Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 11 14

STT pareigūną į Seimą lyg niekur nieko praleido VAD vadovo įsakymą gavę apsaugininkai

Kilus skandalui dėl Valstybės saugumo departamento (VSD) informacijos nutekinimo, Seime kilo triukšmas dėl saugumo. Ikiteisminį tyrimą vykdančios Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnas į Seimą BNS žurnalistės Jūratės Skėrytės kompiuterio paimti buvo įleistas be jokio leidimo ir be Seimo kanclerio Jono Mileriaus žinios.
Jonas Milerius
Jonas Milerius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.


Tokia situacija papiktino ir parlamentarus, ir patį J.Milerių. Antradienį jis pareikalavo išaiškinti, kas ir kaip į Seimo rūmus įleido žurnalistę atlydėjusį STT pareigūną.

„Anksčiau Vadovybės apsaugos departamento (VAD) vyrai iki manęs palydėdavo pareigūnus, jei jie čia turėdavo ką nors apklausti išsivesti, o tada aš palydėdavau iki to žmogaus, kurio reikia. Kaip jūs dabar įėjote?“ – antradienį STT direktoriaus pavaduotojo Žydrūno Bartkaus klausė J.Milerius.

Ž.Bartkus atsakyti Seimo kancleriui viešai nepanoro ir pasiūlė J.Mileriui apsilankyti trečiadienio Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto posėdyje, kai politikams aiškinsis, ar pareigūnai tinkamai atlieka tyrimą dėl informacijos nutekinimo.

Skambino tiesiai VAD

Tačiau dar nesulaukęs trečiadienio Seimo kancleris sužinojo, kad STT pareigūnus į Seimą be jo žinios įleido parlamentą saugantys VAD darbuotojai.

STT pareigūnai, panorę palydėti žurnalistę iki Seimo, kad ši pasiimtų jų prašomą kompiuterį, leidimo patekti į parlamentą tiesiogiai paprašė VAD direktoriaus Rymanto Mockevičiaus, o šis savo vyrams nurodė pareigūnus įleisti apie tai Seimo kanclerio neinformavęs.

Tai J.Mileriui buvo nemaloni staigmena.

„Anksčiau būdavo, kad įspėdavo. Mūsų apsauga, be jokios abejonės, pareigūnus gali palydėti, bet anksčiau tai jie darė su mano žinia. Kartą buvo, kad užėjo, paprašė, įspėjo, kad nori su žmogumi pakalbėti, o dabar nė žodžio niekas nesakė. Aš sužinojau, kad jie atėjo į Seimą, tik iš žiniasklaidos“, – neslėpė apmaudo J.Milerius.

Kai yra ikiteisminis tyrimas, jokių klausimų nekyla, – sako VAD direktorius.

Seimo kancleris J.Milerius mano, kad toks su niekuo iš parlamento vadovybės nederintas pareigūnų vizitas Seime nėra normalus ir svarsto, ar tokiu būdu pareigūnai demonstravo nepasitikėjimą juo pačiu, ar tiesiog suklydo.

VAD atsiprašė tik tyliai

Sužinojęs, kad Seimo kancleris širsta dėl to, kad STT pareigūnai po Seimą vaikšto it po savo kiemą, VAD direktorius R.Mockevičius antradienio vakarą pats paskambino Seimo kancleriui ir atsiprašė.

„Vakar paskambino VAD vadovas ir atsiprašė už tuos veiksmus. Tai, matyt, įvyko, nes nauji apsaugininkai Seime dirba“, – svarstė J.Milerius.

Tuo tarpu kalbėdamas su 15min.lt VAD direktorius R.Mockevičius apie atsiprašymą nė neužsiminė. Pasak jo, VAD negali trukdyti STT atlikti savo pareigų, todėl nė kiek nenuostabu, kad leidimas įeiti į Seimą to prašančiam pareigūnui buvo išduotas.

„Aš galiu pasakyti tik tiek, kad STT atlieka ikiteisminį tyrimą. Kai yra ikiteisminis tyrimas, jokių klausimų nekyla. Mes negalime neleisti, ar tas pats kancleris negali neįleisti. Gal ir galima buvo informuoti, kad tam tikrą dieną buvo jie atvykę ir atliko kažkokius veiksmus, bet tai nebūtina. Tik kolegiškai po fakto galėjome pranešti“, – tvirtino jis.

Parodomoji akcija?

Kiek žinoma 15min.lt, žurnalistę J.Skėrytę į Seimą pasiimti pareigūnų atimamo kompiuterio atlydėjo vienas STT pareigūnas.

Iš pradžių jis nė nežinojo, kad į Seimą be leidimo nepateks, tačiau pranešus, kad jis būtinas, per keliolika minučių leidimą gavo.

Tuo, kad pareigūnas patektų į Seimą, pasirūpino pats R.Mockevičius. Jis užtikrino, kad prie įėjimo į Seimą STT pareigūną su žurnaliste pasitiktų ir iki žurnalistų kambario palydėtų VAD darbuotojai.

Nors paprastai prie Seimo durų budi po vieną apsaugininką, STT pareigūną iki žurnalistės darbo vietos VAD darbuotojai atlydėjo dviese.

Todėl ši pareigūnų akcija, kai J.Skėrytė į žurnalistų darbo kambarį įžengė lydima trijų augalotų vyriškių, patraukė kitų tuo metu Seimo posėdį stebėjusių žiniasklaidos darbuotojų dėmesį.

Netrukus paaiškėjo, kad BNS žurnalisčių apklausos STT truko po kelias valandas, kad BNS naujienų redaktorės namuose jos vaikams matant atlikta krata, paimti įmonės kompiuteriai, o teismas redakciją įpareigojo atskleisti informacijos šaltinį.

Tokių priemonių prieš BNS pareigūnai ėmėsi po to, kai naujienų agentūra spalio 31 dieną pranešė apie Valstybės saugumo departamento perspėjimą valstybės vadovams ir dviem Seimo komitetams, jog Rusija rengia naujas aktyvias informacines atakas ir artimiausiu metu gali būti platinama dezinformacija apie prezidentę Dalią Grybauskaitę.

BNS dėl galimai neadekvačių priemonių prieš žurnalistes ir teismo įpareigojimo atskleisti informacijos šaktinį ketina gintis teismuose.

Tuo tarpu Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto, kuris ėmėsi aiškintis, ar tyrimas dėl nutekintos informacijos atliekamas pagrįstai, pirmininkas Artūras Paulauskas sako esąs įsitikinęs, kad BNS valstybės paslapties neatskleidė ir paviešinus VSD informaciją valstybei žala nebuvo padaryta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento