Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 09 11

Sunkmečio grimasos saviraiškos neužgesino

Nuogąstavimai, kad sunkmetis atbaidys vaikus nuo būrelių, nes tėvai nebeišgalės jų aprūpinti reikalingomis priemonėmis, subliuško.
Šiemet meno mokyklose neliko neužpildytų klasių. Tėvų neišgąsdino ir nuo vasaros nežymiai padidėjusios kainos už vaikų lavinimą.
Šiemet meno mokyklose neliko neužpildytų klasių. Tėvų neišgąsdino ir nuo vasaros nežymiai padidėjusios kainos už vaikų lavinimą. / Aurelijos Kripaitės nuotr.
Temos: 2 Būreliai Ugdymas

Su nerimu naujųjų mokslo metų laukę neformaliojo ugdymo įstaigų vadovai lengviau atsikvėpė – papildomus užsiėmimus šiais metais panoro lankyti netgi daugiau mokinių nei ankstesniais metais.

„Baiminomės, kad galime nesurinkti klasių, bet susiklostė netgi atvirkščia situacija, nors menai ir nėra pigus malonumas“, – sakė J.Kačinsko muzikos mokyklos Statybininkų prospekte vadovas Romualdas Garuckas.

Šiemet menų mokykloms pavyko užpildyti visas klases, o kai kuriuos užsiėmimus panoro lankyti dukart tiek vaikų, kiek pajėgta priimti.

Pilnomis klasėmis besidžiaugiantys uostamiesčio neformaliojo ugdymo įstaigų vadovai svarsto, kokios priežastys finansinio sunkmečio akivaizdoje paskatino tėvus leisti savo atžalas mokytis menų. „Manau, kad šiuo metu, kaip niekada, pasigendama dvasinio peno, todėl tėvai ir skatina vaikus mokytis muzikuoti, dainuoti, šokti ar piešti“, – savo versiją pateikė J.Karoso mokyklos vadovas Sigitas Kusas. Kaip teigė švietimo specialistai, apkrauti mokinius papildoma veikla tėvus gali paskatinti ir tai, kad kai kurių būrelių kainos nesiekia nė 10 litų per mėnesį.

Uostamiesčio meno mokyklos naujų mokinių registraciją pradėjo dar birželį. Todėl pirmosiomis rugsėjo savaitėmis čia jau intensyviai vyksta pamokos. Kitos neformaliojo ugdymo įstaigos dar tik pradeda registruoti naujuosius auklėtinius, rengia susitikimus, skelbia atvirų durų dienas.

Skaičiuojama, kad praėjusiais metais savivaldybės Švietimo skyriui pavaldžias įstaigas (meno mokyklas, įvairius laisvalaikio klubus) lankė apie 5000 Klaipėdos moksleivių. „Pasirinkti yra iš ko, be to kai kurie būreliai kainuoja vos 5 litus per mėnesį. Gal jie ir nėra labai profesionalūs, tačiau vaikų labai mėgstami“, – teigė Švietimo skyriaus vedėjos pavaduotoja Virginija Kazakauskienė.

Surinko maksimumą

Į pirmąją Klaipėdos A.Brako dailės mokyklos klasę šiemet susirinko kur kas daugiau mokinių nei ankstesniais metais. Mokytis dailės panoro beveik 140 jaunųjų klaipėdiečių. „Iš tiesų baiminomės, kad vaikų bus mažiau nei anksčiau. Tačiau nuogąstavimai nepasitvirtino“, – sakė mokyklos Rumpiškės gatvėje vadovė Violeta Beresnevičienė. Pamokos šioje mokykloje mėnesiui vienam vaikui atsieina 30 litų.

173 naujus mokinius priėmė J.Kačinsko muzikos mokykla. „Šiemet vaikų pasirinkimas išliko panašus kaip ir ankstesniais metais – populiariausios gitaros, fortepijono bei kanklių pamokos“, – vardijo mokyklos vadovas R.Garuckas. Šių krypčių studijos ir atsieina brangiausiai – 50 litų mėnesiui. Pigiau – 30 litų mėnesiui – kainuoja mažiau populiarios studijos, tokios kaip chorinis dainavimas.

Atsižvelgdama į vaikų pageidavimus ši muzikos mokykla prieš trejus metus pradėjo formuoti mušamųjų instrumentų klases, o prieš porą metų ėmė mokyti ir džiazinio dainavimo.

Į vieną vietą – 2 vaikai

J.Karoso muzikos mokyklai Puodžių gatvėje prieš naujus mokslo metus teko organizuoti mokinių priėmimo konkursą. Į populiariąsias studijas pretendavo du tris kartus daugiau vaikų, nei buvo galima priimti. „Gegužės mėnesį jautėme didžiulį nerimą. Visur lyg raudona lemputė mirkčiojo: krizė, krizė. Norom nenorom lauki kažko negatyvaus“, – pasakojo mokyklos vadovas S.Kusas.

Rugsėjį J.Karoso mokykloje pradėjo mokytis beveik šimtas naujų mokinių. Dauguma jų pasirinko gitaros bei fortepijono pamokas. Studijos mėnesiui čia atsieina 40–50 litų. Nuo 2003-iųjų nesikeitusios kainos buvo peržiūrėtos šią vasarą. Viliamasi, kad artimiausiu metu jų keisti neprireiks.

Ateina su tėvais

Moksleivių saviraiškos centre šią savaitę paskelbtos atvirų durų dienos. Kaip pasakojo mokyklos vadovas Vytautas Krutulis, panašu, kad ir šiemet būrelius šioje įstaigoje lankys apie 1000 vaikų. Pasidairyti po centrą vaikai ateina drauge su tėvais ir kartu išsirenka, kas jiems įdomu. Tėvus atsiveda ir jau kelerius metus užsiėmimus čia lankantys mokiniai. Viena mama labai norėjo išvysti sieną, kuria laipioja jos vaikas. „Išvydusi laipiojimo sieną ji pasakojo supratusi, kodėl vaikai į namus grįžta fiziškai išsikrovę“, – sakė V.Krutulis.

Užsiėmimai čia kainuoja po 12 litų mėnesiui. Tačiau kaip pastebi įstaigos vadovas, kartais nutinka ir taip, kad tie pinigai taip ir nepasiekia mokyklos. Būna, kad vaikai susigundo kokiais menkniekiais ir visus juos išleidžia aukodami būrelius. „Mes nejaučiame jokių ženklų, kad tėvų požiūris į papildomą ugdymą būtų pasikeitęs ir jie ribotų vaikų užsiėmimus“, – sakė studijos „Grock” vadovas Linas Švirinas. Studija muzikuoti panorusių vaikų priėmimus vykdo visus metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas