Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
09:19

„Iš daugelio žmonių atimama teisė jaustis blogai“: sociologė įvertino R.Žemaitaičio iškilimą

Sociologė Rūta Žiliukaitė sako, kad Remigijaus Žemaitaičio sėkmingą pasirodymą Seimo rinkimuose paskatino nemažėjanti socialinė nelygybė ir kadenciją baigiančių valdančiųjų nenoras išgirsti žmones, kuriems sekasi prasčiau. „Iš daugelio žmonių teisė atimama jaustis blogai. Jei jie jaučiasi blogai, tai jie tarsi yra neišmintingi, neprotingi ir nieko nesupranta“, – 15min rinkimų rytą sakė sociologė.
Rūta Žiliukaitė ir Remigijus Žemaitaitis
Rūta Žiliukaitė ir Remigijus Žemaitaitis

R.Žemaitaičio „Nemuno aušra“ pirmajame Seimo rinkimų ture liko trečia po socialdemokratų ir konservatorių.

R.Žiliukaitės teigimu, tradicinės politinės jėgos turi daugiau galvoti apie visuomenės dalį, kuri balsuoja už Konstituciją sulaužiusį politiką.

„Daug metų į problemą nebuvo kreipiamas dėmesys, žmonės buvo pražiūrimi ir per rinkimus vis tiek yra raškomi to vaisiai

Tradicinės politinės partijos laikomos demokratijos garantu, o jų politikai dažnai nesugeba pamatyti tų rinkėjų, kurie nudreifuoja į tą radikalią pusę“, – kalbėjo ji.

„Nemuno aušra“ Seimo rinkimuose gavo beveik 15 proc. balsų. Sociologės teigimu, šiuos žmonės rinkis R.Žemaitaitį galėjo paskatinti ginčai dėl vertybių ir ekonominė nelygybė.

„Pirma, negalime pamiršti pastarųjų metų protestų – Šeimų sąjūdžio, protestų dėl karantino, kaltinimų, kad valdžia nekreipia dėmesio į kitokią žmonių nuomonę.

VIDEO: Remigijus Žemaitaitis abejoja socdemų plano sėkme

Antra, gerovė Lietuvoje yra pasikirčiusi nevienodai. Lietuva pagal pajamų nelygybę yra tarp pirmųjų Europos Sąjungoje ir tas netolygumas labiausiai jaučiasi regionuose“, – sakė R.Žiliukaitė.

Pasak jos, valdantieji nuolat kalbėdami apie pažangą ir Lietuvos sėkmę ignoruoja žmones, kurie jaučiasi kitaip.

„Jų pasakojimas visada akcentuoja sėkmę, kad tai yra Lietuvos sėkmės istorija, dar niekada Lietuva negyveno taip gerai. Yra nepripažinimas, kad žmonių kelias ir jų patirtys yra labai nevienodos. Iš daugelio žmonių atimama dėl to teisė jaustis blogai, ir jei jie jaučiasi blogai tai jie yra tarsi neišmintingi, neprotingi ir nieko nesupranta“, – pridūrė ji.

Pirmąjį Seimo rinkimų turą nedideliu balsų skirtumu laimėjo opozicinė Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP), antri liko konservatoriai.

Šiuo metu valdančiojoje koalicijoje dirbančiai Laisvės partijai nepavyko perkopti 5 proc. rinkimų barjero.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant