Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 10 24

Sugriežtinus lankomumo tvarką praleistų pamokų skaičius rugsėjį sumažėjo apie 15 procentų

Sugriežtinus pamokų lankomumo tvarką praleistų pamokų skaičius tūkstančiui mokinių rugsėjį sumažėjo apie 15 procentų, sako švietimo, mokslo ir sporto viceministras Ramūnas Skaudžius.
BNS nuotr.
BNS nuotr.
Temos: 1 Pamoka

„Tūkstančiui mokinių praleistų pamokų skaičius yra apskritai sumažėjęs apie 15 procentų, kas yra tikrai reikšminga“, – antradienį LRT radijui teigė R. Skaudžius. 

„Jeigu mes žiūrėtumėme pagal priežastis, kiek yra pamokų praleista, tai dėl ligos, dėl kitos priežasties, dėl vadovų pateisinimo, kada tėvai pateisina ne dėl ligos“, – pridūrė viceministras.

Anot jo, visose kategorijose praleistų pamokų skaičius yra mažesnis. 

„Apibendrinus tai tikrai matome gerus rezultatus ir jeigu žiūrime pagal klasę, tai nuo septintos klasės iki 12 rezultatai netgi geresni negu ikipandeminiu laikotarpiu pagal praleistų pamokų vidurkį“, – sakė R. Skaudžius.

Nuo rugsėjo 1 dienos įsigaliojus pakeitimams tėvai gali pateisinti penkias vaikų dėl ligos praleistas mokymosi dienas per mėnesį, numatyta galimybė pateisinti ir daugiau pamokų dėl nepalankių oro sąlygų, eismo sutrikimų.

Iki šiol tėvai galėjo pateisinti visas praleistas pamokas. 

Jei mokinys serga ilgiau, reikia kreiptis į asmens sveikatos priežiūros įstaigą. Tėvams ar mokiniui pateikus pranešimą mokyklai apie apsilankymą pas gydytoją, pamokos bus pateisinamos mokykloje nustatyta tvarka. 

Būdus, kaip mokykla gauna informaciją, kad mokinys lankėsi sveikatos priežiūros įstaigoje, turi nusistatyti pati mokykla.

Numatyta, kad dėl svarbių asmeninių priežasčių gali būti pateisinama iki trijų mokymosi dienų per pusmetį, arba ne daugiau nei dvi mokymosi dienos per trimestrą. Mokykla savo tvarkoje gali nusistatyti ir pateisinti ir daugiau mokymosi dienų, jei atsiranda objektyvios ir pagrįstos priežastys.

2018 metų Tarptautinis penkiolikmečių tyrimas (PISA) parodė, kad sisteminis pamokų praleidimas ir vėlavimas į pamokas mažina skaitymo gebėjimų, matematinio raštingumo, gamtamokslinio raštingumo rezultatus ir mokinių, sistemiškai praleidžiančių pamokas, pasiekimai atsilieka vienais, dvejais ar net trejais metais.

Skaičiuojama, kad vienas mokinys vidutiniškai praleidžia 10 proc. pamokų. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas