Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
20:27 /22:54

Intriga sugrįžo: kelis kartus paklausta, ar taps premjere, V.Blinkevičiūtė atsakė, kad formuos daugumą

Lietuvos socialdemokratų partijos nariai ir bičiuliai Seimo rinkimų antrojo turo rezultatų laukti vėl rinkosi tame pačiame restorane Vilniaus Senamiestyje – šalia Katedros aikštės ir partijos būstinės. Čia po 20 val. rinkosi politikai, nuo Seimo narių iki miestų merų. Pirmieji rezultatai socialdemokratus džiugina, štabe skamba plojimai. Į štabą atėjusi sirguliuojanti Vilija Blinkevičiūtė džiaugėsi rezultatais, bet tiesiai į klausimą, ar bus premjerė, taip ir neatsakė.

Naujausias žinias apie rinkimų rezultatus sekite čia.

Socialdemokratų atstovai sekmadienio vakarė vėl rinkosi tame pačiame restorane.

Čia atvyko tokie žinomi socialdemokratai kaip Gintautas Paluckas, Algirdas Sysas, Juozas Olekas, Alytaus meras Nerijus Cesiulis, Vilniaus rajono meras Robertas Duchnevičius, Saulius Čaplinskas, Orinta Leiputė.

LSDP pirmininkės Vilija Blinkevičiūtė prisijungti prie partiečių ketina apie 22 val. Anot kolegų, pirmininkė sirguliuoja.

Pirmieji rezultatai iš jau suskaičiuotų apygardų socialdemokratus džiugina, jie juos pasitinka garsiais plojimais. Nors garsiausi plojimai skambėjo pasirodžius rezultatams, kad Kaune Gabrielius Landsbergis pralaimi Simonui Kairiui.

Pasirodė duomenis apie pirmus laimėtojus, jie socialdemokratai. Alytaus apygardoje laimėjo su 68,70 proc. balsų Jurgita Šukevičienė. Žemaitijos šiaurinėje – Tomas Martinaitis su 51,71 proc. balsų.

Raudondvario apygardoje laimėjo Raminta Popovienė. Fabijoniškėse laimėjo Remigijus Motuzas, Savanorių apygardoje – Orinta Leiputė, Petrašiūnų-Gričiupio – Darius Razmislevičius, Šilainių – Laurynas Šedvydis, Baltijos – Vytautas Grubliauskas, Aušros – Roma Janušonienė, Nevėžio – Ramūnas Vyžintas.

Aukštaitijos apygardoje laimėjo Modesta Petrauskaitė, Kuršo – Violeta Turauskaitė, Mažeikių – Ingrida Braziulienė, Raseinių-Josvainių – Matas Skamarakas, Radviliškio-Tytuvėnų – Saulius Luščikas, Sėlos vakarinėje – Lilija Vaitiekūnienė.

Deltuvos šiaurinėje laimėjo Arūnas Dudėnas, Marijampolės – Karolis Podolskis, Deltuvos pietinėje – Indrė Kižienė, Sūduvos šiaurinėje – Darius Jakavičius, Garliavos – Šarūnas Šukevičius, Dainavos – Jūratė Zailskienė

Intriga dėl premjerės

V.Blinkevičiūtė pas partijos kolegas atėjo sirguliuodama. Pasitikti su gėlėmis ir garsiais šūksniai „Ačiū“, ji pati dėkojo rinkėjams.

„Rinkimų rezultatai parodė, kad Lietuvos žmonės, nesvarbu, kur gyventų – didmiesčiuose, miestuose, miesteliuose ar kaimuose, jie nori pokyčių, jiems reikia visiškai kitokios valdžios. Ne arogantiškos, girdinčios jų problemas, ieškančios daugiau sprendimų“, – kalbėjo V.Blinkevičiūtė.

Ji džiaugėsi dėl gerų pasiekimų didžiuosiuose miestuose, tai esą rodo, kad ir didmiesčiuose žmonės nori pokyčių.

Vis dėlto klausiama, ar gali užtikrintai pasakyti, kad ji bus premjerė, V.Blinkevičiūtė kalbą suko kitur, kartodama, kad ji kaip laimėjusios partijos pirmininkė imsis visos atsakomybės ir formuos valdančiąją daugumą.

„Galiu prieš visą Lietuvą pasakyti, kad kaip Socialdemokratų partijos pirmininkė prisiimu visą atsakomybę ir kartu su prezidentu formuosiu valdančiąją daugumą“, – sakė ji.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Vilija Blinkevičiūtė
Lukas Balandis / BNS nuotr./Vilija Blinkevičiūtė

Paklausta, kada atsisakys Europos Parlamento mandato, ji irgi konkrečiai neatsakė: „Kai suformuosime Vyriausybę, matysime, kokie yra sprendimai, tada ir bus priimtas tas sprendimas.“

Perklausta, ar sakydama, kad formuos valdančiąją daugumą turi omeny, jog bus premjerė, V.Blinkevičiūtė tik pakartojo, kad tą ir turi omeny – jog formuos valdančiąją daugumą „su didžiule atsakomybe“.

„Kitokio atsakymo šiandien nebus“, – pareiškė ji, o paklausta, kodėl vengia tiesaus atsakymo, teigė: „Nevengiu. Mes šituos dalykus aptarsime partijoje, visus pasversime už ir prieš. Matysime, kokia yra dauguma, iš ko ji susideda ir bus tada sprendimai.“

V.Blinkevičiūtė sakė, kad visi sprendimai bus kitą savaitę.

VIDEO: Paklausta apie premjerės postą Vilija Blinkevičiūtė nepateikia konkretaus atsakymo

Ar galėtų „valstiečius“ pakeisti liberalai? V.Blinkevičiūtė tiesiogiai to neatmetė, teigdama, kad apie tai kalbėsis partiją, nes ji vienasmeniškai tokių sprendimų nepriiminėja: „Kitą savaitę turėtume sukviesti tiek prezidiumo posėdį, tiek ir tarybą, kur turėtume apsitarti dėl platesnės koalicijos ar kitų partijų įtraukimo. Šiandien tokio sprendimo nėra.“

Pasveikinti socialdemokratų atėjo prezidento patarėjas Frederikas Jansonas, taip pat nugalėjęs vienmandatėje Artūras Zuokas.

Paklausta, ar sulaukė asmeninio Gabrieliaus Landsbergio sveikinimo, V.Blinkevičiūtė sakė, kad ne, bet pajuokavo, kad spręsdama pagal priešrinkiminę retoriką tokio sveikinimo laukia.

Dėl „Nemuno aušros“ ir požiūrio į šią partiją, V.Blinkevičiūtė sakė, kad visus politikus išrenka Lietuvos žmonės ir tai reikėtų turėti omeny.

„Todėl nurašyti nė vieno negalime. Bet dedame pastangas, kad pavyktų suformuoti daugumą iš tų trijų partijų, kurias minėjome“, – sakė LSDP pirmininkę.

Pasveikino premjero patarėjas

Prezidentas Gitanas Nausėda kviesis į Seimą patekusių partijų vadovus susitikti, kalbėsis apie valdančiosios koalicijos formavimą.

Taip žurnalistams sakė Seimo rinkimus laimėjusios Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) štabe sekmadienį apsilankęs šalies vadovo vyriausiasis patarėjas Frederikas Jansonas.

„Rytoj prezidentas pasikvies visų į Seimą patekusių partijų vadovus (...) Esminis tikslas yra išsiaiškinti, kokios yra galimos valdančiosios daugumos dėlionės, kaip tai atrodys, kaip mato laimėjusi partija, kaip mato partijos, kurios užėmė antrą, trečią, penktą, šeštą vietas, kas iš to išeis“, – kalbėjo F.Jansonas.

Jis teigė, kad Prezidentūra tikisi, jog suformuota koalicija bus stabili.

Prezidento patarėjas tikino, kad kitų partijų štabų aplankyti neketina ir atėjo pasveikinti rinkimus laimėjusios partijos.

„Kadangi nugalėtojas labai aiškus, todėl ir sveikiname“, – teigė F.Jansonas.

VIDEO: F.Jansonas į socialdemokratų štabą pasveikinti atėjo su spragėsiais

G.Paluckas: su koalicija neskubės

Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas pavaduotojas Gintautas Paluckas restorane, kur socialdemokratai susirinko laukti Seimo rinkimų antrojo turo rezultatų, sakė, kad sekmadienio naktį valdančioji dauguma neturėtų būti suformuota. Esą skubėti nėra kur, nes pirmasis naujojo Seimo posėdis numatytas tik lapkričio 15 d.

„Dėl koalicijos formavimo nežinau – šventės pasižymi gera nuotaikas, kažkas gal čerką padaręs. Prie tokių dalykų čia nepradėsi lipdyti atsakingai kažkokių koalicijų.

Ryte tikrai nebus aišku, nes vyks skaičiavimai. Tuos savo rezultatus turi įsivertinti partijos. Tai tikrai šią naktį nėra jokios skubos, kad reikia kažką dirbtinai sulipdyti“, – kalbėjo jis.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Lietuvos socialdemokratų partija laukia rinkimų rezultatų
Lukas Balandis / BNS nuotr./Lietuvos socialdemokratų partija laukia rinkimų rezultatų

G.Paluckas sakė, kad jis su kolegomis pritaria prezidento Gitano Nausėdos nuomonei, jog koalicija turėtų būti iš trijų partijų: „Mūsų lūkestis pastaruosius kelerius mėnesius sutampa – centro kairės koalicija iš tų parlamentinių partijų, frakcijų, kurios buvo dabar opozicijoje.“

Jis turi omeny „valstiečius“ ir Demokratų sąjungą „Vardan Lietuvos“ ir neslepia, kad jiems teksią suderinti visų nuomones.

„Dėl visų šių priežasčių ir nėra kažkokios skubos, kad pirmą naktį kažkas bėgs ir sudės ant kažko parašus. Visi įsivertins rezultatus, atvės, prezidentas įvertins rezultatus ir tada užsiimsime ta koalicijos „statyba“, – kalbėjo G.Paluckas.

Diena po balsavimo V.Blinkevičiūtė sako, kad tikisi, jog jau naktį būsimoji valdančioji koalicija gali būti sudėliota, tačiau G.Paluckas tikino negirdėjęs pirmininkės žodžių, kad jau bus kokia nors koalicija suformuota: „Nėra kokios nors skubos poreikio. Pirmasis posėdis numatytas tik lapkričio 15 dieną, tai turime tris savaites tam klausimui. Kad koalicijos partneriai tvariai derėtų, nereikia per vieną naktį, išgėrus butelį (būdavo ir tokių koalicijų), paskui vienas į kitą įtariai žiūrės su priešprieša.

Geriau viską tvarkingai padarykime.“

Kalbėdamas apie lūkesčius prieš antrą turą, jis sakė, kad su kolegomis stengėsi valdyti savo lūkesčius: „Tai kelios valandos liko ir suskaičiuos.“

Tikisi daugumą suformuoti dar naktį

Sekmadienio popietę Naujamiestyje balsavusi socialdemokratų lyderė Vilija Blinkevičiūtė sakė „labai norinti“ iš trijų centro-kairiųjų partijų sudarytos valdančiosios koalicijos, ją tikisi suformuoti dar pirmadienio naktį, pranešė BNS.

„Labai to norėčiau, nes viskas iš tikrųjų yra rinkėjų valioje ir žmonės nuspręs. Būtų gerai, kad užtektų trijų partijų formuoti koaliciją, nes vis tiek reikia tarpusavyje suderinti ir programines nuostatas, rengti Vyriausybės programą, priemonių planą, lygiai taip pat ir Seime dėlioti bendrus darbus“, – sekmadienį žurnalistams Vilniuje sakė socialdemokratų lyderė, atidavusi balsą vienmandatėje apygardoje.

Valdančiąją koaliciją ketina sudaryti trys partijos – Lietuvos socialdemokratų partija, Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga. Vis tik dalis ekspertų abejoja, jog šios politinės jėgos po abiejų Seimo rinkimų turų turės daugumą naujajame parlamente.

Prezidentui Gitanui Nausėdai manant, kad valdančioji koalicija išaiškės jau pirmadienio naktį po antrojo Seimo rinkimų turo, V. Blinkevičiūtė teigė, kad būtų labai patenkinta, jei taip įvyktų.

„Būtų tas aiškumas ir tada man atrodo, kad visiems būtų geriau“, – kalbėjo ji.

Renkami 63 Seimo nariai

Per pirmąjį Seimo rinkimų turą daugiausiai – 20 – mandatų iškovojo Lietuvos socialdemokratų partija, Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai turi 18 mandatų, „Nemuno aušra“ -15 mandatų.

Antrajame ture renkami 63 Seimo nariai.

Antrajame ture varžosi 11 partijų kandidatai: 37 – socialdemokratai, 33 – konservatoriai, 13 – „Nemuno aušros“ atstovų, po 10 – Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos, 9 Liberalų sąjūdžio kandidatai, po tris – Laisvės partijos, LLRA-KŠS, Lietuvos regionų partijos kandidatus. Į antrą turą taip pat pateko du save iškėlę politikai ir du partijos „Laisvė ir teisingumas“ kandidatai, vienas Nacionalinio susivienijimo atstovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai