Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 03 09 /18:32

Išgirdęs viešą prokuroro pareiškimą, V.Matijošaitis nušalino sulaikytą administracijos direktorių nuo pareigų

Trečiadienio rytą Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnai atliko kratas sulaikyto administracijos direktoriaus Viliaus Šiliausko kabinete bei namuose. V.Šiliauskas įtariamas kyšininkavimu, o vienos statybų bendrovės direktorius – papirkimu. Meras Visvaldas Matijošaitis tai pavadino bandymu susidoroti, tačiau galiausiai priėmė sprendimą nušalinti V.Šiliauską nuo pareigų.
Vilius Šiliauskas
Vilius Šiliauskas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Trečiadienio rytą 15min sulaukė žinių, kad Kauno miesto savivaldybėje, administracijos direktoriaus Viliaus Šiliausko kabinete, lankosi pareigūnai.

Šią informaciją 15min patvirtino Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Komunikacijos skyriaus viršininkė Renata Keblienė.

Erikas Ovčarenko/BNS/Kauno miesto savivaldybė
Erikas Ovčarenko/BNS/Kauno miesto savivaldybė

Įtariamas kyšininkavimu

„Specialiųjų tyrimų tarnyba atlieka ikiteisminį tyrimą, kuriame Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorius Vilius Šiliauskas įtariamas kyšininkavimu“, – 15min teigė R.Keblienė.

Šiuo metu, anot jos, atliekami procesiniai veiksmai, kratos Kauno miesto savivaldybėje.

Daugiau informacijos kol kas nėra teikiama, siekiant nepakenkti atliekamiems procesiniams veiksmams.

15min žiniomis, kratos atliktos ir administracijos direktoriaus namuose. Tai patvirtino ir STT darbuotoja.

Ar V.Šiliauskas yra sulaikytas, neatskleidžiama.

Kauno miesto savivaldybės nuotr./Vilius Šiliauskas
Kauno miesto savivaldybės nuotr./Vilius Šiliauskas

Įtariamas ir vienos statybų bendrovės direktorius

Kaip pranešimu spaudai informavo Lietuvos Respublikos prokuratūra, kovo 9 dieną pradėtas ikiteisminis tyrimas, kuriame Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorius V.Šiliauskas įtariamas kyšininkavimu, o vienos statybų bendrovės direktorius – papirkimu.

Šį ikiteisminį tyrimą atlieka STT Kauno valdybos pareigūnai, tyrimą kontroliuoja ir jam vadovauja Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorius galimai priėmė iš bendrovės direktoriaus kyšį už palankumą sudarant statybų ir susijusių darbų rangos sutartis bei jas administruojant.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno miesto savivaldybė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno miesto savivaldybė

Kratos, kaip informuoja prokuratūra, vykdomos ir įtariamųjų gyvenamosiose vietose.

Prokuratūra primena, kad asmuo gali būti atleidžiamas nuo baudžiamosios atsakomybės už papirkimą, jeigu iš jo buvo reikalaujama kyšio ar provokuojama duoti kyšį ir jis, tiesiogiai arba netiesiogiai pats ar per tarpininką pasiūlęs ar pažadėjęs duoti arba davęs kyšį, per įmanomai trumpiausią laiką, bet ne vėliau negu iki jo pripažinimo įtariamuoju, savanoriškai apie tai pranešė teisėsaugos institucijai.

Asmenys, iš kurių galėjo būti reikalauta ar provokuota duoti kyšį ir/ar galintys turėti šiam tyrimui reikšmingos informacijos, kviečiami susisiekti su STT Kauno valdyba.

Tyrimui vadovaujantis prokuroras Ričardas Gailevičius BNS atsisakė įvardyti įtariamo kyšio sumą, tik teigė, kad ji yra ženkliai didesnė nei 250 MGL (12,5 tūkst. eurų).

Tai laikoma didelės vertės kyšiu, už kurio davimą ar priėmimą Baudžiamajame kodekse numatytos griežčiausios bausmės.

Darbe nepasirodė

Faktą apie STT pareigūnų apsilankymą patvirtino ir Kauno savivaldybės mero patarėjas ryšiams su visuomene Tomas Jarusevičius.

„Patvirtiname faktą, kad trečiadienio rytą savivaldybėje lankėsi Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnai – administracijos direktoriaus kabinete atliko procesinius veiksmus ir įpareigojo neatskleisti bei nekomentuoti jų vizito detalių. Esame pasirengę bendradarbiauti su pareigūnais, pateikdami jiems visą reikiamą informaciją“, – tikino T.Jarusevičius.

Kaip teigė mero patarėjas, darbe V.Šiliauskas šiandien nepasirodė.

„Kol kas neturim jokios oficialios informacijos apie jo buvimo vietą“, – teigė T.Jarusevičius.

Pasiteiravus, ar bus inicijuojamas administracijos direktoriaus nušalinimas nuo pareigų, T.Jarusevičius atsakė: „Kadangi oficialių duomenų kol kas nėra, šią akimirką laukiame jų ir atitinkamai bus nedelsiant priimti tolesni sprendimai.“

Įtartinos ES paramos panaudojimo aplinkybės

15min primena, kad opoziciniams konservatoriams V.Šiliausko veikla įtarimų kėlė ir anksčiau. Pernai rudenį Kauno konservatoriai kreipėsi į Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybą (FNTT) ir STT prašydami ištirti V.Šiliausko gautos Europos Sąjungos (ES) paramos panaudojimo aplinkybes.

Opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos nariai Kauno miesto savivaldybės taryboje taip pasielgė reaguodami į 15min straipsnį, kuriame rašoma, kad ES paramą administruojanti Nacionalinė mokėjimo agentūra (NMA) aiškinasi, ar bitininkavimo ūkiui 50 tūkst. eurų gavęs V.Šiliauskas iš tiesų vykdo ūkinę veiklą.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vilius Šiliauskas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vilius Šiliauskas

Įtarimų sukėlė ne tik paramos lėšas naudojant įsigyta ir mažai naudota ūkinė technika, bet ir medaus pardavimo aplinkybės – nurodoma, kad jo pirko ir V.Šiliausko kolega iš Kauno miesto savivaldybės – vieno iš skyrių vedėjas.

Tačiau trečiadienį 15min pakalbinta opozicinės Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos Kauno miesto savivaldybės taryboje seniūno pavaduotoja Jurgita Kupčinskienė tikino, kad tai, tikėtina, naujas, su ES paramos panaudojimo aplinkybėmis nesusijęs, tyrimas. Žinia apie STT apsilankymą savivaldybėje jai buvo naujiena.

„Iš FNTT, berods, mums atėjo tuomet atsakymas, kad nieko nerasta. Manau, kad tai nesusiję dalykai (su dabartiniu pradėtu tyrimu – aut. past.). Dievas yra. Nė dėl vieno žmogaus taip nesu besidžiaugusi, kaip dėl šito (V.Šiliausko – aut. past.). Tik dabar sužinojau atsidariusi straipsnį“, – džiūgavo J.Kupčinskienė, užsiminusi, kad sklido kalbos administracijos direktoriaus kyšininkavimo tema, tačiau viešai apie tai ji nepanoro kalbėti, nes neturi patikrintos informacijos.

Kauno tarybos narė viliasi, kad V.Šiliausko nušalinimo procedūras inicijuos „Vieningas Kaunas“.

„Mes kreipsimės tai tikrai. Vienas iš variantų, kad meras pats teiks ir nušalins administracijos direktorių, tuo deklaruodamas, kad yra skaidrus“, – teigė J.Kupčinskienė.

Anot jos, 14 valandą šaukiamas skubus TS-LKD frakcijos posėdis.

Kiek vėliau pranešta, kad reaguodama į korupcijos skandalą Kauno savivaldybėje, opozicinė TS-LKD frakcija prašo Kauno miesto mero inicijuoti neeilinį miesto tarybos posėdį, kurio metu „Vieningo Kauno“ deleguotas savivaldybės administracijos direktorius būtų atleistas iš pareigų.

Opoziciniai konservatoriai mano, kad kyšio ėmimu įtariamas administracijos direktorius iš pareigų turi būti atleistas nedelsiant.

Nušalinti turi taryba

Kauno miesto savivaldybės tarybos opozicinės Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narys Vygantas Gudėnas, susisiekus su juo 15min žurnalistei, teigė jau girdėjęs, kad vyksta kažkoks patikrinimas.

„Pernai jį (V.Šiliauską – aut. past.) tikrino dėl tos ES paramos panaudojimo, bet lyg nieko neužčiuopė, nepasiteisino“, – teigė V.Gudėnas.

Anot, norint nušalinti administracijos direktorių, reikia 21 tarybos nario parašo.

„Nesurinksim mes jų niekaip. Kelsime visą šį reikalą. Jei pozicija nepalaikys, tai... Nušalina administracijos direktorių taryba“, – patikino V.Gudėnas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vygantas Gudėnas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vygantas Gudėnas

Vėliau 15min žurnalistę Kauno savivaldybės tarybos narys informavo, kad šis kyšininkavimo tyrimas, kiek jis girdėjo, susijęs su statybų reikalais.

„Laukiame, kol STT ką pakomentuos dėl tyrimo. Frakcija reaguosime. Rašysime merui, bet, kiek žinau, nei mero, nei V.Šiliausko dabar niekas nepagauna, niekas nekomentuoja, slepiasi. Jei reikės laikinai nušalinti, potvarkiu paskiria administracijos direktoriaus pareigas eiti kurį iš direktoriaus pavaduotojų. Jei klausimas eis apie atleidimą, tai tik tarybos posėdžio metu administracijos direktorius atleidžiamas“, – teigė V.Gudėnas.

Artimiausias Kauno savivaldybės tarybos posėdis numatytas kovo 22 dieną.

Demokratų frakcija „Vardan Lietuvos“ ragina Kauno miesto merą nedelsiant nuo užimamų pareigų nušalinti administracijos direktorių, vienintelį savivaldybės asignavimų valdytoją.

Taip pat mero prašoma frakcijai pateikti visą informaciją nuo 2019 metų balandžio, kokiose srityse, kokie įgaliojimai Kauno miesto savivaldybės tarybos sprendimais suteikti administracijos direktoriui, perduodant sprendimų priėmimo teisę iš Kauno miesto savivaldybės tarybos kompetencijos savivaldybės direktoriaus kompetencijai.

„Pastaruoju metu Kauno valdantieji suteikė labai daug įgaliojimų direktoriui atlikti vienasmenius sprendimus. Šiandien mažų mažiausiai reikia viešo Kauno mero paaiškinimo dėl susiklosčiusių aplinkybių. Kauno miesto tarybos nariai, visuomenė turi teisę žinoti kas vyksta.

Savivaldybės administracijos direktorius yra politikas, viešas asmuo ir visų savivaldybės finansų valdytojas. Susiklosčius tokioms aplinkybėms manome, kad pažeista Viliaus Šiliausko reputacija, sumenkintas visuomenės pasitikėjimas Kauno miesto savivaldybe kaip valstybės ir vietos valdžios institucija“, – išplatintame pranešime spaudai pabrėžė Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ seniūnė Edita Gudišauskienė.

Papildyta 13.30 val. V.Matijošaitis prakalbo apie „puolimą“

Netrukus šiuo klausimu komentarą per patarėją atsiuntė ir Kauno meras Visvaldas Matijošaitis. Anot jo, V.Šiliauskas nebe pirmą kartą sulaukia „puolimo“.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Visvaldas Matijošaitis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Visvaldas Matijošaitis

„Šis žmogus nebe pirmą kartą sulaukia puolimo savo adresu. Ne taip seniai kai kam neįtiko jo nedarbinė veikla bitininkaujant, bet ten po ilgo tyrimo jokių pažeidimų institucijos nenustatė. Šitų skundų autoriai visiems gerai žinomi – jų vieši komentarai kalba patys už save.

Matyt, nepavykus iš pirmo karto, dabar siekiama susidoroti antru bandymu, pasitelkiant kitokią sritį. Šiuo metu laukiame oficialios informacijos. Vos tik ją gavę, priimsime sprendimus“, – komentavo V.Matijošaitis.

„Matome, kad Kauno savivaldybėje visos ylos pradeda lysti iš maišo. Visvaldas Matijošaitis turi ne kalbėti, kad su jo pasirinktu pareigūnu yra bandoma susidoroti, bet užtikrinti skaidrią savivaldybės veiklą. Šiandieninės kratos savivaldybėje rodo, kad merui nepavyksta to padaryti, todėl dabar vienintelis įmanoma kelias yra skubiai atleisti V.Šiliauską. Dėl šios priežasties miesto mero prašome skubiai sušaukti neeilinį miesto tarybos posėdį“, – į mero komentarą sureagavo TS-LKD frakcijos Kauno miesto savivaldybės taryboje seniūnas Paulius Lukševičius.

Papildyta 15.25 val. Administracijos direktorius sulaikytas

Trečiadienio popietę Kauno apygardos prokuratūroje surengta spaudos konferencija, kurios metu komentarą apie ikiteisminį tyrimą dėl galimai įvykdytos korupcinės nusikalstamos veikos Kauno miesto savivaldybės administracijoje pateikė Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus vyriausiasis prokuroras Tomas Staniulis.

„Jei yra asmenų, padėsiančių atskleisti kitus nusikalstamos veikos epizodus, labai prašome kreiptis į STT Kauno valdybos pareigūnus. Labai tikimės iš visuomenės pranešimų, kad žmonės nebijotų, kreiptųsi, informuotų teisėsaugos institucijas“, – teigė T.Staniulis, patikinęs, kad įtariamųjų bei epizodų gali būti ir daugiau.

Anot jo, gali būti, kad ikiteisminis tyrimas bus perduotas organizuoti ir vadovauti Generalinei prokuratūrai, bus sudaryta prokurorų grupė.

Teodoro Biliūno / 15min nuotr./Tomas Staniulis
Teodoro Biliūno / 15min nuotr./Tomas Staniulis

„Šiuo metu yra sulaikytas Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorius, jam pateikiami įtarimai dėl kyšininkavimo“, – patikino prokuroras, atskleidęs, kad sulaikytas V.Šiliauskas buvo šį rytą.

Su statybos įmonės vadovu taip pat šiuo metu atliekami procesiniai veiksmai. Kratos įtariamųjų namuose vis dar vykdomos.

Nors kyšio dydis bus dar tikslinamas, jau dabar yra gauta pakankamai duomenų apie jo dydį.

„Tačiau kol neįteikti pranešimai apie įtarimą, sumos pačios įvardyti negaliu“, – tikino T.Staniulis.

Jis patvirtino, kad kyšį galimai bandyta perduoti šiąnakt. Po tam tikrų procesinių sprendimų bus svarstoma, pasak T.Staniulio, ir dėl siūlymo nušalinti administracijos direktorių nuo pareigų.

Abu nusikaltimai yra sunkūs, už kyšininkavimą gresia įkalinimas iki 8-erių metų, už papirkimą – iki 7-erių metų.

VIDEO: Prokuroro Tomo Staniulio komentaras apie tyrimą dėl galimos korupcinės veikos Kauno m. savivaldybės administracijoje.

Papildyta 17.08 val. Po prokuratūros spaudos konferencijos, reaguojant į viešojoje erdvėje pasirodžiusią informaciją, įtarimų sulaukęs Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorius mero potvarkiu nušalintas nuo pareigų.

„Visą dieną laukėme oficialaus pranešimo iš pareigūnų, popiet patys kreipėmės į STT Kauno valdybą. Prašėme pateikti informaciją, kuria remiantis galėtume daryti būtinus sprendimus. Tačiau telefonu atsiliepusi STT Kauno padalinio sekretorė paaiškino tik tai, kad vadovas atostogauja, o jį vaduojantys kolegos labai užsiėmę – kelis kartus pasiūlė kreiptis į spaudos atstovą Vilniuje.

Ilgiau laukti nebegalime – išgirdome, ką tyrimui vadovaujantys prokurorai kalba žiniasklaidoje. Todėl priėmiau sprendimą nušalinti direktorių nuo pareigų“, – teigė V.Matijošaitis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas