„Gero maisto krantas“, įsikursiantis Neries krantinėje tarp Karaliaus Mindaugo ir Žaliojo tiltų, kvies netikėtų, gurmaniškų skonių besidairančius smalsuolius bei elektroninės ir alternatyviosios muzikos mėgėjus – prie pat Neries upės specialiai įrengtoje scenoje pasirodys šiandien aktualiausios, eksperimentuoti nebijančios grupės bei itin svarbia šios scenos dalimi tapę didžėjai. „Eksperimentai“ jaukioje Neries krantinėje pakvies atitrūkti nuo šurmulio ir žada įvairių potyrių – nuo emocingų ir jausmingų iki ekstremalių.
„Pastebėję, jog praėjusių metų „Eksperimentai“ atrado savąjį klausytoją, šiemet į „Sostinės dienas“ sugrįžtame tęsti pradėtos misijos – vienyti elektroninio skambesio mylėtojus, atskleidžiant intelektualią ir organišką šios scenos pusę. Mūsų vizijose „Eksperimentai“ – tai tarytum oazė atviroje miesto erdvėje, prieinamoje kiekvienam, ieškančiam naujų atradimų ir vietos, kurioje galima prasmingai praleisti ištisą savaitgalį“, – teigia „Eksperimentų“ muzikinės programos rengėja Greta Jakutytė.
Programą gaubia improvizacijos bei eksperimentinės nuotaikos
Alternatyviąją „Eksperimentų“ erdvę „Sostinės dienose“ penktadienį, rugsėjo 1 d., atidarys Miša Skalskis, anksčiau grojęs „96wrld“ vardu, o šiuo metu vis dažniau pasirodantis „ang3l_sp1der“ pseudonimu. Šįkart atlikėjas ruošia erdvinį, elektroakustinės muzikos improvizacinį pasirodymą, kuriame klausytojas galės mėgautis apgaubiančia garsine zona. Mišos Skalskio kūrybinis procesas – poetiškas tyrimas, atspindintis regėjimą be vaizdo ir klausą be garso.
Vakaro eigoje gyvą programą taip pat ruošia „noema-noesis“, šokių aikštelių selekcijas puikiai išmanantys „Mario Moretti“, „whypeopledance“ bei intriguojantį audiovizualinį projektą pristatysiantis „Perkûno Oźelis“. Netikėtais pokyčiais ir netgi siurrealistinės atmosferos kūrimu apibūdinamas „S13“ – muzikos ir meno žurnalo „Secret Thirteen” puoselėtojas Justinas Mikulskis – užbaigs pirmąjį „Eksperimentų“ scenos vakarą.
Stygos, elektronika ir balsai, nuskraidinantys į neatrastas erdves
Šeštadienio, rugsėjo 2 d., „Eksperimentų“ programa progresuos nuo rafinuotų tropikų, ambient ir drum and bass selekcijų iš „Onis x Raven“, „Souldatov“, „Marius Va“ iki post-punk, psichodelinio roko bei multi-instrumentalistinės elektroninės muzikos potyrių. Klausytojai išgirs „The Independent“, „Abii“, „Local Blood“ ir į neatrastas muzikines erdves skraidinančius „WhaleSounds“.
Scenoje pasirodys ir prieš pusmetį netikėtai susibūręs projektas „OKATA“, kurio sudėtyje – trijų merginų balsai. Liaudies dainų motyvai, jungiami su beatbox, elektroninės muzikos žanrais, poliritmika kurs unikalią ir sunkiai apibrėžiamą „OKATA“ muzikinių interpretacijų nuotaiką. Sutemus į sceną žengs „Without Letters“, kurios pasirodymuose kombinuojami techno ir footwork elementai drauge su kitais elektroninės muzikos motyvais kuria skubantį, tamsesnio atspalvio tempą. „Without Letters“ atliks mini-albumo „Unfollow“ kūrinius bei pristatys naują programą iš šiuo metu kuriamo albumo.
Sekmadienio, rugsėjo 3 d., popietę „Eksperimentų“ atmosferą kurs house, disco, funk, dub techno motyvai. Čia gros „Parallax“, „Daugvinas“, „Jack Krass“, taip pat skambės pietietiškai europietiški šokių ritmai iš „Boikafé“ archyvų. Scenoje jau antrus metus iš eilės pasirodys „Girių Dvasios“ – lietuviškos gamtos įkvėptas Evaldo Azbukausko projektas. Dievinantiems žemesnius dažnius „Eksperimentai“ rekomenduoja „Angelou“ – alternatyvaus, tamsesniais atspalviais pasižyminčio R&B atlikėją, išlaikančią mistišką ir kartu jausmingą muzikinę atmosferą. „Eksperimentų“ sceną vainikuos nenuspėjamieji „Sheep Got Waxed“, kurie drauge su klausytojais žada leistis į kelionę, persmelktą free-jazz ir eksperimentinės elektronikos elementų.
„Gero maisto krante“ – egzotiški skoniai ir „gourmet“ kūrėjai
„Gero maisto krante“ susiburs net apie 30 gurmaniškų Food Truck vagonėlių – bene rekordinis jų kiekis vienoje vietoje. Jie pasiūlys įvairiausių virtuvių – meksikietiškos, olandiškos, ispaniškos, gruziniškos, Tolimųjų Rytų ir kitų – šedevrų. Įmantriausius ir egzotiškiausius patiekalus tieks nedideli restoranėliai, nišiniai ir jau pripažinimo sulaukę „gourmet“ kūrėjai, pakviesiantys atsipalaiduoti ir užkąsti jaukioje poilsio zonoje.
„Gero maisto kranto“ lankytojai galės paskanauti gardžių „Filosofo“ sumuštinių su gruziniška duona, šviežių „Ryk Lys“ jūros gėrybių, netikėtų meksikietiškų „WRAP BOX“ ir ryškiaspalvių Tolimųjų Rytų „Kepi Verdi“ patiekalų, 9 skirtingų receptūrų dešrainių iš 4 metus puoselėto „Dešrainis24“ meniu, taip pat – „gourmet“ burgerių iš daugelio jau pamilto „Drama Burger“, įvairių ispaniškų gardumynų iš „Slice & Dice“, skanių cepelinų iš vietinių ūkininkų produkciją naudojančio, vintažinio cepelinų autobusiuko „AULA Food Truck“ bei tikrų olandiškų blynelių iš „Poffertjes“. Vegetarus bei veganus nustebins originalioji „Gyvo baro“ komanda bei Vilniaus vegetarų meka tituluojami „Balti drambliai“. Nepamiršti liks ir naujų gėrimų skonių ieškantys gurmanai.
„Sostinės dienos 2017“ vyks rugsėjo 1–3 dienomis. Visi festivalio renginiai nemokami.