Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Sostinėje atsiras Pliaterių takas, Kopenhagos gatvė

Sostinėje atsiras Pliaterių takas, Kopenhagos, Krūmynų, Astrų gatvės.
Vilniuje atvertas naujas Vingrių skveras
Vilniuje atvertas naujas Vingrių skveras / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Tam kovo pradžioje pritarė Vilniaus miesto savivaldybės taryba.

Pliaterių pavadinimas suteiktas Naujamiesčio seniūnijoje Vingrių skvere esančiam takui, jį pasiūlė rašytojas, Vilniaus tyrinėtojas Darius Pocevičius.

Pliateriai – XII–XX amžiaus gyvavusi Livonijos, Lenkijos ir Lietuvos didikų giminė, kilusi iš Vestfalijos. Iš giminės kilo keli Livonijos ordino karininkai – du maršalai, du komtūrai, taip pat du Uždauguvio seniūnai, vienas Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės pakancleris, keturi vaivados, keturi kaštelionai, vienas vyskupas.

1695–1798 metais septyni Pliateriai buvo Abiejų Tautų Respublikos senatoriai, keli – Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės seimų nariai. Savo dvaruose Antazavėje, Pajūralyje, Šateikiuose ir kitur jie mecenavo bažnyčių statybą. 

Viena žymiausių giminės atstovių – Emilija Pliaterytė, kuri kartu su pusbroliais Vladislovu ir Cezariu dalyvavo 1830–1831 metų sukilime.

Danijos sostinės Kopenhagos pavadinimas suteiktas bevardei gatvei Justiniškių seniūnijoje. 

„Atsižvelgdami į aplinką, urbanistinį kontekstą, į tai, kad čia yra Rygos, Talino gatvės, mes pamąstėme, kad gražu būtų Skandinavijos valstybės Danijos sostinės vardu pavadinti“, – gruodį vykusiame Istorinės atminties komisijos posėdyje kalbėjo Vilniaus miesto savivaldybės Žemės tvarkymo ir GIS poskyrio vedėja Gaiva Auglienė.

Savivaldybės taryba taip pat nusprendė bevardei gatvei Panerių seniūnijoje suteikti Krūmynų, o Naujojoje Vilniuje – Astrų pavadinimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas