Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Sukčiai naudojasi „Iki“ prekybos tinklo vardu: siūlo laimėti automobilį

„Facebook“ tinkle plintanti nauja apgaulės schema iš pažiūros nieko blogo nežada: žmonės viliojami sudalyvauti neva prekybos tinklo „Iki“ organizuojamame žaidime ir laimėti automobilį. Tačiau tokia loterija susigundę interneto vartotojai greičiausiai liks ištuštintomis sąskaitomis.
IKI parduotuvė Panevėžyje
IKI parduotuvė Panevėžyje / Įmonės nuotr.

„Kol kas niekas nerado kito skaičiaus, išskyrus 694. Nugalėtojo dar nėra (IKI). Dar 20 reikia laimėti. Dalyvaujantys šiame renginyje turite galimybę laimėti 1 automobilį. Sėkmės“, – skelbiama žaidimo apraše, prie kurio prikabintas paveiksliukas su užduotimi (kalba netaisyta).

Ekrano nuotr. /IKI vardu platinama apgavystė
Ekrano nuotr. /IKI vardu platinama apgavystė

Tariamas žaidimas organizuojamas iš sukčių sukurto puslapio „IKI Lithuania fans“, šiuo metu turinčio virš 450 sekėjų. Jis įkurtas 2023 metų gruodžio pabaigoje.

Norintiems sudalyvauti „loterijoje“ reikia pamėgti puslapį, pasidalyti užduoties įrašu, o jau tuomet, į savo pašto dėžutę gavus tolesnius nurodymus, užpildyti anketą ir pabaigti registraciją.

Pažįstama apgavystės schema

Už šio ir panašių tariamų konkursų slepiasi gerai žinomas sukčiavimo būdas: naudotojų prašoma atlikti paprastas užduotis arba palikti komentarą „Facebook“. Tačiau tada jie nukreipiami į nesaugią svetainę, kurioje turi įvesti savo duomenis.

„Facebook“ puslapiuose, kuriuose tariamai vyksta konkursas, nepateikiama jokios kontaktinės informacijos, nėra jokių įrašų, išskyrus žinutę apie neva „Iki“ tinklo dovanojamą automobilį – tai aiškus požymis interneto vartotojams, kad už to slypi apgaulė.

Visi, kurie dalyvauja viename iš netikrų konkursų, asmenine žinute gauna atsakymą, kuriame prašoma užsiregistruoti interneto svetainėje.

Įspėjo dalyvauti tik oficialiuose žaidimuose

„Iki“ komunikacijos vadovė Gintarė Kitovė įspėjo, kad visi prekybos tinklo skelbiami žaidimai ir konkursai skelbiami tik oficialiose paskyrose.

Bendrovės nuotr./Gintarė Kitovė
Bendrovės nuotr./Gintarė Kitovė

„Sukčiai, naudodamiesi „Iki“ vardu socialiniuose tinkluose organizuoja netikrus konkursus ir kviečia atsiimti fiktyvius žaidimo prizus.

Norėčiau priminti, jog „Iki“ organizuojami žaidimai yra skelbiami tik www.iki.lt internetinėje svetainėje, oficialiuose socialinių tinklų kanaluose arba programėlėje, o informaciją apie laimėtojus galite rasti viešuose žaidimo polapiuose, oficialiose „Iki“ „Facebook“ arba „Instagram“ paskyrose.

Būkite atidūs ir nespauskite ant nepatikrintų nuorodų bei jokiu būdu nepateikite savo asmeninių duomenų“, – komentavo prekybos tinklo atstovė.

Ne pirmas kartas

Tai nėra pirmas kartas, kai sukčiai panašiu būdu bando išvilioti patiklių interneto vartotojų duomenis. Jau anksčiau „Facebook“ tinkle buvo siūloma metus nemokamai važinėti Vilniaus viešuoju transportu ar už nedidelę sumą įsigyti tariamai Vilniaus oro uoste pamestą bagažą, taip pat gauti dovanų vieną iš didelio kiekio dviračių, kurio, esą, prekeiviams jau nepavyks parduoti dėl smulkių įbrėžimų ant korpuso.

15min verdiktas: melas. Tariamas konkursas yra priedanga, skirta išvilioti asmens duomenis, sąskaitų numerius, pagrobti pinigus iš patiklių asmenų.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?