Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti
2022 05 08

Sodų g. naujai įsikūrę žmonės greitai pajuto rajono dvasią: prostitutes ir narkomanus matyti įprasta

Vilniaus Sodų gatvė daugybę metų garsėjo ne pačia geriausia reputacija „Stoties rajonas“ – tik ranka numodavo vilniečiai. Tačiau pastaruoju metu situacija lyg ir ėmė keistis. Čia išdygo modernus „Renesanso“ kvartalas, kuriasi šeimos su vaikais. Tik senoji rajono dvasia niekur nedingo, todėl gyventojams tenka prie namų stebėti prostitutes, narkomanus, o kieme rasti panaudotų švirkštų ir prezervatyvų.
Vilniaus Sodų gatvė
Vilniaus Sodų gatvė / Pauliaus Peleckio / 15min nuotr.

Dar neseniai sostinės Sodų gatvės (net jos dalies, vedančios į Pylimo gatvę) niekas nebūtų drįsęs vadinti prestižine Vilniaus vieta. Tačiau šiandien iš dalies vaizdas čia pasikeitęs – išdygo naujų, moderniai atrodančių namų kvartalas.

„Šlovė“ niekur nedingo

„Tai naujas butų kvartalas, kuriamas atgimstančioje Vilniaus Senamiesčio dalyje. Unikalūs, mažaaukštės statybos namai verčia naują istorijos puslapį atsinaujinančiai Sodų gatvei“, – taip pristatomas šis 8 namų ir 145 butų bei 4 komercinių patalpų kvartalas jo statytojų svetainėje.

Tačiau vien naujo kvartalo neužtenka, kad pasikeistų ilgus metus rajoną lydėjusi „šlovė“. Tuo sako greitai įsitikinę naujajame kvartale butus įsigiję gyventojai.

Kaip 15min pasakojo Milda (moters prašymu jos tikrojo vardo ir pavardės neskelbiame, nors jie redakcijai žinomi), po visiškai naujo ir vadinamo prestižiniu gyvenamųjų namų kvartalo langais – prostitucija, narkotikai, šiukšlės.

„Esu Renesanso kvartalo gyventoja, šis kvartalas turi du adresus, vienas įėjimas yra iš Sodų g. 6 (netoli Halės turgaus ir Baro „Dėvėti“), o kitas – iš Sodų g. 6A, tai vieta Vilniaus Senamiestyje netoli Geležinkelio ir Autobusų stočių. Sodų g. 6A įėjimas yra priešais garažus ir šiek tiek toliau nuo pačios Sodų g. Pakėlus galvą aukščiau matomas viešbutis „Panorama“.

Kaip mes žinome, kad jos prostitutės? Čia gyvename beveik metus, matome visą situaciją, tuos pačius veidus, jos stovi kiekvieną dieną.

Mes su kaimynais susiduriame su siaubinga situacija, kai beveik kiekvieną dieną grįžtant į savo namus prie įsukimo į gatvelę, siekiant patekti į mūsų požeminį garažą, stovi prostitutės. Kaip mes žinome, kad jos prostitutės? Kadangi čia gyvename beveik metus, akivaizdu, kad matome visą situaciją, tuos pačius veidus, jos stovi toje pačioje vietoje kiekvieną dieną“, – pasakojo Milda.

Sodų g. gyventojų nuotr./Vilniaus Sodų g.
Sodų g. gyventojų nuotr./Vilniaus Sodų g.

Patirtys – įvairios ir nemalonios

Moteris pastebi, kad gyventi šioje vietoje nekainavę pigiai: „Labai svarbu pabrėžti butų ir gyvenimo šiame „prestižiniame“ kvartale kainą, kur 1 kv. m gali kainuoti nuo 3600 iki 4700 eurų, projekto statytojas – „Hanner“, projektas visiškai pabaigtas. Yra ir dar neparduotų neįrengtų butų skelbimų, štai 4 kambarių butas kainuoja 576 250 eurų (4 550 eurų/kv. m), 3 kambarių butas – 336 170 eurų (4 101 eurų/kv. m) ir t.t.

Čia tik tam, kad įsivaizduotumėte, kiek kainuoja gyventi prie prostitučių ir narkomanų taško.“

Milda pasakoja, kad per beveik metus gyvenimo šioje vietoje abu su vyru jau turi įvairios patirties.

„Esu susidūrusi su situacija, kad tamsoje parkuojantis šalimai stovinčioje aikštelėje, viena iš plaštakių sumaišė mane su vyriškiu ir bandė lipti į mano automobilį. Taip pat yra buvę, kai išvedžiau vakare net nelabai vėlai šunį, apie 20 val., jau buvo tamsu žiemos metu, mano šuo užsivijo kelnes nusimovusį vyrą, kuris pakraštyje prie garažų buvo besirengiantis lytiniam aktui su prostitute. Jie net nesivargina slėptis, o taip pat – susirinkti savo panaudotų prezervatyvų, švirkštų.

Esame su vyru matę, kai vyras užvestame automobilyje vartojo narkotikus šalia tų garažų prie įėjimo į mūsų namus, atrodė perdozavęs, mes iškvietėme greitąją ir policiją, vyriškį atgaivino ir išgabeno į policijos komisariatą.

Esu susidūrusi su situacija, kad tamsoje parkuojantis šalimai stovinčioje aikštelėje, viena iš plaštakių sumaišė mane su vyriškiu ir bandė lipti į mano automobilį.

Mano šuo yra pagriebęs panaudotą prezervatyvą, kurį turėjau savo rankomis jam ištraukti iš nasrų. Ir čia tik keli pavyzdžiai, su kuriais man asmeniškai teko susidurti“, – pasakojo Milda.

Jos teigimu, policija kas trečią-ketvirtą vakarą prostitutes išvaiko nuo to kampo, kur įsukimas į jų namus, bet tai iš esmės nieko nepakeičia – jos vėl grįžta.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Vilniaus Sodų gatvė
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Vilniaus Sodų gatvė

„Aikštelėje visur mėtosi naudoti prezervatyvai, šiukšlės, švirkštai. Savivaldybė žino apie šią situaciją ir vis žada reaguoti, policija, akivaizdu, taip pat yra informuota, bet šios dvi institucijos iš esmės nežino/nemoka/negali išspręsti šios situacijos, o mums tenka gyventi tokiomis sąlygomis.

Visi kalba, kaip Stoties rajonas atgims, tik klausimas, kada ir ką daryti tiems, kurie ten gyvena jau dabar“, – nusivylimo neslėpė Milda.

Policija sako dėmesio skirianti

Vilniaus policija patvirtina – ši situacija jiems jokia naujiena. Ir net imamasi tam tikrų priemonių, nors apie rezultatus policija per daug nepasakoja.

„Policijai minėta situacija yra žinoma ir jos sprendimui pagal galimybes skiriamas dėmesys, pajėgos reaguoja. Nustačius pažeidimus, jie fiksuojami ir taikoma tiek administracinė, tiek baudžiamoji atsakomybė.

Šis rajonas yra įtrauktas į situacijų prevencijos planą ir numatyti veiksmai, tikslinės priemonės siekiant sumažinti pažeidimus, išsiaiškinti priežastis ir jas šalinti. Į šį procesą yra įtraukti ir Vilniaus savivaldybė – seniūnijos, savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojai.

Policijai minėta situacija yra žinoma ir jos sprendimui pagal galimybes skiriamas dėmesys, pajėgos reaguoja.

Vykdomi Stoties rajono kavinių patikrinimai su Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento darbuotojais, nustatomi pažeidimai. skiriamos baudos. Siekiant spręsti šias problemas įtraukti Trečiojo policijos komisariato bendruomenės pareigūnai, kurie stebi bei vertina situaciją, siūlo sprendimo būdus, tiesiogiai bendraudami su gyventojais ir šiame rajone esančiomis įmonėmis bei organizacijomis“, – teigiama Vilniaus apskrities VPK Komunikacijos poskyrio pateiktame komentare.

Bus dvi kameros netoliese

Vilniaus miesto savivaldybė neslepia neturinti stebuklingų receptų. Tačiau šiokią tokią saugumą pagerinsiančią priemonę vis dėlto žada, tiesa, tai gali būti įdiegta iki metų pabaigos.

Savivaldybės Administracinės veiklos skyriaus vedėjo Gintaro Lepersko teigimu, savivaldybės administracija savo iniciatyva ir lėšomis stengiasi įrengti kuo daugiau vaizdo stebėjimo kamerų įvairiose dažniausiai žmonių lankomose miesto vietose.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Vilniaus Sodų gatvė
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Vilniaus Sodų gatvė

„Vaizdo stebėjimo kameros padeda užtikrinti asmenų ir jų turto saugumą, viešąją tvarką, nusikalstamų veikų ir teisės pažeidimų prevenciją ir tyrimą. Vaizdo stebėjimo kamerų užfiksuoti vaizdai perduodami į Vilniaus apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą, todėl policijos pareigūnai turi galimybę operatyviai reaguoti į daromas nusikalstamas veikas ir teisės pažeidimus.

Vaizdo stebėjimo kamerų vietos įrengiamos, atsižvelgiant į Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato prioritetus bei kriminogeninės situacijos analizę. Atsižvelgiant į tai, pirmiausia Vilniaus apskrities VPK vertina, kuriose vietose tikslingiausia įrengti vaizdo stebėjimo kameras ir teikia atitinkamus siūlymus Savivaldybės administracijai“, – teigė komentare G.Leperskis.

Pagal minėtą sutartį 2 valdomos vaizdo stebėjimo kameros bus įrengtos Sodų ir Gėlių gatvių sankryžoje. Vaizdo kamerų įrengimas būtų atliktas per 12 mėnesių.

Atsižvelgęs į galimas grėsmes ir rizikas, Vilniaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas 2021 m. vasario 17 d. pateikė vietų sąrašą, kuriose prašo papildomai įrengti vaizdo stebėjimo kameras.

„2022 m. sausio 11 d. Vilniaus savivaldybės administracija ir UAB „Fima“ pasirašė vaizdo stebėjimo kamerų įrengimo, priežiūros ir remonto paslaugų pirkimo sutartį. Pagal minėtą sutartį 2 valdomos vaizdo stebėjimo kameros bus įrengtos Sodų ir Gėlių gatvių sankryžoje. Vaizdo kamerų įrengimas būtų atliktas per 12 mėnesių“, – tokį trupinį vilties aplinkiniams gyventojams suteikia savivaldybės atstovas.

Susikaupia kalnai šiukšlių

Dar viena nuolatinė problema, anot Mildos, yra šiukšlės. Nors naujieji namai savo konteinerius turi rūsiuose, per langus gyventojams tenka dairytis į krūvas šiukšlių, kurios nuolat „puošia“ jų kiemo prieigas.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Vilniaus Sodų gatvė
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Vilniaus Sodų gatvė

Antrinių žaliavų konteineriai, statybinis konteineris užversti įvairiausiais maišais, kurie netelpa ir pasklidę aplinkui. Milda sako pranešusi apie tai Vilniaus savivaldybei, iš ten gavusi atsakymą, kad skundas perduotas savivaldybės įmonei „Vilniaus atliekų sistemos administratorius“ (VASA). Situacija, kaip liudija tiek gyventojų, tiek 15min darytos nuotraukos, nesikeičia.

VASA tvirtina, kad šį kiemą tikrinusi: „Jūsų nurodyti konteineriai priklauso Sodų g. 8A. VASA prižiūri bendro naudojimo mišrius ir pakuočių konteinerius, taip pat individualius (privačius) mišrių atliekų konteinerius, tačiau neturi teisės kontroliuoti individualių (privačių) pakuočių ir statybinių konteinerių.

Sodų g. 8A naudojasi trijų tipų konteineriais:

  • Bendro naudojimo mišrių atliekų konteineriais – nuotrauka pridedama. Šie konteineriai aptarnaujami pagal grafiką ir yra tvarkingi. Būtent šių konteinerių aptarnavimą prižiūri ir kontroliuoja VASA.
  • Statybinių atliekų konteineriu.
  • Antžeminiais pakuočių konteineriais.

Pastarieji du tipai yra aptarnaujami pagal komercines sutartis, pasirašytas tarp Sodų g. 8A namo administratoriaus ir atliekų vežėjų. Už tvarką prie šių konteinerių atsako jų užsakovas, šiuo atveju, Sodų 8 A namo bendrijos administratorius.“

Kaltina statybines atliekas

Pagrindinė problema šioje vietoje yra statybinių atliekų konteineris, kuris perpildytas statybinėmis atliekomis.

Už atliekų tvarkymą šioje Senamiesčio dalyje atsakinga bendrovė „Ekonovus“. Jos generalinis direktorius Romas Draskinis 15min teigė, kad nuotraukose matomas vaizdas tikrai nėra malonus ir gyventojų nepasitenkinimą galima suprasti. Tačiau esą didžiausia netvarka susidaro dėl konteinerio, kuris nepriklauso jo vadovaujamai bendrovei.

„Pagrindinė problema šioje vietoje yra statybinių atliekų konteineris, kuris perpildytas statybinėmis atliekomis. Negana to, dalis statybinių atliekų metama šalia jo ar mūsų lipdukais pažymėtų konteinerių.

Visgi šis statybinis konteineris nepriklauso „Ekonovus“, kartu šioje Vilniaus vietoje nesame atsakingi ir už statybinių atliekų tvarkymą. Visgi pastebime čia susikaupusias ir neišvežamas atliekas, todėl apie tai prieš porą savaičių informavome atsakingas institucijas. Gali būti, kad statybų ar remonto rangovas nutarė pataupyti lėšas atliekų išvežimui ir dalį jų – per neapsižiūrėjimą arba tikslingai ‒ pabandė permesti kitiems“, – teigė R.Draskinis.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Vilniaus Sodų gatvė
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Vilniaus Sodų gatvė

Jis tikina, kad būtent statybinės atliekos ir sudaro didžiausią problemą, nors esą kartais persipildo iš jų bendrovės lipdukais perpildyti konteineriai.

„Į mūsų lipdukais pažymėtus konteinerius turi būti metamos atliekos iš vienos bendrovės, su kuria esame pasirašę atliekų vežimo sutartį. Pagal šią sutartį, konteineriai tuštinami kartą per mėnesį. Pastebėjome atvejus, kuomet per mėnesį jie persipildo – apie tai esame kalbėję su bendrove, raginome juos išsinuomoti daugiau konteinerių arba padažninti išvežimų grafiką, tačiau kol kas mūsų raginimai nebuvo išgirsti“, – sakė R.Draskinis.

Skundų dėl šio atvejo gaunama, neneigia VASA, esą daugiabučio administratorius yra ne kartą įspėtas. O kaimynams patariama kreiptis į Vilniaus miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyrių, jie už netvarką mieste gali skirti baudas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius