Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Su grafičiais nesusitvarkančiam Vilniui – ambasadoriaus pokštas: Gedimino kalną pavadino „naujausia auka“

Gedimino kalną praėjusią savaitę papuošusi žinomo Prancūzijos menininko Saype didžiulė freska, kurioje vaizduojamos dvi susikibusios rankos, paskatino ir pajuokauti. Tiesa, ne dėl paties kūrinio, bet dėl Vilniaus jau daug metų kovojamos kovos su grafičių piešėjais. Nyderlandų ambasadorius Lietuvoje papokštavo, kad jų auka tapo ir Gedimino kalnas.
Prancūzų menininko Saype freska ant Gedimino kalno
Prancūzų menininko Saype freska ant Gedimino kalno / Lukas Balandis / BNS nuotr.

„Vilniaus valdžios politika kovojant su grafičiais neveikia. Istorinis Gedimino pilies kalnas tapo naujausia auka“, – tokį švelniai pašaipų įrašą socialiniame tinkle „X“ paskelbė Nyderlandų ambasadorius Lietuvoje Jackas Twissas Quarlesas van Uffordas.

Nyderlandų ambasadoriaus įrašas „X“
Nyderlandų ambasadoriaus įrašas „X“

Ir pridėjo didžiosios freskos nuotrauką.

Šis įrašas – lyg nuorodą į Vilniaus bandymus pažaboti grafičių piešėjus, marginančius miestą kur kas mažiau meniškais savo „kūriniais“.

Numato per 1,5 mln. eurų

Naujausias toks bandymas – beveik prieš mėnesį savivaldybės paskelbti užmojai valyti miestą nuo grafičių, kam bus skirta daugiau nei 1,5 mln. eurų ir per šiuos bei ateinančius metus planuojama pašalinti 220 tūkst. kv. metrų nelegalių piešinių.

Sostinės meras Valdas Benkunskas rugpjūčio pabaigoje valymo pradžiai skirtame renginyje teigė, kad miestas po ilgo pasiruošimo „pradeda kovą su grafičių vandalais“.

Kaip greitai tos pačios vietos vėl pasidengs naujais grafičiais? Anot mero, bus imtasi priemonių, kad taip nenutiktų – mieste pradės veikti papildomos stebėjimo kameros, kurios fiksuos pažeidimus ten, kur vandalizmo atvejų daugiausia, ypatingą dėmesį skirs Senamiesčiui, taip pat ketinama glaudžiau bendradarbiauti su policija.

Freska – simbolis

Ant Gedimino kalno šlaito žinomo Prancūzijos menininko Saype kūrinys – didžiulė efemeriška freska, kurioje vaizduojamos dvi susikibusios rankos, pradėjo ryškėti praeitą savaitę. Pasak paties kūrėjo, tai simbolizuoja Lietuvos bei Prancūzijos draugystę ir savaip įprasmina šiomis dienomis Prancūzijoje prasidedantį Lietuvos kultūros sezoną.

Rugsėjo 17 dieną įvyko šio kūrinio pristatymas ir nemokamas „Fanflures de France“ koncertas, skirtas vilniečiams bei miesto svečiams.

Lietuvos nacionalinio muziejaus generalinė direktorė Rūta Kačkutė projekto pristatymo žiniasklaidai metu pabrėžė: „Lietuvos nacionalinis muziejus mato didelę prasmę būti šio įvykio dalimi. Muziejui svarbu, kad galime priimti menininką Saype bei jo projektą „Beyond Walls“ ir suteikti jo meno kūriniui vieną svarbiausių Vilniaus ir Lietuvos erdvių – Gedimino kalną.“

Prancūzijos menininko kūrinys, kurį galima pamatyti ant Gedimino kalno šlaito iš vakarinės pusės, vaizduoja susikibusias rankas ir skleidžia simbolinę Prancūzijos ir Lietuvos draugystės, bendrų vertybių ir vienybės žinią.

Freska bus matoma apie mėnesį, gal šiek tiek ilgiau.

VIDEO: Pamatykite: įspūdingas meno kūrinys ant Gedimino kalno

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas