Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2017 10 05

Socialdemokratų etikos sargai maištininkų likimą spręs be pačių maištininkų

„Frakcijų koalicijos“ sutartį su „valstiečiais“ pasirašę Seimo socialdemokratai neketina dalyvauti šeštadienį vyksiančiame Etikos ir procedūrų komisijos posėdyje, kur bus svarstoma, kokias nuobaudas skirti už partijos tarybos sprendimo nesilaikymą. Dauguma Seimo socialdemokratų jau atsakė komisijai, kad tuo metu turės svarbesnių reikalų, o savo poziciją jau yra išdėstę bendrame frakcijos pranešime.
Gediminas Kirkilas
Gediminas Kirkilas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Šiame pranešime Seimo socialdemokratai nurodo, kad tai ne jie neteisėtai sudarė „frakcijų koalicijos“ sutartį, o taryba neteisėtai priėmė sprendimą nutraukti koalicijos sutartį. Seimo socialdemokratų teigimu, tokį sprendimą galėjo priimti tik partijos suvažiavimas.

Taip pat Seimo socialdemokratai nurodo, kad tarybos posėdyje dalyvavo 167 partijos tarybos nariai. Tačiau, anot jų, pagal balsų skaičiavimo komisijos paskelbtus rezultatus, balsuojant dėl koalicijos sutarties nutraukimo iš viso balsavo 195 asmenys, todėl jie ragina tarybos sprendimą panaikinti.

Socialdemokratų partijos Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas Vainius Šarmavičius tikina, kad frakcijos narių išdėstyti argumentai taip pat bus nagrinėjami šeštadienio posėdyje.

Tiesa, jis atmeta parlamentarų priekaištą esą komisija pirmąjį vertinimą dėl „frakcijų koalicijos“ sutarties neteisėtumo priėmė nesilaikydama partijos statuto ir nepakvietusi pažeidėjų pasiaiškinti.

„Matyt, šie argumentai yra gynybinė taktika. Aš suprantu, bet procedūros, į kurių teisėtumą apeliuoja, buvo atliktos vadovaujantis Statutu, mūsų nuostatais ir jokių pažeidimų tikrai nėra, nes mums numatyta galimybė daryti elektroninį posėdį tais atvejais, kai nėra svarstomas klausimas dėl partinių nuobaudų. Šiuo atveju buvo nagrinėjamas pats sprendimas, o ne atsakomybė“, – teigė V.Šarmavičius.

Atsakomybės klausimus komisija ketina svarstyti šį šeštadienį. Į šį posėdį yra pakviesti ir jame bus vertinami dešimt Seimo socialdemokratų – Juozas Bernatonis, Antanas Vinkus, Artūras Skardžius, Irena Šiaulienė, Rimantė Šalaševičiūtė, Algirdas Butkevičius, Rimantas Sinkevičius, Andrius Palionis, Gediminas Kirkilas ir Mindaugas Bastys.

Griežčiausia galima nuobauda jiems – siūlymas šalinti iš partijos. Tiesa, tai gali padaryti tik socialdemokratų taryba.

Ateiti neketina

Jau dabar mažiausiai keturi kviesti asmenys – A.Palionis, A.Vinkus, R.Sinkevičius ir G.Kirkilas yra pasakę, kad pasiaiškinti neateis.

Gali būti, kad tai yra bendra socialdemokratų „maištininkų“ pozicija.

Štai G.Kirkilas 15min nurodo, kad pozicija yra aiškiai išdėstyta frakcijos pranešime dėl tarybos sprendimo neteisėtumo ir pridurti nėra ko, taigi nėra ko ir eiti į apklausas komisijoje.

„Mes raštu pateikėme atsakymą. Nežinau, ar tai bendra pozicija, bet šiuo metu tvarkausi dantis ir nežinau, ką kiti veikia. Nelabai gražiai atrodau šiuo metu, žandas ištinęs, tai aš neisiu, nes atsakymą mes pateikėme raštu“, – sakė G.Kirkilas.

Juozas Bernatonis teigė dar neapsisprendęs, ar eiti į posėdį. Tai padaryti jis ketina penktadienį, posėdžio išvakarėse.

V.Šarmavičius pripažįsta, kad iki šiol nėra sulaukęs nė vieno atsakymo, kad kuris nors kviečiamasis ketina ateiti į posėdį. Nepaisant to, komisijos pirmininkas sako, kad sprendimai dėl nuobaudų bus priimti.

Nežinia, ar visų socialdemokratų maištas bus vertinamas vienodai. Kalbama, kad galbūt buvusius partijos pirmininkus G.Kirkilą ir A.Butkevičių būtų galima nubausti švelniau.

Lietuvos socialdemokratų pirmininkas Gintautas Paluckas iki šeštadienio susilaiko nuo bet kokių komentarų. Anot jo, frakcijos narių pranešime išdėstyti priekaištai dėl galimų pažeidimų tarybai priimant sprendimą trauktis iš koalicijos bus įvertinti Etikos ir procedūrų komisijos.

„Man kvepia desperacija ir tiek“, – nukirto G.Paluckas.

Rugsėjo pabaigoje Socialdemokratų partijos taryba nutarė pasitraukti iš valdančiosios koalicijos su „valstiečiais“, bet tokiam sprendimui nepritariantys Seimo Socialdemokratų frakcijos nariai pasirašė susitarimą su LVŽS dėl frakcijų koalicijos sudarymo Seime.

Socialdemokratų Etikos ir procedūrų komisija įvertino, kad toks dalies socialdemokratų sprendimas „buvo priimtas nepaisant LSDP tarybos nutarimu priimto sprendimo ir prieštarauja jo esmei, neatitinka partijos išreikštos valios ir LSDP Statuto reikalavimų“. Partijos valiai nepaklususiems socialdemokratams Etikos komisija davė savaitę ištaisyti statuto pažeidimams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas