Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2013 07 18

Steponui Dariui ir Stasiui Girėnui atminti – saldainių vaivorykštė Babtuose

Liepos 16 d. Babtuose, prie pirmojo paminklo Lietuvoje aviatorių S. Dariui ir S. Girėnui skrydžiui pagerbti, iš dangaus pažiro saldainių vaivorykštė.
Paminkas Steponui Dariui ir Stasiui Girėnui
Paminkas Steponui Dariui ir Stasiui Girėnui / Organizatorių nuotr.

„Babtiškiai didžiuojasi turėdami šį paminklą miestelyje ir kasmet gausiai į minėjimą susirenka pagerbti Stepono Dariaus ir Stasio Girėno skrydžio. Šiemet dalyvių nuostabą kėlėme keturių ultralengvųjų lėktuvų pasirodymu ir iš dangaus pažirusia saldainių vaivorykšte. Visus lėktuvus sukonstravo pats eskadrilės vadovas konstruktorius Rolandas Kalinauskas. Jis pats ir pilotavo lėktuvą „Volungė“, ir mėtė saldainius“, – pasakojo renginio organizatorė Babtų kultūros centro direktorė Viktorija Mongirdaitė.

Pagerbti lakūnų ir kartu su babtiškiais paminėti legendinių lakūnų skrydį atvyko LR Seimo narė Raminta Popovienė, Nepriklausomybės akto signataras Leonas Milčius, Kauno rajono savivaldybės Administracijos direktoriaus pavaduotoja Angelė Ščiukauskienė,  Tarybos nariai Romas Majauskas, Česlovas Paulauskas, Babtų sodininkystės daržininkystės instituto direktorius Česlovas Bobinas, Babtų seniūnas Jonas Praškevičius.

Specialų leidinį „Lituanica – mūsų širdyse amžinai“ legendiniam Stepono Dariaus ir Stasio Girėno skrydžio per Atlantą aštuoniasdešimtmečiui paminėti išleido Kauno rajono kraštotyrininkas, istorikas Antanas Vaičius. Knygutę, padedamas LR Seimo narės Ramintos Popovienė ir administracijos direktoriaus pavaduotojos Angelės Ščiukauskienės, dalijo pats autorius. Gražią iniciatyvą parėmė ir leidinį finansavo Kauno rajono savivaldybė.

Dalyviai klausėsi Babtų kultūros centro moterų choro (vad. Danguolė Mikelskienė), ir pučiamųjų orkestro (vad. Jonas Girnius) atliekamų kūrinių.

Po renginio dalyviai rinkosi į kultūros centrą, kur buvo pristatyta Antano Vaičiaus surinkta istorinė paroda.

Paminklas S. Dariui ir S. Girėnui Babtuose buvo atidengtas 1933 m. spalio 1 d. Tai pirmasis Lietuvoje monumentas, skirtas aviatorių skrydžiui per Atlantą įamžinti. Kryžiumi ir vyčiu puoštą paminklą talžė ne tik laikas, lietūs ir vėjai – 1965 metais jis buvo nugriautas. Monumentas atstatytas 1989 liepos 16 d. (archit. Edmundas Kondratas). Paminklą tuomet pašventino kunigas Ričardas Mikutavičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas