Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 02 07

Statistikos analitikai: ar mirties priežastis bus „nuo COVID“, priklauso ir nuo gydymo įstaigos

Lietuvos statistikos departamento analitikai feisbuke paskelbė informaciją apie tai, kad ar mirties liudijime artimųjų netekę žmonės pamatys įrašą „nuo COVID“, labai priklauso ir nuo įstaigos, kuri tą liudijimą išrašys. Į lentelę „Kaip dažnai pagrindine mirties priežastimi buvo nurodoma COVID liga“ sugrupuotos gydymo įstaigos, kurios nuo 2020 m. spalio išrašė daugiau kaip 300 mirties liudijimų, nesvarbu, nuo ko žmonės mirė.
COVID ligoninės skyrius
COVID ligoninės skyrius / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Primename, kad tikrasis tiesioginių COVID aukų skaičius niekada nebuvo, nėra ir nebus žinomas. Galima tik orientuotis pagal kelis rodiklius:

  • „nuo COVID“ – pirmasis COVID mirties apibrėžimas; skaičiuojamas pagal mirties liudijimo įrašų turinį (aklai pasitikint užpildymo teisingumu);
  • „su COVID“ – trečiasis COVID mirties apibrėžimas; skaičiuojamas pagal laboratorinius duomenis (nieko nežinant apie ligonio būklę).
  1. „Nuo COVID“ Lietuvoje mirė 7969 asmenys.
  2. „Su COVID“ Lietuvoje mirė 15 170 asmenų.

Pirmasis skaičius yra labai konservatyvus (per mažas) ir tikrai neatspindi realybės. Jį kas dieną praneša žiniasklaida ir linksniuoja politikai. Antrasis skaičius greičiausiai yra truputį didesnis nei tikrasis tiesioginių COVID aukų skaičius.

Nepriklausomas nuo šių metodų perteklinio mirtingumo skaičiavimas (objektyviai vertinantis ir tiesiogines ir netiesiogines COVID aukas) daug geriau sutampa su antruoju rodikliu, nei su pirmuoju“, – rašoma feisbuke paskelbtoje analizėje.

Prie jos pridėta iliustracija su 51 Lietuvos gydymo įstaiga – ligoninėmis, poliklinikomis, privačiomis klinikomis.

Anot Statistikos departamento analitikų, ši iliustracija rodo kelis dalykus:

  1. Globos ir slaugos namai yra labai nelinkę mirties liudijime kaip pagrindinę mirties priežastį nurodyti COVID („su COVID“ miršta labai daug, bet labai retai įrašoma, kad mirė „nuo COVID“). Taip pat mirties liudijimuose COVID retai įrašo didelė Lazdynų ligoninė (RVUL, penkta nuo galo), net kelios Klaipėdos ligoninės ir Nemenčinės poliklinika.
  2. Sąrašo viršuje yra Vilniaus klinikinė ligoninė, į kurią dažnai vežami būtent COVID ligoniai, todėl ir mirties liudijimuose dažniau įrašoma ši mirties priežastis. Taip pat ir kitos centrinės rajonų ligoninės, nes jose atsiduria sunkesni COVID ligoniai.

Ką tai sako apie pandemiją?

„Politikų ir žiniasklaidos plačiai naudojamas pirmasis COVID mirties apibrėžimas neatspindi tikrojo tiesioginių COVID aukų skaičiaus ir yra per mažas.

Ne visos COVID mirtys būna užregistruotos kaip mirtys nuo COVID. Mirties liudijimų užpildymo nehomogeniškumas (nevienodumas) tarp mirties liudijimus išduodančių įstaigų yra labai didelis.

Tikėtina, kad daugelis globos/slaugos įstaigų ir pavienės ligoninės ar poliklinikos praneša mažiau COVID mirčių, negu kad objektyviai turėtų“, – rodo Statistikos departamento specialistų parengta analizė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas