Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
11:22 /12:03

Pareigūnai paskelbė žinią apie M.Navickienę ir kuo įtariamas jos vyras

Penktadienį surengtoje spaudos konferencijoje, kurioje pristatomas tyrimas dėl su „Foxpay“ susijusių asmenų tyrimo, pranešta, ar teisėsauga turi klausimų Seimo narei konservatorei Monikai Navickienei, kurios vyras Mindaugas Navickas buvo sulaikytas, bet paleistas paskyrus kitas kardomąsias priemones. Pareigūnai taip pat paskelbė, kuo įtariamas M.Navickas. .

Klausimų M.Navickienei neturi

„Atliekamame ikiteisminiame tyrime mes poniai Monikai Navickienei jokių klausimų ar pretenzijų neturime“, – pasakė Specialiųjų tyrimų tarnybos direktoriaus pavaduotojas Jovitas Raškevičius.

Pareigūnai teigė, kad kol kas nėra jokio pagrindo ją apklausti.

M.Navickienės vyrui pareikšti įtarimai dėl papirkimo, pinigų plovimo ir didelės vertės turto neteisėto įsigijimo.

Didžiulis tyrimas

Teisėsaugos atstovai įvardijo, kad spalio 16 d. operacija atliekant tyrimą dėl „Foxpay“ ir susijusių įmonių pradėta nuo ankstyvo ryto, atliktos 32 kratos, atliktos kratos įtariamųjų namuose, įmonėse, jas vykdė iš viso 80 STT, FNTT ir policijos pareigūnų, į pagalbą pasitelkti ir policijos padaliniai, tarp jų – ir policijos antiteroristinės rinktinės „Aras“ pareigūnai.

15min montažas/Ieva Trinkūnaitė ir Vilhelmas Germanas
15min montažas/Ieva Trinkūnaitė ir Vilhelmas Germanas

Prokuratūra penktadienį pranešė, kad su finansinių technologijų įmone „Foxpay“ susijęs ikiteisminis tyrimas vyksta tiek dėl turtinių nusikaltimų, tiek dėl korupcijos.

Pareigūnai nuo pernai vykdė neįvardijamą skaičių su šiais asmenimis susijusių ikiteisminių tyrimų, tačiau šiemet rugsėjį jie buvo sujungti, sudarius jungtinę tyrimo grupę. Po to prasidėjo aktyvesni procesiniai veiksmai.

„Ikiteisminis tyrimas atliekamas pakankamai plačioje apimtyje“, – žurnalistams Vilniuje sakė Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiasis prokuroras Artūras Urbelis.

Pasak A.Urbelio, turtiniai nusikaltimai apima turto pasisavinimą, vagystes, sukčiavimą stambiu mastu, o korupciniai – papirkimą, kyšininkavimą, nusikalstamu būdu įgyto turto legalizavimą – tai yra pinigų plovimą. FNTT vadovas Rolandas Kiškis pripažino, kad byloje figūruoja ir nelegalūs azartiniai lošimai.

Per kratas surastas labai didelis kiekis grynųjų pinigų – iš kelių vietų paimta bendra suma yra 0,5 mln. eurų, taip pat paimta meno kūrinių, laikrodžių ir kito vertingo turto. Įtariama, kad įtariamieji juos pirko norėdami legalizuoti nusikalstamu būdu gautus pinigus.

Atliekant kratas taip rastos kriptopiniginės. Vykstant tyrimui apribota maždaug 3 mln. eurų vertės turto, bet suma gali augti.

„Tos informacijos yra be proto didelis kiekis“, – teigė FNTT Specialiųjų užduočių valdybos viršininkas Robertas Šadianecas.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Mindaugas Navickas ir Monika Navickienė
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Mindaugas Navickas ir Monika Navickienė

Suimtas tik V.Germanas

Įtarimai dėl įvairių finansinių nusikaltimų pareikšti 7 asmenims, suėmimas tyrime skirtas tik Vilhelmui Germanui, kitiems skirti pasižadėjimai neišvykti, piniginiai užstatai. Ankstų trečiadienio rytą sulaikyta „Foxpay“ savininkė Ieva Trinkūnaitė paleista. Taip pat iš suėmimo paleistas ir Seimo narės M.Navickienės vyras M.Navickas.

Kalėjime dėl kitų nusikaltimų anksčiau sėdėjusiam V.Germanui suėmimas skirtas įtariant, kad jis gali slapstytis nuo teisingumo, gali trukdyti ikiteisminio tyrimo procesui ir gali daryti naujus nusikaltimus.

„Asmuo iš probacijos sąrašų buvo išbrauktas tik 2022 metų vasario mėnesį, teistas už sunkių nusikalstamų veikų padarymą, kurių senaties terminas yra penkeri metai. Akivaizdu, penkeri metai yra nesuėję, taigi, inkriminuojant analogiško pobūdžio nusikalstamas veikas, tarp jų ir sunkias, pagrįstai manoma, kad asmuo būdamas laisvėje gali daryti nusikalstamas veikas“, – kalbėjo A.Urbelis.

„Nereiškia, kad turime turėti informaciją, kad jis rengiasi arba kėsinasi daryti tokias veikas“, – pridūrė jis.

FNTT Specialiųjų užduočių valdybos viršininkas R.Šadianecas patvirtino, kad „jokiam juridiniam asmeniui pranešimas apie įtarimą nėra įteiktas“.

Teisėsaugos pareigūnai patvirtino, kad tyrime figūruoja I.Trinkūnaitės įmonės „Foxpay“, „iSun“, taip pat – M.Navicko įmonė „Litlab“, pastačiusi verslo centrą prie Vilniaus oro uosto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito