Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 12 06

Suaugusiųjų svajonės: globos namų vadovo mintyse – suremontuota virtuvė

Kalėdų stebuklo laukia ne tik tėvų meilės stokojantys vaikų globos namų auklėtiniai, bet ir įstaigų darbuotojai. Kiekvienam savo: vieni trokšta švenčių su šeima, antri – gražios aplinkos ir vaikams, ir visai bendruomenei.
Globos namų virtuvė
Globos namų virtuvė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Tapo įprasta, kad vaikų namų globotiniai daugiausiai visuomenės ir verslo bendruomenės dėmesio sulaukia prieš didžiąsias metų šventes, ypač Kalėdas. Tuo metu rengiamos įvairios labdaros akcijos ir mugės, aukoti raginantys televizijos projektai, gerumo aukcionai.

Vaikų globos namuose su dovanomis apsilanko ir privatūs asmenys – dosniai nusiteikusios šeimos, kilniam tikslui susibūrusios bičiulių kompanijos ar savanoriai.

Ne paslaptis – vaikams, augantiems be tėvų rūpesčio, labiau nei daiktų reikia šilumos, turiningo laisvalaikio ir, svarbiausia, bendravimo.

Tačiau Kalėdų stebuklo, tiesa, labiau apčiuopiamo, slapčia laukia ir globos namų administracija. Štai Vilniaus vaikų socialinės globos namų „Gilė” direktorius Edvardas Javinskas, galintis plačiai pasakoti apie šventines vaikų nuotaikas, pačių auklėtinių pasigamintus kalėdinius papuošimus ir laiškus Kalėdų Seneliui, staiga prasitaria apie savo svajonę – žemišką, buitinę, tačiau reikšmingą visai įstaigos bendruomenei.

„Štai čia yra man, kaip globos namų vadovui, skaudžiausia vieta“, – praverdamas į virtuvę vedančias duris liūdnai konstatuoja E.Javinskas.

Bergždžios pastangos pasigražinti

Sunku patikėti, kad virtuvės sienos ir lubos buvo nubalintos vos prieš kelis mėnesius – prieš pat rugsėjo 1-ąją. Atrodo, kad vieta, kur 69 globos namų auklėtiniams kasdien gaminami gardūs pusryčiai, pietūs ir vakarienė, remonto nematė metų metus.

„Estetinis vaizdas tragiškas, nors būtent čia turėtų būti švariausia vieta visoje įstaigoje“, – skėsteli rankomis E.Javinskas. Griūvanti virtuvė jam seniai tapo sąžinės priekaištu.

Estetinis vaizdas tragiškas, nors būtent čia turėtų būti švariausia vieta visoje įstaigoje.

Nuo intensyvaus maisto ruošos proceso virtuvėje kaupiasi drėgmė, kaip mat nieku paverčianti globos namų darbuotojų pastangas pasigražinti bent kosmetinėmis priemonėmis. Nuskustos ir šviežiai nubalintos sienos vos per kelis mėnesius apšiūra, atšokęs tinkas trupa ir nuo lubų krenta ant žemės.

„Savivaldybei buvome pateikę projektą, tačiau lėšų negavome – dabar visiems sunkus metas“, – supratimą, kad pinigai neauga ant medžių, demonstravo pašnekovas. Jo skaičiavimais, naujai virtuvės ventiliacijos sistemai ir įrangai reikėtų apie 30 tūkst. Lt.

Bijo įkyrėti rėmėjams

Privatiems rėmėjams, jau tapusiems globos namų draugais, įkyrėti nuolatiniais prašymais nesinori – jiems padedant ir taip nuveikta stulbinamai daug.

„Jaukų svečių kambarį, kuriame vaikai susitinka su artimaisiais, įrengė britų ambasada“, – dėkingumo neslėpė E.Javinskas, maitindamas rėmėjų lėšomis įsigytame akvariume plaukiojančias žuvytes.

Dalis globos namų patalpų atnaujinta, gavus finansinę paramą, surinktą 2011 metų Tarptautinės Kalėdų labdaros mugės metu.

Kur kreiptis pagalbos dėl akis badančios apverktinos virtuvės būklės, E.Javinskas neišmano. Remontui reikalinga suma palyginti didelė, todėl rėmėjas turėtų būti dosnus.

„Drabužių gauname iš įvairių labdaros organizacijų, dovanėles vaikams perkame patys, dažniausiai atsižvelgdami į laiškuose išsakomus pageidavimus, tačiau virtuvės remontas mums būtų per didelė našta“, – sakė E.Javinskas, nedrąsiai pasvajojantis apie laišką nuo Kalėdų Senelio, kuriame būtų čekis ventiliacijos sistemai virtuvėje įrengti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas