Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 07 31

STT: elektros energetikos sektoriuje – korupcijos rizikos

Elektros tinklų pajėgumų didinimo procedūros reglamentuotos nepakankamai detaliai ir aiškiai, o tinklų operatorių veikloje trūksta skaidrumo, teigia Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT).
Specialųjų tyrimų tarnyba
Specialųjų tyrimų tarnyba / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Pasak tarnybos, tai nustatyta atlikus energetikos sektoriuje teikiamų paslaugų ir naudojimosi infrastruktūra teisinio reglamentavimo antikorupcinį vertinimą.

STT teigimu, nepakankamai aiškiai ir detaliai reglamentuotas išankstinių prijungimo sąlygų išdavimas, leidžiantis tinklų operatoriams vienasmeniškai ir subjektyviai nuspręsti, ar naudotojui pateikiama informacija yra pakankama preliminariai įvertinti investicijų dydį.

Be to, nepakankamai detaliai reglamentuota prijungimo įmokos apskaičiavimo ir perskaičiavimo tvarka, neleidžianti tinklo naudotojams įvertinti galutinės prijungimo paslaugos kainos.

Pažymima, kad skaidrumui riziką taip pat kelia nereglamentuota elektros galios rezervavimo bei paraiškų išduoti prijungimo sąlygas tvarka.

Pasak tarnybos, ydingą reglamentavimą lemia ir tai, jog Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) turi tvirtinti ūkio subjektų parengtus teisės aktus, kuriais vadovaujasi juos kontroliuodama.

STT teigimu, reglamentavimas tinklų operatoriams suteikia per plačią diskreciją priimti sprendimus dėl naudojimosi infrastruktūra, kadangi jie patys kuria įstatymų įgyvendinimo taisykles, vėliau jomis vadovaudamiesi.

STT pasiūlymus dėl korupcijos rizikų pateikė Energetikos ministerijai ir VERT. Jos per du mėnesius turi paskelbti, kaip į tai atsižvelgs.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas