Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 12 31

Statistikos departamentas: trečia vakcinos doze pasiskiepijo beveik 85 proc. medikų

Statistikos departamento duomenimis, trečia vakcinos doze nuo COVID-19 pasiskiepijo beveik 85 proc. medikų, galinčių tai padaryti. Išvados, kad nuo koronaviruso sustiprinančiąja doze pasiskiepijo tik 50 proc. medikų, pasak departamento, yra klaidingos.
Vilniaus miesto klinikinės ligoninės medikų vakcinacija nuo COVID-19
Vakcinacija / Sauliaus Žiūros nuotr.

Įrašą apie tai, kiek medikų ir slaugos darbuotojų gavo trečiąją vakcinos nuo COVID-19 dozę, ketvirtadienį Statistikos departamentas paskelbė feisbuke ir taip sureagavo į politikų pasisakymus.

„Žiniasklaidoje pastebėjome klaidingai interpretuojamus valstybės duomenis ir iš jų daromas klaidingas išvadas, esą tai, kad sustiprinančiąja doze pasiskiepijo 50 proc. medikų reiškia, kad jie vengia revakcinacijos.

Ši interpretacija yra klaidinga, nes neatsižvelgiama į tai, kad didelė dalis medikų buvo užsikrėtę ir todėl nepateko į asmenų, galinčių gauti sustiprinančią vakcinos dozę, sąrašą.

Taip pat neatsižvelgta į daugelį kitų faktorių, pavyzdžiui, mirtys, vėlyva antrojo skiepo data ir panašiai“, – dėstė departamentas.

Departamentas pasidalijo grafiku, iš kurio matyti, kokia dalis trečia doze galinčių skiepytis medikų ir slaugos darbuotojų tai jau padarė.

Teisingai apskaičiuota medikų, kurie pasinaudojo turėta galimybe gauti sustiprinančią dozę, dalis yra beveik 85 proc.

„Teisingai apskaičiuota medikų, kurie pasinaudojo turėta galimybe gauti sustiprinančią dozę, dalis yra beveik 85 proc., ypač kuomet asmenys turėjo pakankamai laiko pasiskiepyti.

Skaičiavimo metodas:

  • asmuo turi būti skiepytas bent dviem vakcinos dozėm;

  • nei viena iš pirmų dozių negali būti „Janssen“ vakcina;

  • antras skiepas turi būti gautas ne vėliau kaip 2021-09-01;

  • asmuo turi būti arba niekada neužsikrėtęs arba užsikrėtęs jau po trečiosios dozės;

  • asmuo turi būti gyvas šiandien;

  • asmuo turi dirbti veikloje „Žmonių sveikatos priežiūra“ arba „Kita stacionarinė globa“.“, – aiškino departamentas.

Kaip trečiąja doze skiepijasi kitų sektorių darbuotojai, kol kas dar neaišku – Statistikos departamentas nurodė, kad duomenys ruošiami.

„Apgailestaujame, bet ši informacija (apie pasiskiepijimą sustiprinančiąja doze tarp tų, kurie jau galėjo pasiskiepyti sustiprinančiąja doze) dar yra ruošiama, o kai bus paruošta, iš karto bus skelbiama viešai“, – nurodoma atsakyme 15min.

Diskusija apie tai, kiek medikų pasiskiepijo sustiprinančiąja doze nuo COVID-19, kilo po to, kai sveikatos apsaugos viceministrė Aušra Bilotienė-Motiejūnienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aušra Bilotienė Motiejūnienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aušra Bilotienė Motiejūnienė

„Šiandien dienai du skiepus turi arba vakcinuoti yra apie 94 proc. asmens sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojų, tačiau trečia, būsterine doze mes turime apie 50 proc.

Tai nežiūrint į tai, kad nuo jų buvo pradėta vakcinacija – nuo praėjusių metų gruodžio 27 dienos – ir praėjo nemažai laiko, tačiau tų 95 proc. mes dar neturime“, – „Žinių radijui“ ketvirtadienį komentavo viceministrė.

Statistikos departamento duomenimis, sustiprinančiąją vakcinos dozę iš viso yra gavę maždaug 646 tūkst. pilnai paskiepytų asmenų Lietuvoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento