Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 07 05 /13:28

Sostinė apgyvendins nelegalius migrantus, Kaunas teigia negavęs prašymo

Vilniaus miesto savivaldybė padės apgyvendinti į šalį plūstančius migrantus, pirmadienį paskelbė Vilniaus meras Remigijus Šimašius. Kauno miesto mero Visvaldo Matijošaičio patarėjas teigia, kad savivaldybė nesulaukė tokio prašymo, o kai sulauks, svarstys. Gilėjant migrantų krizei į pagalbą žada Zarasų ir Utenos rajonų valdžia.

R.Šimašiaus teigimu, Vilniaus miesto savivaldybė gavo vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės kreipimąsi, kad migrantus priimtų bent iki 10 dienų.

„Nesu toks optimistas dėl dešimties dienų, manau, kad tai gali išvirsti į gerokai ilgesnį laiką. Bet proporcingai gyventojų skaičiui ir netgi daugiau nei proporcingai gyventojų skaičiui, be abejo, mes pasiūlysime savo priemones, kur būtų galima laikiną izoliuotą prieglobstį suteikti“, – pirmadienį spaudos konferencijoje paskelbė R.Šimašius.

Jis sakė, kad savivaldybė tik trečiadienį atsakys į klausimą, kur būtų galima priimti pabėgėlius ir kiek tiksliai jų sostinė gali apgyvendinti.

Globos centruose, mero teigimu, apgyvendinti žmones galimybių nėra, o mokyklų variantas – neatmestinas.

R.Šimašius pabrėžė, kad komforto sąlygų sostinė pažadėti negali.

„Bet humanitarinės sąlygos bus išpildytos. Tikrai ne viešbučiai, tai bus paprastas variantas, nesudėtingas“, – sakė jis.

Nesame šalis, kuri laikys atvirus vartus, čia bus rožėmis klotas kelias ir čia bus labai gerai

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Remigijus Šimašius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Remigijus Šimašius

Reikia tvoros ar gyvojo skydo

R.Šimašius teigė raginantis nevynioti žodžių į vatą ir siųsti žinią tarptautinei bendruomenei bei potencialiems migrantams, ar jie iš Bagdado, ar iš Stambulo atskristų į Minską, kad „nesame šalis, kuri laikys atvirus vartus, čia bus rožėmis klotas kelias ir čia bus labai gerai“.

„Akivaizdu, kad mūsų kaimynas kovoja hibridinį karą ir labai norėtųsi, kad Lietuva turėtų labai aiškų atsaką tam. Nes kol kas surinkti imigrantus netoli sienos ar kažkur kitur, atvežti juos ir apnakvindinti yra tai, ką reikia daryti dėl humanitarinių paskatų, bet to nepakanka“, – kalbėjo politikas.

R.Šimašius įsitikinęs, kad reikia tvoros ar gyvojo skydo, kitų priemonių, kurios leistų užtikrinti, kad atvyks mažiau migrantų.

„Šiandien turime šimtų problemą, galime turėti ir dešimčių tūkstančių problemą, jei nebus sprendžiama iš esmės“, – teigė jis.

Kaunas pagalbos prašymo negavo

Kauno miesto mero V.Matijošaičio atstovas spaudai Tomas Jarusevičius 15min pirmadienį teigė, kad savivaldybė negavo pagalbos prašymo, apie kurį paskelbė ministrė A.Bilotaitė.

„Šįryt išieškojom visus galimus adresatus, bet panašu, kad iki šiol nesame gavę jokio oficialaus kreipimosi į Kauno miesto savivaldybę su konkrečiais poreikiais. Tad pirmiau norėtume jo sulaukti ir tada suformuoti aiškią miesto poziciją bei teikti komentarus“, – 15min teigė jis.

Kauno miesto savivaldybės nuotr./V.Matijošaitis
Kauno miesto savivaldybės nuotr./V.Matijošaitis

Utenos ir Zarasų rajonai pasirengę padėti

Kitos netoli sienos su Baltarusija esančios savivaldybės yra pasirengusios padėti.

Zarasų rajono meras Nikolajus Gusevas 15min pirmadienį sakė, kad pirmadienį savivaldybė sprendžia, kokiose patalpose būtų galima priimti atvykėlius.

„7 dieną stengsimės pateikti tikslią informaciją, kur galėtume patalpinti migrantus. Ieškome patalpų, ir, manau, kad jas surasime. Skaičiaus, kiek priimsime, negaliu dabar įvardinti, bet esant tokiai ekstremaliai situacijai turėsime spręsti šią problemą“, – sakė meras.

Utenos rajono meras Alvydas Katinas taip pat 15min kol kas negalėjo pasakyti, kiek migrantų rajonas priims – dėl to bus tariamasi pirmadienį po pietų.

Ir mes ruošiamės, na, ką darysi.

„Ir mes ruošiamės, na, ką darysi. Gal mokyklą parengsime, pas mus Profesinio mokymo centras galėtų – turi bendrabučius, turi tuščių aukštų, tad ir siūlysime greičiausiai. Svarstome – yra toks raštas, todėl privalome“, – kalbėjo meras.

10 dienų turi praleisti saviizoliacijoje

Pirmadienį Varėnos rajono, Druskininkų ir Alytaus savivaldybių atstovai pareiškė, kad išnaudojo galimybes ir laisvų vietų nebeturi. Jie paprašė kitų savivaldybių pagalbos.

Varėnos rajono, kuriame savaitgalį apgyvendinti apie 160 svetimšalių, meras feisbuke paskelbė, kad A.Bilotaitė savivaldybių pagalbos prašo tik 10 dienų laikotarpiui – tiek trunka saviizoliacijos terminas.

„Vėliau migrantai bus perkelti į modulinius namelius, į Krašto apsaugos ministerijos statomus angarus, kurie bus Druskininkų savivaldybėje, taip pat ruošiamas palapinių miestelis, galintis priglausti daugiau nei tūkstantį migrantų“, – rašė rajono vadovas.

Vėliau A.Kašėta15min patikslino, jog tai nereiškia, kad tik tokiam laikui reikalinga rajono pagalba – atvykstant vis daugiau migrantų, vienas apgyvendintas grupes greičiausiai keis kitos.

Alytaus rajono vicemerė Jurgita Šukevičienė 15min pirmadienį teigė, kad pagal tvarką atvykėliai turi 10 dienų praleisti saviizoliacijoje.

„Bet tikslios datos, kada jie išvyks, mes šiai dienai neturime“, – teigė ji.

Kiek atsieis migrantų apgyvendinimas, maitinimas ir higienos sąlygų užtikrinimas, Alytaus savivaldybė dar neskaičiavo, bet vicemerė pabrėžė, kad tai savivaldybėms bus kompensuota iš valstybės rezervo lėšų.

Migrantų skaičiai – rekordiniai

Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT) informavo, kad nuo sekmadienio ryto iki pirmadienio ryto pasieniečiai, pirminiais duomenimis, sulaikė 134 iš Baltarusijos neteisėtai sieną kirtusius migrantus.

Iš viso šiemet pasienyje su Baltarusija sulaikyti 1 232 neteisėti migrantai, o praėjusi savaitė pagal jų skaičių buvo rekordinė.

Ketvirtą parą iš eilės nelegaliai į Lietuvą bandantys patekti užsieniečiai dažniausiai rinkosi kelius per Druskininkų savivaldybės teritoriją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?