Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 02 10

Sostinėje per vasario 16-ąją – daugiau policijos, VAT pasiruošusi saugoti valstybės vadovus

Lietuvos valstybės atkūrimo dieną sostinėje patruliuos daugiau policijos. Įspėjama: viešąją tvarką renginių metu pažeidę asmenys gali būti patraukti atsakomybėn. Vasario 16-osios renginiuose, kaip įprasta, dalyvaus aukščiausi šalies vadovai. Juos saugo Vadovybės apsaugos tarnyba (VAT). Tarnyba nurodo, jog pareigūnai yra tinkamai pasirengę reaguoti į bet kokią situaciją, galinčią įvykti šalia saugomo asmens.
Jaunimo eisena Vilniuje Nepriklausomybės šimtmečio proga
Policija per Nepriklausomybės šimtmetį / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Kiek tiksliai pajėgų Vilniuje dirbs per vasario 16-ąją, policija neatskleidžia.

„Vasario 16 dieną Vilniuje planuojami valstybinės šventės minėjimo renginiai, jiems, kaip įprasta, policija ruošiasi, bus skirta daugiau patruliuojančių policijos pajėgų, kad būtų užtikrinta viešoji tvarka bei miesto gyventojų ir svečių saugumas (kiek pajėgų dirbs neatskleidžiama)“, – 15min teigė Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vedėja Julija Samorokovskaja.

Ji pažymėjo, kad asmenys, kurie pažeidinės teisės aktų nustatytą tvarką, tai yra viešąją tvarką, trikdys Valstybės atkūrimo dienai organizuojamus renginius, gali būti patraukti atsakomybėn.

J.Samorokovskaja teigė, jog policija stebi ir socialinius tinklus:

„Kaip visada, policija stebi ir socialinius tinklus bei vertina juose skleidžiamą informaciją.“

Fiksuoja didesnį susidomėjimą valstybės renginiais

Lietuvos valstybės atkūrimo dieną Vilniuje švęs ir aukščiausi šalies vadovai. Jų apsauga, pasak VAT, bus tokia kaip visada.

„Vadovybės apsaugos tarnyba nuolat užtikrina valstybės vadovų saugumą. Funkcija, nepriklausomai nuo dienos apsaugos, vykdoma visą laiką ir ten, kur tuo metu lankosi saugomas asmuo. Tarnybos pareigūnai yra tinkamai pasirengę reaguoti į bet kokią situaciją, galinčią įvykti šalia saugomo asmens“, – atsakyme 15min nurodė tarnyba.

Pasiteiravus, ar yra žinių apie galimas provokacijas prieš svarbius valstybei asmenis, tarnyba teatsakė, jog šiuo klausimu bendradarbiaujama su kitomis šalies tarnybomis, stebimas padidėjęs visuomenės susidomėjimas šventiniais valstybės renginiais.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./VAT
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./VAT

„Vykdydami savo funkcijas, nuolat bendradarbiaujame ir keičiamės informacija su kitomis šalies tarnybomis. Pažymime, kad tarnyboje naudojamos apsaugos priemonės, skirtos saugomų asmenų ar objektų saugumo užtikrinimui, sudaro tarnybos paslaptį, todėl negali būti viešai pateiktos.

Tarnyba viešojoje erdvėje fiksuoja padidėjusį visuomenės susidomėjimą šventiniais valstybės renginiais ir išaugusį žmonių skaičių tokių renginių metu šalia tarnybos saugomų objektų ar kitose Vilniaus miesto vietose.

Nors kai kurie protestai perauga į destruktyvų elgesį (sutrikdymas, provokacijos, smurto proveržis), visgi dauguma jų išlieka taikūs.

Tuo pačiu siekiame atkreipti dėmesį į tai, jog aktyvus dalyvavimas protestuose paskutiniu metu pastebimas daugelyje šalių. Ir nors kai kurie protestai perauga į destruktyvų elgesį (sutrikdymas, provokacijos, smurto proveržis), visgi dauguma jų išlieka taikūs“, – komentavo VAT.

Šventė be protestų

Vasario 16-ąją surengti kelias protesto akcijas sostinėje planavo Lietuvos šeimų sąjūdis, tačiau Vilniaus miesto savivaldybė atsisakė jas derinti.

Šeimų sąjūdžio atstovas komunikacijai Algimantas Rusteika anksčiau 15min teigė, jog organizacija nebesieks derinti kitų protestų, o jos šalininkai išsiskirstys po savivaldybės organizuojamus vasario 16-osios renginius.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Algimantas Rusteika
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Algimantas Rusteika

„Jei žmonės kažkur nueis, paskanduos, nueis su vėliavom, visiškai to proceso nekontroliuojam ir nenorim kontroliuot“, – pažymėjo A.Rusteika ir tikino, jog apskritai Šeimų sąjūdžio šalininkai renginių metu yra nusiteikę būti taikūs.

Su Lietuvos valstybės atkūrimo dienos renginių sąrašu Vilniuje galite susipažinti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas