Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 01 17

Slaugą studijuojanti mergina skundžiasi sovietinėmis sąlygomis ir mentalitetu: gaila ir dėstytojų

Kirilica ant vaistų dėžučių, prieš kelis dešimtmečius pasibaigusios vaistų galiojimo datos ir įžeidinėjimai – taip studijas Vilniaus kolegijos Sveikatos priežiūros fakultete apibūdina čia besimokantys būsimieji medicinos slaugytojai. Su 15min redakcija susisiekusi studentė tikina, kad mokymosi sąlygos čia tragiškos, tačiau fakulteto dekanė sako jokių panašių nusiskundimų niekada negirdėjusi.
Vilniaus kolegija persikėlė į LEU patalpas
Vilniaus kolegija / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Vilniaus kolegijos (VIKO) Sveikatos priežiūros fakultete studijuojanti Inga (vardas pakeistas – 15min) pasidalijo laišku, kuriuo siekia atkreipti dėmesį į savo aukštojo mokymo įstaigoje naudojamus itin pasenusius mokymo metodus ir priemones. Pasak jos, mokymasis minėtame fakultete labiau primena sovietmetį, o ne šiuolaikišką mokymosi procesą.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Ligoninė
Arno Strumilos / 15min nuotr./Ligoninė

„Grūdinto stiklo stakanai, kirilica ant kartotinių vaistų dėžučių, galiojimo datos „geriausia iki 85 metų“, liniuotės kirčiai per pirštus... Vienos kolegijos, ruošiančios bendrosios praktikos slaugytojas ir kitus medicinos atstovus, personalas puikiai mena šiuos laikus ir su gilia nostalgija nė nesiruošia jų atsisakyti. Noriu pasisakyti už daugumą bendražygių, kurie šį cirką kenčia ketvirtus metus ir paantrino rašant, jog istorija nėra perspaustas hiperbolizavimas apie nelaimingus absolventus, o tiesiog tikrais faktais paremtas skundas, kuris parodo, kokius kelius reikia praeiti, norint gavus diplomą toliau eiti kryžiaus kelius ligoninėse ir sveikatos priežiūros centruose.

​Kardiogramos neteko nė karto daryti kolegijoje, nes aparatas buvo „kaip tyčia šiandien sugedęs“. 4 metus. ​

Ar kada nors teko skaityti knygas, kuriose klaidų daugiau nei pirmoko rašinėlyje? Ši mokymo įstaiga ne tik skatina dėstytojus rašyti knygas su tokioms klaidomis kaip „įtakoti“, „ačių“ ir „ira“, tačiau nuo pat pirmo kurso duoda studentams perrašinėti knygas paskaitų metu. Taip pat neleistina žiūrėti, kiek valandų, nes dėstytoja savo pyktį išlieja liniuote trankant studentų rankas“, – pasakojo Inga.

Atėję į praktikas nustemba

Bendrosios praktikos slaugą studijuojanti Inga papasakojo, kad kolegijoje esantys ir mokymui naudojami vaistai jau seniai yra nebegaliojantys, o tokius reikmenis kaip kateteriai ar pirštinės studentams reikia atsinešti patiems, nes įstaigos turimi tiesiog per seni.

Pasak merginos, atėjus atlikti praktikos į ligonines taip pat ištinka nemenkas šokas – darbuotojai stebisi, kad studentai net nėra matę tam tikrų medicininių įrankių ir priemonių.

„Man gaila ne tik būsimų kolegų, tačiau ir dėstytojų, kurie savo pastangomis iš darbo vietų į kolegiją neša mokymosi priemones. Ligoninėse atėjus į praktikas personalas dažnai klausdavo: „Kaipgi nesi mačiusi tokių priemonių? Jų mes nenaudojame jau nuo 2000-ųjų.“ O mes toliau su sifonine klizma, ant kurios vėl kirilica parašyta, ruošiamės paskaitoms.

Apskritai visų priemonių deficitas buvo stipriai jaučiamas, kardiogramos neteko nė karto daryti kolegijoje, nes aparatas buvo „kaip tyčia šiandien sugedęs“. 4 metus“, – kalbėjo VIKO studentė.

Ligoninėse atėjus į praktikas personalas dažnai klausdavo: „Kaipgi nesi mačiusi tokių priemonių? Jų mes nenaudojame jau nuo 2000-ųjų“.

Pasak jos, netinkamos mokymosi sąlygos dar nėra vienintelė fakulteto problema. Inga tikina, kad ketvirto kurso studentų bakalauro darbus tikrina vadovai, kurie net nėra susiję su tomis sritimis, kurias vertina.

Taip pat nemaža dalis dėstytojų, pasak jos, studentų tiesiog negerbia. Mergina prisimena atvejį, kai kūno kultūros dėstytoja pravirkdė jos bendrakursę dėl jos prastų rezultatų sporte.

123RF.com nuotr./Elektrokardiograma
123RF.com nuotr./Elektrokardiograma

„Ar pamenat tuos laikus, kai merginai reikėdavo padaryti 20 atsispaudimų, prabėgti 30 minučių salėje ratu ir išgirsti, kad esi „stora nevykusi karvė“? Atsimenu, lyg būtų buvę vakar. Pirmą kartą mačiau, kaip dėstytoja pravirkdė bendrakursę dėl jos „negabumų“, – prisimena studentė.

Neigia studentės žodžius

Pasak Ingos, jeigu bendrosios praktikos slaugos studento pažymių vidurkis yra aukštesnis nei 9 balai, jis gauna 30 eurų stipendiją, o didesnę, 120 eurų, stipendiją gauna vos du grupės žmonės, kurių pažymių vidurkis siekia 9,8 balo.

Tačiau, pasak būsimosios slaugytojos, dėstytojai neleidžia studijų suderinti su darbu ir nuolat peikia dirbančiuosius, kurie iš 30 eurų stipendijos tikina negalintys pragyventi.

„Atsiskaitymų datos yra keičiamos paskutinę minutę, nuo pirmo kurso girdime, jog prioritetas turi būti mokslai, o ne darbas. Kaip man ir kitiems iš paprastų šeimų išgyventi? Lietuvių kalbos dėstytoja ne tik netoleruodavo, tačiau ir viešai išpeikdavo dirbančiuosius. Noriu, kad būsimos kartos gyventų kitaip“, – laiške rašė studentė.

Vilniaus kolegijos Sveikatos priežiūros fakulteto dekanė B.Gostevičienė, komentuodama bendrosios praktikos slaugos studentės skundus 15min, nedaugžodžiavo. Pasak jos, iki šiol fakultetas nėra susipažinęs su studentus kamuojančiomis problemomis, nes dėl jų niekas iki šiol nesikreipė.

„Informaciją vertiname kaip neatitinkančią tikrovės. Be to, Vilniaus kolegijos Sveikatos priežiūros fakulteto administracija iki šiol nėra gavusi nei žodinių, nei rašytinių nusiskundimų, panašių į išdėstytus minėtame laiške“, – komentavo dekanė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas