Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 10 13

Evakuacija iš karo zonos: ką daryti lietuviams, iš Izraelio atskraidintiems į Antaliją?

Kelios dešimtys lietuvių pastarosiomis dienomis su Lietuvos kariuomenės lėktuvu „Spartan“ buvo evakuoti iš kariaujančio Izraelio. Tačiau ne į Lietuvą, o į Turkijos kurortą Antaliją. Vyriausybės atstovas tvirtina, kad lietuviai čia nepaliekami likimo valiai – jiems padeda šalies diplomatai Turkijoje. Be to, kai kuriems lietuviams padeda ir kelionių agentūros – jie namo grįžo nemokamai.

„Spartan“ šią savaitę buvo specialiai nusiųstas į regioną, kad iš Izraelio į šalia esančią saugią šalį evakuotų įstrigusius lietuvius.

Pirmuoju skrydžiu trečiadienio vakarą evakuoti 29 lietuviai, antruoju skrydžiu ketvirtadienį iš Izraelio išgabenti 42 žmonės, tarp kurių buvo ir kitų šalių piliečių.

Kariuomenės nuotr./Kariuomenės „Spartanu“ iš Tel Avivo išskraidinti 29 Lietuvos piliečiai
Kariuomenės nuotr./Kariuomenės „Spartanu“ iš Tel Avivo išskraidinti 29 Lietuvos piliečiai

Penktadienį „Spartan“ kils trečią kartą, planuojama evakuoti dar 35 žmones.

Jeigu iš Izraelio buvote išskraidinti su „Spartan“ lėktuvu, galite savo istorija pasidalinti 15min@15min.lt.

Padeda diplomatai Turkijoje

Saulėtąją Antaliją pasiekę lietuviai nežinioje, panašu, nelieka – jiems padeda tiek Lietuvos ambasada Turkijoje, tiek Nacionalinis krizių valdymo centras (NKVC).

„Ambasada padeda ieškoti kuo pigesnių bilietų (...) Yra pasiūlomi viešbučiai, apgyvendinimas. Logika tokia, kad pagrindinė užduotis yra, jog žmogus būtų saugioje valstybėje, o ne ten, kur jam grėstų pavojus gyvybei“, – 15min sakė NKVC atstovas Darius Buta.

Jis taip pat teigė, kad poreikis evakuotis iš Tel Avivo mažėja, todėl „Spartan“ gali grįžti į Lietuvą anksčiau nei planuota.

Jo grįžimas buvo numatytas spalio 15 dieną.

Kai kurie lietuviai, pasak D.Butos, galės grįžti į Lietuvą ir su „Spartan“ lėktuvu.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Darius Buta
Lukas Balandis / BNS nuotr./Darius Buta

Užsienio reikalų ministerija (URM) ketvirtadienį dalijosi informacija apie tai, kad diplomatai Turkijoje padeda į ją evakuotiems lietuviams.

„Lietuvos diplomatai daro viską, kad Lietuvos keliautojai gautų visą aktualią informaciją ir kuo greičiau saugiai grįžtų namo“, – pranešė URM.

Padeda surasti viešbutį ir skrydžius

Lietuvos ambasadorius Turkijoje Ričardas Degutis teigė, kad specialiai į Antaliją padėti iš Izraelio evakuotiems lietuviams išsiųsta trijų diplomatų komanda.

Jie atvykusius lietuvius pasitinka, suranda ir palydi į viešbučius, o dar prieš tai diplomatai apklausia žmones, kokia yra jų situacija.

„Kartu su kolegomis Tel Avive bandome prieš kiekvieną skrydį apklausti keleivius, kokia jų situacija, kam reikia viešbučio, kam reikia skrydžio į Vilnių, kas jau jį susiorganizavę“, – 15min pasakojo Lietuvos ambasadorius Turkijoje.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ričardas Degutis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ričardas Degutis

„Bandom padėti žmonėms, kuo tik galime, su tais skrydžiais. Mūsų brigada yra Antalijoje nuo trečiadienio. Yra trys žmonės iš ambasados, kurie ten dirba, ir kiekvieną atskrendantį orlaivį mes pasitinkame, pasiūlome žmonėms, kur jie galėtų pernakvoti“, – pridūrė jis.

Pasak jo, didžiąją dalį lietuvių iš pirmųjų dviejų skrydžių pavyko „vienaip ar kitaip išskraidinti ar su ambasados pagalba, ar žmones patys pasirūpino savo skrydžiais“.

Vis dėlto, Antalijoje dar likę apie 20 lietuvių, prie kurių penktadienį prisidės dar kelios dešimtys žmonių, evakuotų iš Izraelio trečiuoju „Spartan“ skrydžiu.

Tarp likusiųjų Antalijoje yra ir du suaugusiųjų nelydimi vaikai.

Anot diplomato, savaitgalį vietų galima rasti tik komerciniuose skrydžiuose, į kuriuos bilietai brangūs, todėl galbūt kai kurie Antalijoje likę lietuviai namo galės grįžti su „Spartan“ lėktuvu.

„Be komercinių skrydžių dar turime savo orlaivį ir galbūt tie žmonės, kurie nesugebės niekaip išskristi, gal galės šitą variantą pasirinkti“, – svarstė R.Degutis.

Jis taip pat sakė, kad į Antaliją evakuotiems lietuviams ambasada suranda, kur pernakvoti, tačiau už nakvynę reikės susimokėti patiems – kaip ir už skrydį į Lietuvą.

Pasisekė grįžti nemokamai

Štai 15-ai lietuvių, su „Spartan“ pasiekusių Antaliją, ketvirtadienį nusišypsojo sėkmė – jie buvo priimti į kelionių bendrovės „Novaturas“ organizuojamą skrydį į Vilnių, kadangi buvo likę laisvų vietų.

„Vakar atskraidinome 15 žmonių. Į mus kreipėsi Nacionalinis krizių valdymo centras dėl galimybės atskraidinti keleivius ir kadangi turėjome laisvų vietų, tai mielai priėmėme ir atskraidinome į Lietuvą“, – 15min sakė bendrovės pardavimų vadovas Kazimieras Jarmalis.

Bendrovės nuotr./Su „Novaturo“ užsakytu lėktuvu 15 lietuvių grįžo į namo
Bendrovės nuotr./Su „Novaturo“ užsakytu lėktuvu 15 lietuvių grįžo į namo

Jo teigimu, bendrovė pastaruoju metu gauna ir daugiau prašymų parskraidinti iš Antalijos į Vilnių, tačiau kiekvienas atvejis vertinamas individualiai, priklausomai nuo to, ar lėktuve yra laisvų vietų.

„Paklausimų dar yra, ypač šiomis dienomis, tačiau kiekvieną paklausimą vertiname individualiai ir žiūrime pagal vietų likutį, tai, deja, bet tiek šiandien, tiek rytoj vietų iš Antalijos neturime“, – pasakojo „Novaturo“ atstovas.

„Bet jeigu atsiras ar bus norinčiųjų skristi vėliau, tai vertinsime ir bandysime tuos keliautojus atskraidinti į Lietuvą“, – pridūrė jis.

Anot K.Jarmalio, į Lietuvą sugrįžusiems 15-ai lietuvių skrydis buvo nemokamas, jiems teko susimokėti tik oro uosto mokesčius, siekiančius apie 20 eurų.

Įprastai, pasak „Novaturo“ pardavimų vadovo, skrydis iš Antalijos į Lietuvą vienam žmogui kainuoja nuo 150 iki 300 eurų.

Gausybė skrydžių

„Novaturas“ kelionėms į Antaliją ir iš jos naudojasi „Avion Express“ bendrovės lėktuvais, tačiau Vilniaus oro uosto skrydžių informacija rodo, kad ten skrenda ir kitų privačių oro linijų lėktuvai – „GetJet“ bei „Heston“.

Iš Antalijos į Lietuvą galima grįžti ir komercinėmis oro linijomis, tiesa, reikėtų skristi su vienu persėdimu.

Skrydžiai iš Antalijos į Vilnių šeštadienį
Skrydžiai iš Antalijos į Vilnių šeštadienį

Programėlės „Skyscanner“ duomenimis, šeštadienį yra galimybė skristi per Stambulą, Helsinkį, Londoną, Kopenhagą.

Skrydžių kainos svyruoja nuo 150 iki beveik 800 eurų.

Brangiausiai kainuoja skrydis su „Turkish Airlines“, tačiau Lietuva pasiekiama greičiausiai – per 6 valandas.

VIDEO: Krizių valdymo centro vadovas: evakuoti Lietuvos piliečių iš Izraelio vyksta „Spartanas“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas