Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
05:38 /07:22

Sostinėje atidaromas VU Medicinos mokslo centras

Sostinėje, Santaros slėnyje, ketvirtadienį atidaromas Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto (VU MF) Medicinos mokslo centras.
Santaros klinikos / BNS nuotr.
Santaros klinikos / BNS nuotr.

Renginyje dalyvaus premjerė Ingrida Šimonytė, švietimo, mokslo ir sporto bei sveikatos apsaugos ministrai, VU rektorius, ministerijų ir VU atstovai, medikai, verslininkai.

Naujajame VU MF Medicinos mokslo centre įsikūrė laboratorijos ir tyrimų centrai. Čia pasitelkiant įvairiausius įrankius – nuo žmogaus ląstelių auginimo, modernių molekulinių tyrimų iki skaitmeninių technologijų – bus siekiama plėtoti transliacinę, personalizuotą ir skaitmeninę mediciną.

Atidaromame daugiau nei 19 tūkst. kv. metrų Medicinos mokslo centro komplekse įsikūrė pirmoji šalyje trečiojo biologinio saugumo lygio laboratorija, leidžianti vykdyti mokslinius tyrimus su itin pavojingais infekcijų sukėlėjais.

Centre taip pat įsikurs pirmasis šalyje populiacinis biobankas, pasitelkus dirbtinio intelekto įrankius bus stiprinama kova su vėžiu, planuojama auginti organoidus – mažas žmogaus organų versijas.

Centre taip pat veiks ir pirmoji šalyje Paleogenetikos laboratorija, kur bus iš esmės tyrinėjamas senovinis žmogaus DNR, bei vienintelis Lietuvoje populiacijos ir retųjų ligų biobankas, padėsiantis geriau suprasti šių laikų Lietuvos gyventojų sveikatos ypatumus.

Medicinos mokslo centre bus plėtojama ir skaitmeninė medicina – pasitelkus centro mokslininkų sukurtus dirbtinio intelekto ir mašininio mokymo įrankius norima stiprinti kovą su vėžiu.

Mokslininkų komandos Medicinos mokslo centre planuoja auginti ir organoidus, arba mažas žmogaus organų versijas iš pluripotentinių kamieninių ląstelių.

Investicijos į šį centrą siekia daugiau nei 66 mln. eurų, iš jų didžiąją dalį – 36,6 mln. eurų – sudaro Europos regioninės plėtros fondo lėšos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas