Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 01 27

„Snoro“ bankroto administratorius Neilas Hunteris Cooperis nemėgsta viešumo

Banko „Snoras“ bankroto administratorius Neilas Hunteris Cooperis mėgsta dirbti tyliai. Tokia pozicija erzina Lietuvos politikus bei banko kreditorius, bet N.H.Cooperiui atrodo, kad dabar svarbu ne garsiai ir viešai kalbėti, o kuo daugiau dirbti.
Neilas Cooperis
Neilas Cooperis / Eltos nuotr.

Vilniuje N. Cooperis gyvena ir „Snoro“ bankrotą administruoja jau pusantro mėnesio, tačiau per tą laiką viešumoje sušmėžavo vos kartą. Jo nedomina ir susitikimai su kreditoriais. Jis nekalba nei apie savo darbą, nei apie savo asmenybę. Todėl tik iš britų spaudos galima sužinoti, kad šią vasarą 65 metų jubiliejų švęsiantis N. Cooperis laisvalaikiu mėgsta stebėti paukščius, fotografuoti, klausytis klasikinės muzikos ir žvejoti.

N. Cooperio pirmtakas, ilgametis jo verslo partneris Simonas Freakley buvo tik šiek tiek atviresnis. Vos atvykęs į Lietuvą ir apsidairęs banke, jis sušaukė spaudos konferenciją, bet joje atsakė tik į kelis žurnalistų klausimus, o paskui atsitvėrė tylos siena, apsiribodamas tik keliais pranešimais spaudai.

Tyla – gera byla

Iš S. Freakley banko reikalus perėmęs N. Cooperis – irgi tikras slapukas. Per pusantro mėnesio darbo Lietuvoje žurnalistams N.Cooperis pasirodė tik kartą, ir tai tik iškviestas Lietuvos banko vadovo pasiaiškinti, ar išties Seimo pirmininkės Irenos Degutienės sūnaus įmonė paskolas „Snorui“ indėliu padengė jau po banko veiklos sustabdymo.

N.Cooperio pasisakymai ir tą akimirką buvo lakoniški. Jo atsakymas – „Tai buvo bankas. Bankininkystės konfidencialumas yra svarbiausia“ – turbūt atskleidžia pagrindinę milijardų medžiotojo nuostatą: kol kalbėjimas nėra būtinas, geriau patylėti.

Už informacijos apie „Snoro“ bankrotą viešinimą atsakingas Linas Damanskas „15min“ tikino, kad N.Cooperis viešumos nevengia. „Nevengia jis viešumos. Tai, kas daroma, yra skelbiama“, – sakė administratoriaus atstovas.

Kol kas nėra pranešta, kur dirbdamas Vilniuje apsistojo N. Cooperis. L.Damanskis pažymėjo tik tiek, kad banko bankroto administratorius tikrai negyvena areštuotuose prabangiuose „Snoro“ butuose Vilniaus senamiestyje.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Prabangūs „Snoro“ įsigyti „Saab“ naudojami ir po banko bankroto.
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Prabangūs „Snoro“ įsigyti „Saab“ naudojami ir po banko bankroto.

Tuo tarpu bankui priklausantys prabangūs „Mercedes“, „Audi“ ir „Saab“ automobiliai toliau rieda Vilniaus gatvėmis. Keliais iš jų naudojasi banko „Snoras“ bankrotu besirūpinantys asmenys.

Darbas – po visą pasaulį

Apie N.Cooperį nedaug informacijos teikia ir visažinis internetas. Oficialioje biografijoje, kurią įmonės svetainėje skelbia „Zolfo Cooper“ biuras Europoje, N.Cooperis apibūdinamas kaip patyręs bankroto administratorius, dirbęs daugiau nei 30 šalių, tačiau konkretūs jo darbai nušviečiami šykščiai.

„Jam teko valdyti bankrutuojančių nekilnojamojo turto, laivybos, oro bendrovių turtą. Jis taip pat dalyvavo likviduojant pensijų fondą „Maxwell“ ir vieną gerai žinomą automobilių lenktynių „Formulės-1“ komandą“, – tiek teskelbia N.Cooperio darbdavys „Zolfo Cooper“.

Gerai žinoma „Formulės-1“ komanda, kurią nuo bankroto teko gelbėti N.Cooperiui buvo "Team Lotus Racing Ltd".

N. Cooperiui ne kartą teko dirbti likviduojant ar restruktūrizuojant tokias įmones, kurių veiklos geografija itin plati.

N.Cooperis buvo laikinasis administratorius likviduojant tarptautinę kompaniją „Carian Holdings Group“, įsikūrusią Honkonge. Su byla susiję buvo net 2000 bankų visame pasaulyje.

Tačiau vienu svarbiausių N.Cooperio darbų pasaulyje laikomas Didžiosios Britanijos „Maxwell“ pensijų fondo likvidavimas. Nustatyta, kad šios įmonės savininkai būsimų pensininkų pinigus pervesdavo į savo asmenines sąskaitas. N.Cooperiui dirbant fondo administratoriumi pavyko atkurti įmonės turto beveik už 2 mlrd. Lt. Įtariama, kad panašiai indėlininkų pinigus bandė pasisavinti ir buvę „Snoro“ vadovai.

S. Freakley bendražygis

N.Cooperis savo karjerą, taip pat, kaip buvęs „Snoro“ laikinasis administratorius S.Freakley, pradėjo įmonėje „Buchler Phillips“, kurią vėliau įsigijo koncernas „Kroll“.

Šioje bendrovėje N.Cooperis dirbo 11 metų. Per tą laiką „Kroll“ ištyrė daugybę svarbių bylų. N.Cooperis „Kroll“ paliko iškart po to, kai jos vadovas S.Freakley 2008 m. ėmė vadovauti bendrovei „Zolfo Cooper“.

Vos S. Freakley ir N. Cooperis paliko „Kroll“, ant jos stalo 2009 metais atgulė ir pagrindinio „Snoro“ savininko Vladimiro Antonovo veiklos byla. „Kroll“, atlikusi išsamų tyrimą, V.Antonovo veikloje nerado jokių nusikaltimų. V. Antonovas „Kroll“ ataskaita ne kartą naudojosi bandydamas įsigyti Švedijos koncerną „Saab“. Dabar „Zolfo Cooper“ srebia V. Antonovo privirtą košę „Snore“.

N.Cooperis nuolat dalyvauja tarptautinėse konferencijose apie bankrotų administravimą, yra išleidęs ne vieną knygą šia tema.

Šis straipsnis buvo spausdintas savaitraštyje „15min“, visą savaitraštį rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito