Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sostinės Centro poliklinikos Senamiesčio padalinio laukia reikšmingi pokyčiai

Pastarąjį dešimtmetį didžiausia Vilniaus miesto gydymo įstaiga VšĮ „Centro poliklinika“ aktyviai modernizuoja ir atnaujina savo padalinius, skyrius bei centrus. Atėjo eilė ir Senamiesčio pirminės asmens sveikatos priežiūros centrui. Projektavimo įmonė UAB „Aplan“ jau baigia rengti šio padalinio modernizavimo projektą, netruks prasidėti ir rekonstrukcijos darbai – tik jau kitu adresu, nes padalinį nuspręsta perkelti į naujas patalpas, rašoma „Aplan“ pranešime spaudai.
Kauno g. 3 Holas
Kauno g. 3 Holas / „Aplan“ vizualizacija

VšĮ Centro polikliniką valdanti Vilniaus miesto savivaldybė priėmė sprendimą Pylimo g. 56 veikiantį Centro poliklinikos padalinį Senamiesčio pirminės asmens sveikatos priežiūros centrą perkelti į Kauno g. 3 – šiuo metu čia esančio Vilniaus miesto savivaldybės Socialinių išmokų skyriaus patalpas.

2023 m. liepą pasirašiusi projektavimo paslaugų sutartį, naujųjų Senamiesčio pirminės asmens sveikatos priežiūros centro patalpų projektą rengia UAB „Aplan“, statybos darbų priežiūra patikėta UAB „Vilniaus vystymo kompanija“.

„Aplan“ vizualizacija/Kauno g. 3 Holas
„Aplan“ vizualizacija/Kauno g. 3 Holas

„Mūsų tikslas – teikti pacientams kuo kokybiškesnes sveikatos priežiūros paslaugas ir užtikrinti, kad jos būtų prieinamos lengvai ir greitai. Pastatas, kuriame dabar įsikūręs Centro poliklinikos Senamiesčio pirminės asmens sveikatos priežiūros centras, yra senos statybos, jis nėra tinkamai pritaikytas pacientų ir darbuotojų poreikiams.

Statūs laiptai ir siauri koridoriai dažnai tampa iššūkiu tėvams su mažais vaikais, asmenims su negalia ar vyresnio amžiaus pacientams. Dėl pastatui keliamų paveldosaugos reikalavimų tikras iššūkis užtikrinti patogią bei saugią darbo aplinką ir visiems darbuotojams“, – Senamiesčio padalinio perkėlimo priežastis paaiškina Laima Skrickienė, VšĮ Centro poliklinikos direktorė.

L.Skrickienės teigimu, pastate, į kurį nuspręsta perkelti Senamiesčio pirminės asmens sveikatos priežiūros centrą, bus įrengtos modernios, pacientų ir darbuotojų poreikiams pritaikytos patalpos, įdiegtos inovatyvios sistemos pacientų srautams reguliuoti.

Projektuotojų iššūkiai

„Aplan“ architektų komanda, rengdama pastato rekonstrukcijos sprendinius, pasak šio projekto koordinatorės Gytės Čeikuvienės, turėjo unikalią galimybę pritaikyti savo ilgametę profesinę praktiką ir žinias. Pakeitus pastato paskirtį iš administracinės į medicininę, patalpos buvo perplanuotos pagal šiuolaikiniam šeimos medicinos centrui keliamus reikalavimus.

„Laikydamiesi sveikatos priežiūros įstaigų higienos standartų, pritaikėme erdves neįgaliųjų judėjimui, daug dėmesio skyrėme intuityvaus judėjimo pastate organizavimui. Siekėme sukurti ne tik funkcionalų, tiek pacientams, tiek personalui patogų, bet ir estetiškai patrauklų pastatą“, – sako G Čeikuvienė.

Projekto koordinatorės teigimu, Kauno g. 3 esančio pastato pertvarkymo projektas buvo išties nemažas iššūkis. Pirmiausia teko atlikti nuodugnią senų pastato konstrukcijų ir medžiagų analizę. Nustačius, kad pastatą sudaro surenkamosios gelžbetonio konstrukcijos, kolonos standžiai sujungtos su tauriniais sekliaisiais pamatais, naujus sprendinius reikėjo projektuoti atsižvelgiant į daugybę techninių aspektų ir reikalavimų.

Technologiniai sprendimai – nuo geros šilumos izoliacijos iki modernių inžinerinių sistemų

Siekiant sumažinti energijos sąnaudas, rekonstrukcijos metu bus pagerinta šilumos izoliacija. Komfortišką mikroklimatą pastate visais metų laikais užtikrins mechaninė vėdinimo sistema su rekuperacine ir kondicionavimo sistema. Taip pat bus įrengtas papildomas liftas ir keltuvas, padėsiantis žmonėms su negalia patogiai pasiekti visus pastato aukštus.

Bus modernizuota ir šildymo sistema – numatyta sumontuoti naują plieninę šildymo įrangą su termostatiniais ventiliais ir automatizuotą balansavimo sistemą optimaliam šilumos paskirstymui užtikrinti.

Vidaus ir lauko erdvės pritaikytos pagal poreikius

Atlikus rekonstrukciją, naujasis Senamiesčio padalinio pastatas bus visiškai tinkamas šiuolaikinei medicininei veiklai: įrengti gydytojų, slaugytojų ir kitų šeimos gydytojų komandos narių kabinetai, moterų klinikos, fizinės medicinos ir reabilitacijos paslaugų patalpos, laboratorija, rentgeno kabinetas, bus ir papildomų erdvių administracijai, personalo poilsiui.

Holai ir koridoriai bus pritaikyti intensyviam judėjimui, pacientams įrengtos modernios laukiamosios zonos su patogiomis sėdimosiomis vietomis. Pagrindiniame hole suprojektuota registratūra su vieta administratoriui užtikrins sklandžią pacientų priėmimo ir informacijos teikimo funkciją.

Skirta dėmesio ir pastato aplinkai. Jis yra kultūros paveldo objekto teritorijoje, todėl bus išsaugoti visi esami želdiniai, tarp jų du pavieniai lapuočiai medžiai, ir pasodinta naujų augalų. Automobilių stovėjimo aikštelėje bus įrengta papildomų vietų pacientų su negalia automobiliams, taip pat dviračių stovų.

Šiuo metu Kauno g. 3 esančiame pastate įsikūręs Socialinių išmokų skyrius savo veiklą tęs iki projektavimo darbų pabaigos. VšĮ Centro poliklinikos direktorės L.Skrickienės teigimu, tikimasi, kad 2027 m. rekonstrukcijos darbai bus baigti ir Senamiesčio pirminės asmens sveikatos priežiūros centras galės pradėti veiklą naujose, moderniose, prie pacientų ir darbuotojų poreikių pritaikytose patalpose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito