2012 04 20

Studentai tikrins klaipėdiečių skonio receptorius

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Studentų mokslo draugijos nariai pradeda pirmą kartą viešai vykdomą gyventojų skonio receptorių tyrimą. Socialinio eksperimento metu žmonės galės nemokamai pasitikrinti savo skonio receptorių būklę, gauti patarimų, kaip juos išlaikyti jautrius, ir geriau pažinti savo liežuvį. Tyrimai vyks trijuose Lietuvos miestuose. Juos inicijavo vieno kečupo gamintojai.
Maistas
Maistas / Kauno apskrities visuomenės sveikatos ugdymo centro nuotr.
Tyrimo dalyviai ragaus penkis skirtingus skonius: sūrų, saldų, rūgštų, kartų ir „umami“. Už kiekvieną iš jų atsako vis kiti skonio receptoriai. Pagrindiniai skoniai – sūru, saldu, rūgštu ir kartu – visiems gerai žinomi, tačiau „umami“ daugeliui tikriausiai bus nauja sąvoka – šį skonį atpažįstantys receptoriai atrasti gerokai vėliau nei kiti, jį dažniau patiriame valgydami kinišką, japonišką maistą. 
 
Tyrimo dalyviai ragaus po lašelį tirpalo, kuriame jus vieną iš penkių skonių. Kiekvieno skirtingos koncentracijos tirpalo atpažinimo kokybė – teisingai įvardytas skonis – bus pažymėtas rezultatų lentelėje ir pagal tai nustatoma, puikus, geras ar sumažėjęs dalyvio skonio receptorių darbas.
  
Medicinos studentai apibendrins gautus tyrimo rezultatus ir pateiks išvadas, kokį skonį lietuviai jaučia stipriausiai, ar skiriasi moterų ir vyrų skonio jutimas ir kitą informaciją.
 
Sudalyvauti skonio receptorių tyrime klaipėdiečiai gali jau šį šeštadienį, atvykę į prekybos centrą „Akropolis“. Tyrimas vyks šeštadienį nuo 10 iki 16 val. 
 
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis