Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti
2019 06 04 /11:22

Gitanas Nausėda tikisi, kad Saulius Skvernelis liks premjeru, jei nenorės – nepakeičiamų nėra

Išrinktasis prezidentas Gitanas Nausėda antradienį surengtoje spaudos konferencijoje vylėsi, kad premjeras Saulius Skvernelis liks poste, tačiau jei jis to nenorės, įmanomi ir kiti variantai. G.Nausėda pažadėjo aktyviai dalyvauti renkant ministrus, o priešlaikinius rinkimus, nepavykus suformuoti valdančiosios koalicijos, išrinktasis prezidentas vadina viena iš alternatyvų.

G.Nausėda pripažino, kad politinė situacija nėra lengva.

„Bet turime galvoti, kaip šioje situacijoje rasti sprendimus, kurie būtų naudingiausi Lietuvos žmonėms. Esu įsitikinęs, kad to paties nori valdančioji koalicija, kuri šiuo metu ieško savo kontūrų“, – sakė jis ir pridūrė, kad kol kas negalima sakyti, kad valdančioji koalicija yra susiformavusi, be to, neaišku, ar ji bus matematinė dauguma.

„Tikiuosi, kad į šiuos klausimus per artimiausias savaites bus atsakyta. Ir šiuos namų darbus turi išspręsti pačios politinės partijos, kurios turi ambiciją tą valdančiąją koaliciją formuoti“, – teigė jis.

G.Nausėda pabrėžė, kad jam svarbiausia – stabilumas. Tačiau stabilumo, anot jo, nereikėtų painioti su sąstingiu.

„Mums nereikia sąstingio Vyriausybės, nes žmonės turi lūkesčius, jie išgirdo per rinkimų batalijas daug pažadų“, – sakė išrinktasis prezidentas.

G.Nausėda pridūrė, kad ekonomikos augimas šiek tiek lėtėja, ir su tuo susiję klausimai bus šios Vyriausybės prioritetas.

Kitų metų biudžetą G.Nausėda pavadino savo paties didžiausiu prioritetu. Jis išreiškė norą aktyviai dalyvauti jį formuojant pačiose pradinėse stadijose.

Paklaustas, ar jį tenkina tai, kaip formuojama ši koalicija, jis sakė, kad ji „formuojama formavimo būdu“ – ieškoma partnerių, kurie leistų garantuoti stabilią daugumą, kuri leistų įgyvendinti pažadus.

„Žinoma, kad man būtų sudėtinga ir netikslinga komentuoti vidinių Seimo procesų, tai yra pačių partijų prerogatyva“, – sakė jis.

Kalbėdamas apie Saulių Skvernelį, jis sakė, jog viliasi, kad jis į politiką atėjo ilgam.

G.Nausėda kalbėjo, kad S.Skvernelis turėtų prisiimti atsakomybę ne tik už Vyriausybės darbą iki dabar, bet ir už likusius pusantrų metų.

„Tačiau jeigu susiklostytų kitokia situacija ir aš matysiu, kad nori dirbti yra per mažai arba yra kažkokių kitų tikslų, kurie galbūt lemtų, kad Vyriausybė bus galbūt laikina, bus nestabili, be abejo, tokiai Vyriausybei arba tokiam premjerui aš pritarti negalėsiu. Tai šiandien turbūt reikėtų pasakyti tik viena – nepakeičiamų žmonių nebūna ir kad Lietuvoje tikrai galima rasti ir daugiau kandidatų premjero pozicijai užimti, tačiau pirmasis variantas arba pirmasis pasirinkimas būtų tai, kad ši Vyriausybė tęstų tuos darbus, kuriuos yra pradėjusi“, – apie S.Skvernelį kalbėjo jis.

Atsakyti apie savo ketinimus geriausiai gali S.Skvernelis.

S.Skvernelis antradienį pareiškė, kad prezidento parama jam svarbi, tačiau ne vienintelis veiksnys sprendžiant dėl savo ateities.

Aktyviai dalyvaus renkant ministrus

Kalbėdamas apie dabartinį ministrų kabinetą, išrinktasis prezidentas aiškino, kad nenurašo nei vieno dabar dirbančio ministro. Anksčiau jis yra išreiškęs nepasitenkinimą socialinės apsaugos ir darbo ministru Linu Kukuraičiu ir žemės ūkio ministru Giedriumi Surpliu, tačiau antradienį G.Nausėda sakė tik turintis jiems klausimų ir jeigu šie ministrai į juos atsakys, jie galėtų dirbti toliau.

Kalbėdamas apie Vyriausybė po liepos 12-osios, jis sakė, kad aktyviai dalyvaus kandidatūrų parinkimo procese. G.Nausėda sakė tikrai netvirtinsiantis tokių kandidatų, kurie bus siūlomi tik dėl savo partiškumo, bet neišmanys konkrečios srities.

Priešlaikiniai rinkimai – viena iš alternatyvų

Paklaustas apie priešlaikinius rinkimus, G.Nausėda sakė, kad visos galimybės įmanomos, jeigu, pavyzdžiui, nepavyktų suformuoti valdančiosios koalicijos arba Vyriausybės.

„Kaip jūs puikiai žinote, mūsų trumpa politinė istorija neįkvepia labai didelio optimizmo ir kad būtų pasiekta ta dauguma, kuri reikalinga išankstiniams Seimo rinkimams skelbti, bus nepaprastai sudėtinga, jeigu nepasakyti daugiau“, – kalbėjo jis.

Perklaustas, ar siūlytų tai, G.Nausėda aiškino, kad jeigu kitokių variantų nebeliks, neapibrėžtume arba politiniame vakuume gyventi negalima.

„Be abejo, tai yra viena iš alternatyvų, kurias galima būtų siūlyti“, – pridūrė jis.

G.Nausėda nenorėjo plačiau kalbėti apie Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio, kurį Ramūnas Karbauskis spiria iš kėdės, klausimą. G.Nausėda sakė, kad tai nėra prezidento, o partijų derybų klausimas.

Antradienį klausiamas, koks jam įspūdis susidarė pabendravus su S.Skverneliu ir R.Karbauskiu ir ar galės konstruktyviai dirbti, G.Nausėda aiškino, kad galėtų dirbti absoliučiai su visais žmonėmis konstruktyviai, jeigu jie patys to norės.

„Šiandien pasakyti, kad su visais per pusantrų metų galėsime dirbti konstruktyviai, būtų šiek tiek neatsakinga, nežinau, kaip gali pasikeisti jų nuostatos artimiausioje ateityje, dėl savęs aš esu tikras, kad aš tikrai stengsiuosi ieškoti dialogo“, – pabrėžė išrinktasis prezidentas.

Komandą pristatys vienu ypu

Antradienį G.Nausėda buvo klausiamas apie savo komandą, tačiau jis nenorėjo įvardinti žmonių, kurie jau sutiko dirbti kartu.

„Nepartinė, nesusisaisčiusi su kažkokiomis politinėmis jėgomis komanda, kurie nebus partijų interesų transliatoriai prezidentūroje“, – apie būsimą komandą kalbėjo jis.

Anot G.Nausėdos, komanda bus pristatyta po liepos 12 dienos. Išrinktasis prezidentas sakė norintis ne žiniasklaidą maitinti trupiniais, o pristatyti visą komandą vienu ypu.

Paklaustas apie kadenciją baigiantį kariuomenės vadą Joną Vytautą Žuką ir politologą Liną Kojalą, apie kuriuos buvo užsiminęs anksčiau, G.Nausėda pradžioje lyg ir patvirtino, kad šie žmonės bus jo komandoje: „Tik galiu pasakyti, kad šitie žmonės, kurie buvo paminėti, dirbs, nes iš abiejų esu gavęs ir patikinimą. Dirbs ir daugiau žmonių iš mano komandos“.

Tačiau vėliau paprašytas patikslinti tepasakė, kad J.V.Žukas ir L.Kojala gali būti komandoje.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Linas Kojala
Luko Balandžio / 15min nuotr./Linas Kojala

G.Nausėda anksčiau yra paskelbęs, kad prie jo komandos prisijungs buvęs Kauno vicemeras Povilas Mačiulis. Tačiau antradienį išrinktasis prezidentas nenorėjo atskleisti, kokias pareigas eis P.Mačiulis.

Kalbėdamas apie prezidentūrą jis aiškino pasigedęs vietos, kur joje pavalgyti. Kokia bus jo inauguracija, G.Nausėda sakė dar pasakyti negalintis. „Norėčiau, kad keistųsi tradicijos ir vakaro renginiai būtų atviri mūsų šviesuoliams, mūsų kultūrininkams – daugybei Lietuvos žmonių, kurie yra nusipelnę Lietuvai“, – sakė jis.

Konkretybių G.Nausėda nepateikė ir klausiamas apie tai, ar pavyko rinkimus baigti be skolų. Anot jo, jeigu skolos ir susidarė, tai jos bus daug daug mažesnės, „nei buvo mėginama viešojoje erdvėje manipuliuoti“.

Susitiko su R.Karbauskiu

G.Nausėda pirmadienį susitiko su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininku Ramūnu Karbauskiu.

Šis po susitikimo sakė, kad su būsimuoju prezidentu kalbėjo apie stabilumą valstybėje ir tai, kad svarbu, jog derybos dėl koalicijos pavyktų.

Atsakydamas į klausimą, ar G.Nausėda remia koalicinę daugumą iš tų partijų, kurios yra įvardijamos dabar (LVŽS, Lietuvos socialdemokratų darbo partijos bei „Tvarkos ir teisingumo“, taip pat jungtis prie daugumos kviečiama Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga (LLRA-KŠS), R.Karbauskis pakartojo, kad koalicija formuojasi Seime.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

„Čia nėra klausimo: remia ar neremia. Tiesiog ji arba susidaro, arba nesusidaro. Šiuo atveju, kuriasi koalicinė Vyriausybė, koalicinė dauguma Seime, po to – ir Vyriausybė. Tai yra ta žinia, kurią mes turime perduoti prezidentui ir perdavėme“, – pabrėžė LVŽS pirmininkas.

R.Karbauskis pripažino, kad koalicijos šią savaitę suformuoti nepavyks. Jis aiškino, kad galutinai valdančioji koalicija turi būti suformuota iki liepos 12 dienos.

„Tai galutinė diena, kada norėtųsi, kad ji būtų visavertiškai suformuota, ir mes galėtumėme prezidentui atsakyti, kad mes pasiruošę tęsti darbus“, – teigė jis.

Ar pradės derybas dėl prisijungimo prie koalicijos, LLRA-KŠS žada nuspręsti penktadienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius