Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 04 21

Susikompromitavęs „Klaipėdos hospisas“: medicininės atliekos – į bendrus konteinerius, kaukėtas personalas šmirinėjo gatvėje

Privati slaugos įstaiga, virtusi koronaviruso židiniu uostamiestyje, „Klaipėdos hospisas“ įpareigota per parą susitvarkyti visus trūkumus. Įstaigos vadovė Rasa Dagienė, sulaukusi kritikos ir dėl po gatvę šmirinėjančių kaukėtų darbuotojų, teigė, kad visų reikalavimų įgyvendinti negalės.
Klaipėdos hospisas
Klaipėdos hospisas / J. Andriejauskaitės / 15min nuotr.

„Klaipėdos hospisą“ Nacionalinis visuomenės sveikatos centras įpareigojo per parą – iki trečiadienio vakaro panaikinti visus veiklos trūkumus.

Į kampą įvaryta įstaigos, kurioje jau du koronavirusu infekuoti asmenys mirė, vadovė teigia, kad tai padaryti – neįmanoma. Anot R.Dagienės, didžiąją dalį trūkumų pašalinti pavyks. Tačiau antradienį Klaipėdos miesto savivaldybės surengtame ekstremalių situacijų valdymo komisijoje suabejojo, ar taip greit pavyks gauti licenciją.

Kaukės skriejo į bendrus konteinerius

Įstaigos vadovei kliuvo kritikos ir nesugebėjus pasirūpinti specialiu konteineriu medicininėms atliekoms. Jūros gatvės gyventojai užfiksavo, kaip šalia pastato rūko ir vaikšto specialiais kostiumais apsirengęs personalas.

Nuotraukos, liudijančios, kad pavojus kyla ir aplinkiniams gyventojams, pasiekė ir Klaipėdos miesto savivaldybę. Administracijos vadovas Gintaras Neniškis už tai papriekaištavo R.Dagienei. „Negi dabar kas kartą turėsime siųsti miesto mašiną dezinfekuoti aplinką apie pastatą?“ – retoriškai klausė valdininkas.

Savivaldybė jau žadėjo pasirūpinti ir medicininių atliekų konteineriais. Teritoriją aplink pastatą žadama saugoti, dezinfekuoti.

Savivaldybė pasirūpino ir saugos priemonėmis ateisiančiam dirbti personalui. Iš viso perduota 200 kostiumų. R.Dagienė daliai suteiktų priemonių turėjo kritikos, tačiau savivaldybės vadovai atšovė, kad priemonėmis, matydama pandemijos grėsmę, privati įstaiga privalėjo pasirūpinti pati.

Trūkumams pašalinti – para

Visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento vadovas Raimundas Grigaliūnas teigė, kad „Klaipėdos hospise“ iš viso užfiksuoti 8 pažeidimai. Tarp jų ir esminis – įstaiga neturėjo licencijos veiklai. Kol slaugos paslaugas teikiančios privačios bendrovės vadovė R.Dagienė piktinosi, jog tokio trūkumo per tokį trumpą laiką nepavyks pašalinti, R.Grigaliūnas priminė, kad dar negavo netgi prašymo licencijai.

R.Dagienė antradienio vakarą posėdžiavusios Klaipėdos miesto savivaldybės ekstremalių situacijų komisijos narius patikino, kad šiuo metu įstaigoje jau dirba nauji darbuotojai. Juos apmoko čia jau dirbę slaugytojai. R.Grigaliūnas negailėjo kritikos už tokią tvarką. Anot jo, kontaktą su užsikrėtusiais turėję asmenys privalėjo izoliuotis. „Suprantate, jūs tų žmonių sveikatą statote ant rizikingo laiptelio“, – aiškino specialistas.

Hospiso vadovė patikino, kad riziką įvertino. Esą negalėjo prie pacientų prileisti tik ką atėjusių dirbti žmonių. Jie privalo būti supažindinti su visa tvarka, pacientais.

„Turiu 35 pacientus, kurių būklė rizikinga. Nauja komanda nesužiūrės visko“, – teigė R.Dagienė.

Dėl hospiso – į prokuratūrą

Šeštadienį išaiškėjus, kad „Klaipėdos hospise“ – po pasaulį smarkiai plintančio Covid-19 – židinys, ėmė viena po kitos lįsti šių privačių globos namų problemos. Iš viso čia užsikrėtė 35 globoti asmenys, ir taip turintys įvairių sveikatos problemų. Susirgo ir bent 10 personalo darbuotojų, kiti, turėję kontaktų su sergančiaisiais, privalėjo izoliuotis. Taip iškilo problema, kas dirbs su koronaviru sergančiais globotiniais.

Paaiškėjo, kad šioje įstaigoje – nemažai pažeidimų. Dėl jų Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas jau kreipėsi į prokuratūrą.

Pirmadienį Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pranešė, kad situacija šioje įstaigoje – skandalinga, mat higienos pasas buvo suteiktas tik vienai vietai. Tačiau jau dabar žinoma, kad pasklidus virusui čia buvo slaugomi 38 asmenys, 35 jų užsikrėtė.

Antradienį Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis patikino, kad šiai įstaigai nebuvo suteikta licencija teikti socialinės globos paslaugų.

Aiškėja, kad „Klaipėdos hospiso“ savininkai dirbo per kelias darbovietes. Vienas savininkų – Viljaras Reigas, ėjęs ir Klaipėdos regiono slaugos koordinatoriaus pareigas. Pirmadienį jis buvo nušalintas nuo pareigų. Jį pavaduos Klaipėdos medicininės slaugos ligoninės vyriausioji gydytoja Danguolė Drungilienė. Beje, šioje ligoninėje taip pat dirba ir V.Reigas. Taip pat jis dirba ir miesto greitosios pagalbos stotyje.

Kita hospiso savininkė – R.Dagienė – dirba ir Klaipėdos universitetinėje ligoninėje, Onkologijos departamento Brachiterapijos skyriuje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas