Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2018 09 20

STT nustatė 37 LRT darbuotojus, kurie giminystės ryšiais susiję su 43 viešųjų pirkimų laimėtojais

Veiklą iki spalio 8 dienos pratęsusi Seimo tyrimo dėl LRT veiklos komisija sulaukė naujų duomenų. STT pateikė sąrašą ir schemas, atskleidžiančias asmenis, dirbusius ar dirbančius LRT, kurie giminystės ryšiais susiję su viešųjų pirkimų laimėtojais.
Arvydas Nekrošius ir Agnė Širinskienė
Arvydas Nekrošius ir Agnė Širinskienė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Specialiųjų tyrimų tarnybos atstovas Raimondas Vencius tyrimo komisijai teigė, kad tikrindami 2015–2018 metų LRT veiklą jie nustatė 37 LRT darbuotojus, kurie buvo ar yra giminystės, santuokos ar svainystės ryšiais susiję su aštuonių juridinių asmenų, viešųjų pirkimų laimėtojų, 43 darbuotojais.

„Pagal pateiktus duomenis 2014–2017 m. buvo pasirašytos 2736 sutartys, kurias apžvelgę ir įvertinę išrinkome tiekėjus, kurie pasirašė daugiau nei 15 sutarčių. Tai sudarė daugiau nei 11 proc. sutarčių“, – vardino STT atstovas.

„Iš tų 14 asmenų 9 tiekėjai buvo ar yra giminystės, santuokos ar svainystės ryšiais susiję su LRT darbuotojais“, – sakė R.Vencius.

„Sudėtingumą sukėlė autorinės sutartys. Kiek įmanoma, atlikome pradinį tyrimą ir nustatėme, kad pasirašyta daugiau kaip 2900 sutarčių su 1734 asmenimis. Stengėmės atrinkti tyrimo objektą iš šios aibės, bet gilesnei analizei, ryšių nustatymui pritrūko tiek pačių sutarčių objektų, tiek sumų“, – pastebėjo jis.

R.Vencius pažymėjo, kad daugiau nei trijų autorinių sutarčių su LRT nėra pasirašęs niekas. 380 asmenų buvo sudarę po tris sutartis. Jo teigimu, konkrečių galimų piktnaudžiavimo ryšių STT nepastebėjo ar tam pritrūko duomenų.

A.Širinskienė teiravosi dėl pavardžių paviešinimo

Valstietė Agnė Širinskienė teiravosi, ar būtų galima skelbti šių giminystės ryšiais susijusių darbuotojų ar buvusių darbuotojų pavardes, tačiau STT atstovas pabrėžė, kad nesant duomenų dėl teisės aktų pažeidimų atskleisti šių asmenų pavardžių negalima.

„Bet kokiu atveju mums jau yra informatyvu turėti ryšį tarp kažkokio darbuotojo x ir uždaros akcinės bendrovės x“, – STT surinktais duomenimis džiaugėsi A.Širinskienė.

Seimo narys Virgilijus Poderys pastebėjo, kad šie giminystės ryšiai dar nėra įtakos įrodymas. „Gal koks vairuotojas ar valytoja susijusi giminystės ryšiais su muzikantu“, – svarstė jis.

Paklaustas, ar jį nustebino tokia giminystės ryšių gausa, R.Vencius šyptelėjo ir teigė, kad jo patirtis STT yra daugiau kaip dešimt metų ir jo nestebina tokia situacija.

„Būna ir blogiau“, – lakoniškai pakomentavo jis.

Valdančiųjų „valstiečių“ iniciatyva komisiją LRT finansams tirti Seimas sudarė pernai baigdamas rudens sesiją. Tyrimą tuomet planuota atlikti iki birželio 1-osios. Vėliau tyrimas pratęstas iki rugsėjo mėnesio. Šiandien parlamente pritarta tyrimo pratęsimui iki spalio aštuntosios.

Komisijos iniciatoriai teigia, kad komisija padės išsiaiškinti, ar nacionalinis transliuotojas tinkamai leidžia biudžeto lėšas. Tyrimo kritikai šios komisijos sudarymą vadina politiniu spaudimu žiniasklaidai.

Komisijai pavesta nustatyti, ar LRT iš prodiuserių perkamos paslaugos atitinka rinkos kainas, ji nagrinėja LRT pirkimus, vadovybės struktūrą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas