Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 10 21 /15:00

Socialdemokratų akibrokštas: siūlo naikinti vienmandates rinkimų apygardas

Užuot keitus apygardų ribas, pakeisti visą Seimo rinkimų sistemą. Tokį pasiūlymą į pasitarimą dėl rinkimų apygardų ribų pakeitimo pas Seimo pirmininkę Loretą Graužinienę atėję pateikė socialdemokratai. Kitoms frakcijoms tokia socialdemokratų pozicija buvo staigmena.
Juozas Bernatonis
Juozas Bernatonis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Projektą, pagal kurį Lietuva būtų padalinta į dešimt regionų ir jų rinkėjai rinktųsi iš partijų kiekvienam regionui pateikto atskiro kandidatų sąrašo, dar 2013 m. yra registravęs teisingumo ministras Juozas Bernatonis.

Tuomet nebeliktų vienmandačių rinkimų apygardų, o žmonės iš partijų pateikto sąrašo rinktųsi jiems patinkančias asmenybes.

Pagal J.Bernatonio pasiūlymą, Seimo dydį planuojama palikti tokį patį (141 vietos) ir sudaryti 10 apygardų, kurių dydis priklausytų nuo gyventojų skaičiaus.

Didžiausioje jų (Vilniaus apskrities apygarda) būtų renkami 38 Seimo nariai, mažiausioje (Tauragės) – 5. Keturių apygardų dydis būtų lygus 7 (Alytaus, Marijampolės, Utenos, Telšių). Kauno apskričiai tektų 28 mandatai, Klaipėdos – 16, Šiaulių – 14, Panevėžio – 12.

Seimo rinkimai pagal J.Bernatonio siūlomą tvarką

„Po Konstitucinio Teismo sprendimo reforma yra neišvengiama, todėl siūlome keisti ir sistemą, eiti, kaip ir visose kitose Europos valstybėje, o pirmiausia, kaimyninėse šalyse – Estijoje, Latvijoje – proporcinių rinkimų sistemos link“, – sakė Socialdemokratų partijos frakcijos Seime seniūnė Irena Šiaulienė.

Anot jos, jeigu bus politinis sutarimas, panaikinti vienmandates rinkimų apygardas galima suspėti iki 2016 m. Seimo rinkimų.

Tai būtų paprastesnė sistema. Stiprėtų partijos, demokratija, – sako I.Šiaulienė.

Didžiausia tokių pokyčių nauda, anot I.Šiaulienės, kad visi Seimo nariai imtų galvoti apie visą Lietuvą, o ne tik apie savo apygardą.

„Tai būtų paprastesnė sistema. Stiprėtų partijos, demokratija“, – sakė ji.

Duoda savaitę pagalvoti

Nors pasiūlymą J.Bernatonis yra registravęs dar 2013 m. balandį, iki šiol niekas jo rimtai nesvarstė. Tai, kad socialdemokratai trečiadienį vėl prisiminė šią idėją, kitų partijų politikams buvo staigmena.

Dėl to Seimo pirmininkė L.Graužinienė pasiūlė frakcijoms socialdemokratų idėją per savaitę apsvarstyti, o tuomet susitikti dar kartą.

Pati L.Graužinienė sako, kad, jos nuomone, apygardų ribas tikrai reikia keisti, o dėl rinkimų sistemos keitimo nuomonės dar neturi.

„Viena aišku, kad darbus mes turime atlikti iki gruodžio mėnesio, kad balandį jau būtų pasiruošta rinkimams“, – įsitikinusi L.Graužinienė.

Opozicija: „Tai nekultūringa“

Opozicinė Liberalų sąjūdžio frakcija jau dabar socialdemokratų iškeltą idėją vertina skeptiškai. Liberalai sutinka, kad apygardų ribas reikia keisti iki artėjančių rinkimų, o ateityje galbūt verta pamąstyti ir apie rinkimų sistemos keitimą, tačiau daryti tai likus metams iki rinkimų, pasak liberalų lyderio Eligijaus Masiulio, nėra mandagu.

Likus mažiau nei metams iki Seimo rinkimų iš esmės radikaliai keisti Seimo rinkimų sistemą, mano galva, yra politiškai nekultūringa, – sako E.Masiulis.

„Likus mažiau nei metams iki Seimo rinkimų iš esmės radikaliai keisti Seimo rinkimų sistemą, mano galva, yra politiškai nekultūringa. Mes galime svarstyti radikalius pakeitimus, bet jų įgyvendinimą tada nustatyti 2020 m., o ne 2016 m.“, – sakė jis.

Konservatorius Jurgis Razma tvirtino, kad jo partija taip pat palaiko rinkimų apygardų ribų pakeitimą. 

„Mes frakcijoje atidžiau nesvarstėme šio pasiūlymo. Tai buvo įregistruota kaip J.Bernatonio asmeninė iniciatyva. Atrodė, kad ji nėra rimtai palaikoma. Negaliu pasakyti, ar būtų pritarimas mūsų frakcijoje“, – sakė jis.

VRK suspėtų

Trečiadienį Seimo pirmininkės kvietimu pasitarti dėl apygardų keitimo buvo sukviesti kai kurių Seimo komitetų pirmininkai, teisingumo ministras, Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) vadovas.

Pasitarimas surengtas po Konstitucinio Teismo (KT) nutarimo, kad dabartinė rinkėjų skaičiaus vienmandatėse apygardose nustatymo tvarka, leidžianti iki 20 proc. rinkėjų skaičiaus nuokrypį nuo rinkėjų skaičiaus vidurkio visose apygardose, prieštarauja Konstitucijai.

Kad po šio sprendimo reikės mažų mažiausiai peržiūrėti apygardų ribas jau iki kitų metų Seimo rinkimų, nebeabejoja nė viena parlamentinė partija.

Mažoritarinė rinkimų sistema yra naudinga didžiosioms partijoms, – sako Z.Vaigauskas.

VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas tvirtina, kad komisija spėtų pasiruošti ir rinkimams pagal naują sistemą, jei Seimas nutartų imtis esminių reformų. Pasak jo, proporcinė rinkimų sistema būdinga Vakarų Europos valstybėms, o mažoritarinė iš Lietuvos kaimynių likusi tik Baltarusijoje. Be to, VRK pirmininkas pažymi, kad vienmandačių apygardų panaikinimas būtų naudingas mažesnėms partijoms.

„Mažoritarinė rinkimų sistema yra naudinga didžiosioms partijoms. (...) Jai būdinga vienpartinė Vyriausybė, o Lietuva, man atrodo, jau išmoko dirbti esant koalicinėms vyriausybėms, įprato prie tų pasikeitimų, ieško bendrų sprendimų“, – sako jis.

Z.Vaigauskas tikino ir pasitarime įspėjęs, kad daugiausia mandatų pakeitus rinkimų sistemą prarastų būtent tokius pokyčius siūlantys socialdemokratai.

Iki šiol VRK buvo pasiruošusi perbraižyti vienmandačių rinkimų apygardas taip, kad rinkėjų skaičiai apygardose būtų daugmaž vienodi.

VRK žemėlapis/VRK siūlo keisti apygardų ribas
VRK žemėlapis/VRK siūlo keisti apygardų ribas

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas