKYRYBOS.EU BIURO teisininkai, kurių pagrindinis uždavinys – stengtis, kad klientas patirtų kuo mažiau neigiamų emocijų, stresinių situacijų ir gautų jį tenkinantį rezultatą, operatyviai įvertina esamą situaciją bei suteikia visapusišką ir kvalifikuotą teisinę pagalbą. Todėl skyrybų procesas, net ir esant ginčui, tampa žymiai greitesnis ir pigesnis.

Kokios galimybės išsiskirti, kai vienas iš sutuoktinių to nenori?

– Nė vienas žmogus neturėtų leisti sau tapti kito valios įkaitu. Kuomet bendras santuokinis gyvenimas nebegalimas, neprotinga yra ilgai delsti ir tikėtis, kad sutuoktinis sutiks nutraukti santuoką bendru sutarimu.

Tokiu atveju gali kilti papildomų rizikų ir apie jas visada perspėjame besikreipiančius: tai smurtas prieš šeimos narius, taip pat ir vaikus, finansinės padėties prastėjimas ir kt. Siekiant apsaugoti savo interesus, patariame inicijuoti skyrybų procesą dėl kito sutuoktinio kaltės, o tam sutuoktinio sutikimas nereikalingas.

Ar būnant užsienyje galima išsiskirti Lietuvoje?

SKYRYBOS.EU BIURAS užtikrina, kad visi fiziniai asmenys gyvenantys ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje, galėtų gauti visapusišką teisinę pagalbą ir išspręsti visus klausimus, susijusius su skyrybomis ir ne tik. Visai nesvarbu kuriame pasaulio kampelyje yra klientas, jam susisiekus su mumis, visus skyrybų formalumus Lietuvoje sutvarkome be jo fizinio dalyvavimo procese. Komunikacija vyksta nuotoliniu būdu – telefonu bei el.paštu, – kas padeda operatyviai identifikuoti reikiamos teisinės pagalbos poreikį bei apimtį ir sumažinti išlaidas.

Kaip skyrybų atveju dalinamas turtas? O kaip skolos?

– Dažnas reiškinys, kai sutuoktiniai skirtingai vertina indėlį į santuokoje įgytą turtą. Praktika tokia, kad santuokoje įgytas turtas laikomas bendru ir dalinamas pusiau, kol nėra įrodyta, kad turtas yra vieno iš sutuoktinių asmeninė nuosavybė. Tad nepagrįstas vienos iš šalių noras nukrypti nuo bendro turto lygių dalių principo skyrybų procese, ypač kai pažeidžiamos nepilnamečių vaikų teisės ir interesai, visuomet yra ginčo objektas.

Tas pats su finansiniais įsipareigojimais – jei jie yra atsiradę santuokoje, tai dalinami bendrai. Yra ir išimčių – jei būna paimami kreditai, apie kuriuos kitas sutuoktinis net nežinojo, nesusiję su šeimos poreikių tenkinimu, už juos skolininko sutuoktinis solidariai nėra atsakingas.

Todėl prieš pradedant skyrybų teisminį procesą, privalu pranešti visiems sutuoktinių bendriems ir asmeniniams kreditoriams, informuojant juos apie tolimesnį finansinių įsipareigojimų vykdymą ir pasiskirstymą po santuokos nutraukimo. Besiskiriantys turėtų žinoti, kad norint pakeisti paskolos sąlygas, pavyzdžiui bendrus įsipareigojimus perkelti vienam sutuoktiniui, reikia gauti kreditoriaus pritarimą.

SKYRYBOS.EU logotipasNors šalys skyrybų procese nesutaria dėl daugelio dalykų, SKYRYBOS.EU BIURO teisininkai, padeda surasti optimaliausią įmanomą sprendimą kiekvienu konkrečiu atveju. Jeigu Jums reikalinga nemokama teisinė konsultacija susisiekite su mumis: tel. +370 655 50670 arba el. p.: info@skyrybos.eu

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas