Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Smūgis italei Alžyro boksininkę Imane Khelif „pavertė“ translyte, bet ji tokia nėra

Vos 46 sek. užtrukusi Italijos ir Alžyro boksininkių Angelos Carini bei Imane Khelif kova Paryžiaus olimpinėse žaidynėse ne tik įplieskė diskusiją dėl pastarosios galėjimo kovoti prieš moterį, bet ir pagimdė mitą, neva alžyrietė esanti translytė. Tai nėra tiesa – ji gimė mergaite, ši lytis įrašyta ir jos dokumentuose, juoba Alžyre lyties keitimas apskritai neteisėtas.
Imane Khelif
Imane Khelif / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Oponentei pasirodė neteisinga

Ketvirtadienį vykusios moterų bokso iki 66 kg aštuntfinalio kovos baigėsi skandalu. Vienos dvikovos nugalėtoja buvo pripažinta alžyrietės I.Khelif. Mat italė A.Carini vos po 46 sek., gavusi stiprų smūgį į veidą, atsisakė kovoti toliau. Ji numetė šalmą ant grindų ir apsipylusi ašaromis sušuko: „Tai – neteisinga.“

„Stojau į ringą kovoti, – po dvikovos kalbėjo pastaroji. – Bet po pirmos minutės to nebenorėjau. Pradėjau jausti stiprų skausmą nosyje. Aš nepasidaviau, bet smūgis buvo per stiprus. Pasakiau pakankamai. Išeinu pakelta galva.“

To priežastis – pernai I.Khelif prieš pat kovą dėl aukso buvo diskvalifikuota iš Indijoje vykusio pasaulio moterų bokso čempionato dėl didesnio testosterono lygio. Tarptautinei bokso asociacijai (IBA) vadovaujantis rusas Umaras Kremliovas tuomet aiškino, kad po DNR tyrimų alžyrietės organizme rasta „vyriškų lytinių chromosomų XY“ (moterų chromosomos – XX).

Bokso varžybas Paryžiaus olimpiadoje organizuoja ne IBA, o pats Tarptautinis olimpinis komitetas (TOK). Mat IBA buvo suspenduota dėl nesibaigiančių skandalų, kaltinimų korupcija ir pan.

TOK taisyklės yra gerokai švelnesnės, todėl I.Khelif ir interlytei iš Taivano Lin Yu-Ting buvo leista varžytis olimpinėse žaidynėse.

Taip pat skaitykite: Dviem interlytėms leista boksuotis Paryžiuje: „Tai pražudys moteris

„Visi bokso varžybų dalyviai Paryžiaus olimpinėse žaidynėse atitinka dalyvių reglamentą. Įskaitant ir medicininį“, – komentavo TOK.

Socialinių tinklų vartotojai suskubo ne tik piktintis tokia dvikovos baigtimi ir apskritai leidimu I.Khelif varžytis su moterimis, bet ir ėmė vadinti ją translyte. Tai nėra tiesa.

Sulaukė ir Elono Musko dėmesio

„Nevilties ašaros: translytės boksininkės smūgį sugėrusi italė pasidavė“, – skelbė portalas „O, sportas!“.

Kitame rašinyje tas pats portalas rašė, kad „per minutę italę sumušė translytė“.

„(A.Carini) bandė kovoti su translyčiu alžyriečiu I.Khelif, tačiau dar pirmame raunde suvokė, kad nesugebės pasipriešinti, ir nutraukė kovą. Tad translytis I.Khelif tęsia kovą dėl aukso“, – skelbė ir žurnalistas Artūras Anužis.

Translyčiu jis pavadino ir tailandietę Lin Yu-Ting, nors sportininkė yra interlytė.

Ekrano nuotr. iš „Telegram“/Socialinių tinklų vartotojai net ėmė ieškoti fizinių požymių, kad Alžyro boksininkė Imane Khelif yra vyras
Ekrano nuotr. iš „Telegram“/Socialinių tinklų vartotojai net ėmė ieškoti fizinių požymių, kad Alžyro boksininkė Imane Khelif yra vyras

„Sukurkite transžmonių kategoriją, jei jos reikia. Bet moterų sporte įsigalėti translyčiams nėra OK!“ – piktinosi verslininkė Eskedar Tilahun, prie savo įrašo pridėjusi grotažymę #notransinwomensports („ne transmoterų sportui“).

Prie šio choro prisijungė ir Seimo narys Matas Maldeikis. „Istorija su translyte boksininke iš Alžyro yra smūgis iš dešinės tiems, kurie pasisako už lygias žmogaus teises visiems“, – rašė jis savo paskyroje „Facebook“.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Netikslią informaciją apie Alžyro sportininkę paskelbė ir Seimo narys Matas Maldeikis
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Netikslią informaciją apie Alžyro sportininkę paskelbė ir Seimo narys Matas Maldeikis

Kitas Seimo narys, Žmogaus teisių komiteto pirmininkas Tomas Vytautas Raskevičius taip pakomentavo boksininkių dvikovą (reaguodamas į parlamentarės Ligitos Girskienės įrašą): „Alžyro sportininkė yra ne vyras, o interseksualus asmuo, kurio, kaip suprantu, lytiniai organai yra moteriški, tačiau chromosomos – ne.

Tai čia – ne vyras daužantis moterį, o sudėtingas etinis ir moralinis klausimas, kodėl tokiems asmenims (turintiems fizinį pranašumą), leidžiama varžytis moterų kategorijoje. Neturiu visos informacijos, tad nuo išsamesnio komentaro susilaikau.“

Panašių įrašų socialiniuose tinkluose pasirodė daugybė. Pasisakė ir „x“ savininkas Elonas Muskas. Kai kur net ieškota fizinių požymių, jog I.Khelif esanti vyras.

Nėra jokių testų rezultatų

I.Khelif visuomet varžėsi moterų kategorijoje. Nėra duomenų, kad ji kada nors būtų identifikavusi save kaip vyrą ar translytį asmenį.

Alžyre, kuriam sportininkė atstovauja, homoseksualumas uždraustas įstatymu. Pakeisti lytį ten irgi nelegalu, translyčiai asmenys nėra teisiškai pripažįstami oficialiuose dokumentuose.

Ir TOK, ir Alžyro olimpinis komitetas nurodo, kad I.Khalef gimė moterimi, tai nurodyta ir jos pase. Alžyro olimpinės rinktinės teigimu, ji yra interlytė, pasižymintis ir vyrui, ir moteriai būdingais lytiniais požymiais.

U.Kremliovas pernai aiškino, esą DNR tyrimai „įrodė“, kad I.Khelif ir taivanietė Lin Yu-Ting „turėjo XY chromosomų“. Be šių žodžių, nėra jokių oficialių įrodymų, kad ji tokių chromosomų turi. Net ir pernai nebuvo paviešinti tyrimo rezultatai, tik pasirodė informacija, kad padidėjęs jos testosterono lygis.

Šią informaciją dar ketvirtadienio vakarą išdėstė buvęs švietimo, mokslo ir sporto ministrės atstovas spaudai Dainoras Lukas.

Europos Lyčių lygybės instituto teigimu, translytis asmuo save pristato kaip turintį kitą lytinę tapatybę nei toji, kuri buvo priskirta gimus.

Tuo metu interseksualūs žmonės gimsta turėdami lytinių požymių, kurie neatitinka tipinių binarinių vyriško ar moteriško kūno sampratų, apibrėžia Jungtinių Tautų Vyriausiojo žmogaus teisių komisaro biuras. Tai susiję su lytine anatomija, lytiniais organais, hormonais ar chromosomų modeliais. Ekspertų vertinimu, tokiais gimsta iki 1,7 proc. gyventojų.

„Amnesty International“ taip pat atkreipia dėmesį, kad interseksualumas gali išryškėti tik brendimo laikotarpiu. Jis neturi nieko bendro su lytine orientacija — asmenys gali būti heteroseksualūs, homoseksualūs, biseksualūs ar aseksualūs.

Italijos faktų tikrinimo tinklalapis „Facta“ taip pat pabrėžė, kad vien XY chromosomų buvimas nėra pakankamas žmogų priskirti vyriškajai lyčiai. Kad I.Khalef yra transseksuali, paneigė ir Jungtinės Karalystės tinklalapis indy100.com.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Alžyro boksininkė Imane Khelif nėra translytė
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Alžyro boksininkė Imane Khelif nėra translytė

15min verdiktas: trūksta konteksto. Alžyro boksininkė I.Khelif gimė moterimi, tokia ją pripažįsta ir Tarptautinis olimpinis komitetas. Nėra duomenų, kad ji save laikytų vyru ar transseksualiu asmeniu.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi