Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 02

Statybvietėje Vilniaus centre atkastos XIX a. šulinio rentinio liekanos, sustabdyti darbai

Vilniaus centre, J.Jasinskio gatvėje, vietoje buvusios savitarnos degalinės pradedamas statyti verslo centras. Pernai čia vyko archeologiniai tyrimai, kurie, kaip teigia Kultūros paveldo departamentas (KPD), nėra baigti. Tad vėl pradėti kasimo darbų statytojai negalėjo, tačiau esant geriems orams pradėjo. Ir rado seno šulinio liekanas. Paveldosaugininkai darbus sustabdė.
J.Jasinskio gatvėje vykstančios statybos
Jasinskio gatvėje vykstančios statybos / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Apie tai, kad statybvietėje šalia J.Jasinskio gatvės, kur anksčiau veikė savitarnos degalinė, aptiktos galbūt vertingos seno statinio liekanos, 15min informavo skaitytoja Agnė: „Šalia J.Jasinskio g. 14A vykdomos naujo namo statybos, iškastos kultūros paveldo liekanos, kurios, panašu, bus sunaikinamos.“

Anot vilnietės, kyla klausimų, ar teisėta būtų tokį radinį sunaikinti. Jos atsiųstose nuotraukose matosi, kad vidury statybvietės yra kažkokio medinio statinio liekanos.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jasinskio gatvėje vykstančios statybos
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jasinskio gatvėje vykstančios statybos

XIX a. šulinys

Kaip 15min paaiškino KPD specialistai, tie radiniai – XIX a. medinio šulinio rentinio liekanos. Ar jos yra vertybė, spręs KPD nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo taryba. Tačiau pasekmių verslo centro šioje vietoje statytojai jau sulaukė – darbai buvo sustabdyti.

„Praėjusiais metais šioje vietoje (J.Jasinskio g. 14A) vyko archeologiniai tyrimai. KPD pagal Mokslinės archeologijos komisijos (MAK) aprobuotą projektą išdavė leidimą archeologui atlikti archeologinius tyrimus. Šiuo metu archeologui išduotas leidimas yra pasibaigęs (archeologas ima leidimą sezonui, tada archeologinių tyrimų ataskaitą už praėjusius metus – praėjusį sezoną – jis turi pristatyti iki šių metų birželio). Jokie žemės judinimo darbai netirtose vietose neturėtų būti vykdomi“, – KPD komentarą pateikė departamento atstovė ryšiams su visuomene Jūratė Mičiulienė.

Atstovės teigimu, kadangi pernai šioje teritorijoje dirbęs archeologas kol kas nėra atsiskaitęs už archeologinius tyrimus, projektą tolimesniems tyrimas pateikė kitas archeologas: „Archeologinių tyrimų projektas ir leidimas dirbti kitam archeologui numatomas svarstyti artimiausiame MAK posėdyje (2020-03-03). Projektą aprobavus MAK posėdyje, KPD išduos leidimą archeologiniams tyrimams.“

Ar nuotraukoje užfiksuotos medinių statinių liekanos yra vietovės vertingosios savybės, turi spręsti KPD nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo taryba.

Darbus sustabdė, radinius vertins

Tačiau darbus statytojams teko sustabdyti.

„Šiuo metu, kol nepasibaigę archeologiniai tyrimai, žemės kasimo ar statybos darbai toje vietoje neturėtų vykti (nebent kitose, šalia esančiose vietose, kurios jau ištirtos ir gautas archeologo leidimas). Šiandien KPD Vilniaus skyriaus specialistai apsilankė minėtoje vietoje ir žemės judinimo darbus sustabdė.

Ar nuotraukoje užfiksuotos medinių statinių liekanos yra vietovės vertingosios savybės, turi spręsti KPD nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo taryba. Sprendimas bus priimtas, kai Tarybai bus pateikta visa būtina medžiaga, architektūriniai rastų statinio liekanų tyrimai. Kol kas KPD negavo jokios informacijos šioje vietoje aptiktų radinių įvertinimui“, – teigiama KPD komentare.

Šioje vietoje naują verslo centrą stato UAB „Transmedos projektai“. Madeinvilnius.lt duomenimis, hektaro ploto sklype vietoj buvusios „Neste“ degalinės iškils 10 aukštų ir apie 9,5 tūkst. kv.m ploto pastatas. Degalinė buvo nugriauta pernai prieš Kalėdas, o paruošiamieji statybų darbai vyksta jau nuo sausio pradžios. Pabaigti objektą žadama 2021 m.

Nubaudė archeologą

Atsakomybę dėl situacijos, kai buvo sustabdyti darbai statybvietėje, prisiėmė archeologas Zenonas Baubonis.

„Projekto vystytojas „Transmedos projektai“ sudarė sutartį archeologiniams tyrimams su viešąja įstaiga „Kultūros paveldo išsaugojimo pajėgos“, kuriai atstovauju aš. Parengėme projektą ir prieš tris savaites pateikėme KPD, bet pavėlavome vieną dieną, todėl kitą savaitę jo nesvarstė to projekto ir leidimo negavome.

Tuomet kitą savaitę vienam iš mūsų tyrėjų grupės narių buvo pareikštos pretenzijos dėl praeities tyrimų, nesusijusių su J.Jasinskio g. tyrimais ir nusprendė KPD projekto neaprobuoti. Kadangi sutartį su vykdytojais turėjome, leidome nuiminėti dangas, susiformavusias XX a., ir nuiminėti archeologiškai nevertingą kultūrinį sluoksnį“, – teigė Z.Baubonis.

Pasak archeologo, būtent tuomet išryškėjo pavienės medienos liekanos.

Išryškėjo XIX a. pradžioje iškasto medinio šulinio ir, kadangi aplinkui tuo metu vieta buvo šlapia, medinių lentų pakloto liekanos, – sakė Z.Baubonis.

Nemano, kad vertingas atradimas

„Ten statybos darbų neleidome daryti ir išvalėme tą vietą nuo XIX-XX a. susiformavusių sluoksnių, valėme archeologinių tyrimų metodais. Išryškėjo XIX a. pradžioje iškasto medinio šulinio ir, kadangi aplinkui tuo metu vieta buvo šlapia, medinių lentų pakloto liekanos. Kadangi darbus pradėjau aš, iškilus viešumom, kad neaprobavus projekto ir negavus leidimo tyrimai buvo pradėti, esu nubaustas administracine tvarka, darbai sustabdyti“, – sakė Z.Baubonis.

Paklaustas, kodėl nusprendė leisti pradėti darbus, nors KPD leidimo ir neturėjo, jis užsiminė apie itin formalizuotus procesus visose srityse Lietuvoje, įskaitant ir archeologiją.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jasinskio gatvėje vykstančios statybos
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jasinskio gatvėje vykstančios statybos

„Mes buvome pasirašę sutartį, kad darbus pradėsime vėliausiai kovo 1 d., tai mes pradėjome pasiruošimo darbus. O kad biurokratinė mašina sukasi vis lėčiau, tai taip gavosi. Aš savo kaltę pripažįstu ir esu jau nubaustas. Viena vėlavimo diena – ir savaitę jau atsideda leidimas dėl tyrimų projekto, tuomet pasakoma, kad prieš dešimt padaryta klaida ir nebus svarstomas projektas, dar atidedama savaitei... Žmogiškasis faktorius, dzūkiškas charakteris – užvirė kraujas, vadinkime, ir leidau sau pradėti darbus“, – ne be ironijos kalbėjo Z.Baubonis.

Pernai, anot archeologo, atlikti žvalgomieji archeologiniai tyrimai, etapas pabaigtas, KPD ir darbų užsakovams yra pateikta archeologinių tyrimų pažyma, ataskaitą parengti laiko yra iki gegužės.

Žmogiškasis faktorius, dzūkiškas charakteris – užvirė kraujas, vadinkime, ir leidau sau pradėti darbus, – sakė Z.Baubonis.

Paklaustas, ar radiniai J.Jasinskio g. atrodo vertingi, Z.Baubonis pabrėžė, kad tai vertinti turi KPD nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo taryba, tačiau esą iki šiol tokie XIX a. šuliniai nėra laikomi vertingais, nors šios šulinio liekanos vizualiai atrodo gražiai. Anot archeologo, tai buvo negilus šulinys, greičiausia nelabai švaraus vandens, naudojamas buityje, o ne maistui.

„Galiu pasakyti tik tiek, kad jeigu saugotume visus rastus gražius daiktus, tai paskęstume daiktuose. Mano suvokimu, jis nevertas saugojimo, bet tai sprendžiu ne aš – yra vertinimo tarybos. Medžiaga bus perduota KPD, Vertinimo tarybai, kuri ir nuspręs, ar reikia saugoti šias šulinio rentinio lentas“, – užtikrino Z.Baubonis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai