Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 11 07 /20:21

Socialdemokratams neužtenka trijų ministerijų – nori bent vienos „ūkinės“, „valstiečiai“ vargsta ieškodami kandidatų

Pirmadienį vakare susirinkusi Lietuvos socialdemokratų valdyba svarstė, ar nereikėtų kelti didesnių reikalavimų galimai koalicijos partnerei Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai ir nesutikti su siūlomais trim postais Vyriausybėje. Po posėdžio socialdemokratų pirmininkas Algirdas Butkevičius pripažino, kad partija norėtų dar vieno ministro portfelio.
Algirdas Butkevičius ir Ramūnas Karbauskis
Valstiečiai-žalieji ir socialdemokratai susitiko užbaigti derybų dėl koalicijos / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

A.Butkevičius tikino, kad iš derybų socialdemokratai tikrai nesitraukia, ir pyko ant žurnalistų už paleistą tokią „antį“, tačiau pripažino, kad ministrų portfelių socialdemokratams norėtųsi daugiau.

„Mes norėtume visų ministerijų turėt“, – iš pradžių pokštavo A.Butkevičius.

Tačiau netrukus surimtėjęs jis patvirtino, kad ketvirtos ministerijos prašys.

„Buvo geranoriškas požiūris tiek iš pono Karbauskio pusės, tiek iš manęs, kad į ūkinės paskirties ministerijas teiktų tiek ir jie kandidatus, tiek ir mums neuždarytų durų teikti kandidatus, o Ministras Pirmininkas atsirinktų pagal kompetenciją“, – sakė A.Butkevičius.

Pasak jo, „ūkinės“ ministerijos yra keturios: Ūkio ministerija, Susisiekimo ministerija, Aplinkos ministerija ir Žemės ūkio ministerija.

A.Butkevičius tikino, kad socialdemokratai nepretenduos į Susisiekimo ministeriją, nes nenori kalbų, kad ši ministerija atsakinga už neva jų globojamas institucijas.

„Sakėme, kad nebūtų tokių bereikalingų politinių kalbų, tai mes iškart atsisakome“, – aiškino A.Butkevičius.

Jis tikino, kad apie kandidatus valdyba nekalbėjo, jie bus svarstomi penktadienį partijos prezidiume.

Pasak A.Butkevičiaus, socialdemokratai premjerui siūlys po vieną kandidatą į kiekvieną postą.

Siūlo tik tris

Neoficialiais duomenimis, socialdemokratams siūlomos Teisingumo ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos.

Teisingumo ministru svarstoma teikti Seimo nario Juliaus Sabatausko kandidatūrą, o socialinės apsaugos ir darbo ministrą socialdemokratai renkasi iš europarlamentarės Vilijos Blinkevičiūtės, Vilniaus vicemero Gintauto Palucko ir dabartinės finansų ministrės Rasos Budbergytės.

R.Budbergytės kandidatūra, šaltinių teigimu, sulaukė neigiamų vertinimų prezidentūroje, o V.Blinkevičiūtė pati nelabai nori grįžti iš Europos Parlamento.

Gintautas Paluckas
Gintautas Paluckas

L.Linkevičius gali pasirinkti?

Taip pat dabartiniam užsienio reikalų ministrui Linui Linkevičiui esą leidžiama pasirinkti Užsienio reikalų arba Krašto apsaugos ministeriją.

Valstiečiai ir žalieji šių ministerijų vadovų pasirinkimo teisę yra palikę prezidentei Daliai Grybauskaitei. Valstybės vadovė teigiamai vertina L.Linkevičiaus darbą, bet valstiečiai į užsienio reikalų ministrus irgi turi rimtą kandidatą – šias pareigas jau ėjusį Petrą Vaitiekūną.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Linas Linkevičius
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Linas Linkevičius

Rimto kandidato į krašto apsaugos ministrus valstiečiai-žalieji neturi, o L.Linkevičius yra vadovavęs ir šiai ministerijai.

Kokie valstiečių ir žaliųjų kandidatai?

11 ministrų kėdžių siekiantys valstiečiai ir žalieji dar ne į visus postus turi pakankamai rimtų kandidatų.

Finansų ministru nori būti Stasys Jakeliūnas, tačiau kol kas neaišku, kaip jo kandidatūrą vertina prezidentė Dalia Grybauskaitė. S.Jakeliūnas būdamas premjero patarėju įsivėlė į konfliktą su Lietuvoje veikiančiais skandinavų bankais, iki šiol neslepia skeptiško požiūrio į juos, o D.Grybauskaitė skandinavų investicijas Lietuvoje laiko vienomis geriausių.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Stasys Jakeliūnas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Stasys Jakeliūnas

Ūkio ministru pretenduoja tapti „Investuok Lietuvoje“ vadovas Mantas Katinas. Su Ūkio ministerija ruošiamai sujungti Energetikos ministerijai laikinai vadovauti gali Virgilijus Poderys.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mantas Katinas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mantas Katinas

Švietimo ir mokslo ministre buvo įvardinta Lietuvos edukologijos universiteto studijų prorektorė Vilija Salienė, o jai nesutikus – archeologas, Lietuvos edukologijos universiteto profesorius Eugenijus Jovaiša, tačiau dabar kalbama, kad valstiečiai-žalieji ieško dar vieno kandidato.

Kol kas aiškiausia, kad kultūros ministre greičiausiai taps Lietuvos kino centro Filmų sklaidos, informacijos ir paveldo skyriaus vedėja Liana Ruokytė Jonsson.

Aplinkos ministru siūlomas Aplinkosaugos organizacijų koalicijos pirmininkas Kęstutis Navickas, žemės ūkio – ūkininkas Bronius Markauskas, sveikatos apsaugos – psichiatras Aurelijus Veryga.

Vidaus reikalų ministro postas – 25 metų buvusiam patarėjui?

LVŽS neteko ir numatyto susisiekimo ministro. „Lietuvos energijos“ vadovas Dalius Misiūnas atsisakė užimti šį postą. Svarstoma, kad susisiekimo ministru galėtų tapti „Investuok Lietuvoje“ ilgai dirbęs 26 metų Seimo narys Virginijus Sinkevičius.

Kol kas neaišku, ką premjeru pretenduojantis tapti S.Skvernelis mato savo įpėdiniu Vidaus reikalų ministerijoje. Buvo svarstoma Valstybės sienos apsaugos tarnybos vadovo Renato Poželos kandidatūra. Jį S.Skvernelis yra siūlęs į policijos generalinio komisaro pareigas, tačiau galiausiai buvo pasirinktas Linas Pernavas.

Konstantino Šulmano nuotr./Arnoldas Pikžirnis
Konstantino Šulmano nuotr./Arnoldas Pikžirnis

Tačiau daugiausia šansų, 15min šaltinių duomenimis, vidaus reikalų ministro postą užimti turi buvęs S.Skvernelio patarėjas saugumo politikos srityje 25 metų Arnoldas Pikžirnis.

Jis yra įgijęs Europos studijų bakalauro laipsnį Mastrichto universitete bei Geopolitikos ir teritorinio saugumo magistro laipsnį Londono Karališkajame koledže.

Tačiau labai įtakingi partijos atstovai tikina, kad nei V.Sinkevičiaus, nei A.Pikžirnio kandidatūros niekada nebuvo svarstomos ir jie nebus siūlomi ministrais.

Vicepirmininkais taps varžovai?

Be to, socialdemokratai esą galės deleguoti du Seimo vicepirmininkus. Manoma, kad vienu Seimo pirmininko pavaduotoju bus Gediminas Kirkilas, vadovausiantis ir Europos reikalų komitetui, o kitu – partijos pirmininko postą pavasarį paliksiantis Algirdas Butkevičius. G.Kirkilas yra vienas aktyviausių A.Butkevičiaus oponentų partijoje.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis pirmadienį po derybų su socialdemokratais tikino kliūčių koalicijai sudaryti nematantis.

„Šiame etape mes neradome problemų, kurios galėtų sustabdyti derybas“, – po susitikimo pareiškė jis.

Pasak R.Karbauskio, pirmadienį sutarta, kad Darbo kodekso įsigaliojimas bus atidėtas pusmečiui, kad bus imamasi valstybės valdymo reformos sujungiant Ūkio ir energetikos ministeriją, o Aplinkos ir Žemės ūkio ministerijas iškraustant į Kauną.

R.Karbauskis patikino, kad valdantieji taip pat turi minčių imtis Seimo narių skaičiaus mažinimo ir Seimo rinkimų perkėlimo į pavasarį.

Neatsisakyta ir idėjos ministrams įstatymiškai apriboti galimybes tuo pačiu metu dirbti Seime.

Be to, sutarta, kad šioje kadencijoje bus rasti būdai įteisinti dvigubą pilietybę.

Per spalį vykusius Seimo rinkimus „valstiečiai“ iškovojo 56 parlamentarų mandatus, konservatoriai laimėjo 31 mandatą, o socialdemokratai Seime turės 17 atstovų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas