Sportas gyvai

Sportas rusiškai: kaip varžybose nedalyvavęs lietuvis įveikė nedalyvavusį rumuną?

Nuotrauka, esą rodanti Lietuvos dalyvavimą Rusijoje surengtose sporto žaidynėse, internete sukėlė spėlionių, kuris lietuvis įveikė rumuną (taip reikėtų suprasti iš matomo vaizdo), bangą. Kadras yra apgaulingas – vienintelis mūsų šalies atstovas, tariamai dalyvavęs renginyje, ten visai nepasirodė ir apskritai kurį laiką net nesitreniruoja.
Lietuvos imtynininkas laimėjo dvikovą prie Rumunijos atstovą, nors nė vienas nepasirodė
Lietuvos imtynininkas laimėjo dvikovą prieš Rumunijos atstovą, nors nė vienas nepasirodė / Ekrano nuotr. iš „Facebook“

Lietuvis paminėtas tarp dalyvių

Rusijos Kazanės mieste birželio 12-23 d. tikrai vyko vadinamosios BRICS žaidynės – sporto renginys, kuriame dalyvauja šiai organizacijai priklausančios šalys ir ne tik.

„Nesupratau, ką čia praleidau per Jonines? Ką lietuviai laimėjo ruzzijoj per BRICS Kazanėje?“ – pirmadienio vakarą pasmalsavo vienos „Facebook“ grupės narys.

Ekrano nuotr. iš „Reddit“/Lietuvos imtynininkas laimėjo dvikovą prie Rumunijos atstovą, nors nė vienas nepasirodė
Ekrano nuotr. iš „Reddit“/Lietuvos imtynininkas laimėjo dvikovą prie Rumunijos atstovą, nors nė vienas nepasirodė

Informacija apie tai buvo aktyviai dalijamasi ir socialiniame tinkle „Reddit“.

„Andrius Mažeika dalyvauja rusijos organizuojamose BRICS žaidynėse?“ – panašiai prieš kelias dienas klausė vienas jo vartotojas.

Kitas pirmadienį pakomentavo: „Juokinga: imtynininkas A.Mažeika „dalyvavo“ BRICS žaidynėse, kova prieš Rumunijos atletą. Nei vienas nepasirodė, tai teisėjai laimėjimą užskaitė lietuviui.“

Jis pasidalijo vaizdo įrašu, kuriame matyti tiesiog tyloje stovintis teisėjas ir lietuviui įskaitomas laimėjimas prieš Rumunijos atstovą 2:0. Pastarasis ringe taip pat nepasirodė.

Žaidynių tinklalapyje tikrai skelbiama, kad Lietuva jose dalyvavo, jai esą atstovavo vienas sportininkas – imtynininkas Andrius Mažeika. Čia nenurodyta, kad jis būtų laimėjęs kokį nors medalį.

Kovų nebuvo, laimėtojus vis tiek skelbė

„Google“ paieškos sistema neranda jokio patvirtinimo, kad sportininkas tokiu vardu ir pavarde būtų dalyvavęs BRICS žaidynėse.

Priešingai – galima rasti nemažai tai paneigiančių pranešimų net rusakalbėje žiniasklaidoje ir socialiniuose tinkluose. Teigiama, esą koreš (imtynių su diržais) varžybos vyko visai be dalyvių. A.Mažeika tariamai turėjo rungtyniauti svorio kategorijoje iki 85 kg.

Pirmąją kovą ketvirtfinalyje lietuvis esą pralaimėjo Kazachstano atstovui, nes nepasirodė ringe. Jam teliko paguodos dvikova, kurioje pergalė, nepasirodžius rumunui Stepanui Caraseni, buvo įskaityta mūsų šalies atstovui. Galiausiai kovą dėl 3-5 vietų A.Mažeika pralaimėjo Kirgizijos imtynininkui.

„Įtempta dvikova“: nematomų imtynininkų kova alternatyvioje olimpiadoje Rusijos Federacijoje sukėlė ažiotažą internete, – ironizavo Ukrainos portalas „Telegraf“. – Apie savo sportininko dalyvavimą turnyre lietuviai nieko nežino.“

Po traumos nesivaržo

A.Mažeika yra Lietuvoje žinomas imtynininkas, dalyvavęs Europos ir kituose tarptautiniuose čempionatuose, 2021 m. atstovavęs Lietuvai ir olimpinėje atrankoje.

LRT portalo teigimu, nuo tų metų jis profesionaliai nesportuoja. Tikėtasi, kad sportininkas dalyvaus Lietuvos imtynių čempionate, kuris 2023 m. vyko Klaipėdoje, bet taip nenutiko.

Sportininką Lietuvoje treniruoja Sergejus Kasimovas. Jis lrt.lt teigė, kad dėl rimtos nugaros traumos A.Mažeika jau ilgą laiką nedalyvauja jokiose imtynių varžybose. Sportininkas šiomis dienomis taip pat buvo nepasiekiamas.

Lietuvos imtynių federacija portalą informavo, kad koreš imtynės federacijai nepriklauso. Nei Lietuvos imtynių, nei šalies tautinių imtynių federacijos A.Mažeikos į varžybas Rusijoje nedelegavo.

Ekrano nuotr. iš „Reddit“/BRICS žaidynių tinklalapyje gali rasti Lietuvos atstovo pavardę, bet jis nesivaržė
Ekrano nuotr. iš „Reddit“/BRICS žaidynių tinklalapyje gali rasti Lietuvos atstovo pavardę, bet jis nesivaržė

BRICS dar 2006 m. įkūrė Brazilija, Rusija, Indija ir Kinija, vėliau prisijungė Pietų Afrikos Respublika (organizacijos pavadinimą sudaro šių šalių pavadinimų anglų kalba pirmosios raidės).

Egiptas, Etiopija, Iranas, Jungtiniai Arabų Emyratai ir Saudo Arabija buvo pakviestos prisijungti prie organizacijos nuo šių metų pradžios. Pastaroji sausio vidury paskelbė neprisijungusi.

Nuo 2017-ųjų šios valstybės organizuoja įvairių sporto šakų žaidynes. Jos vyksta šalyje, kuri tuo metu pirmininkauja blokui.

Ekrano nuotr. iš bricskazan2024.games/Didžiumą apdovanojimų BRICS žaidynėse susišlavė Rusijos atstovai
Ekrano nuotr. iš bricskazan2024.games/Didžiumą apdovanojimų BRICS žaidynėse susišlavė Rusijos atstovai

Šiemet renginys tapo Rusijai alternatyva Paryžiaus olimpinėms žaidynėms, mat didžiuma jos sportininkų dėl karo prieš Ukrainą negalės startuoti jose.

VIDEO: Lietuvis imtynininkas tariamai laimėjo kovą Rusijoje surengtose žaidynėse, nors jose net nedalyvavo

15min verdiktas: iš dalies melas. Rusijoje surengtų BRICS žaidynių organizatoriai savavališkai įtraukė Lietuvos sportininką į dalyvių sąrašą. Imtynininkas varžybose nepasirodė, bet jam vis tiek buvo įskaityta pergalė prieš varžovą, kurio taip pat nebuvo. Ši situacija ir sporto renginys apskritai tapo pašaipų objektu.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius