Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 09 04

Susirūpinę tėvai ar interneto trolių ataka: ką reiškia sujudimas dėl lytinio švietimo pamokų?

Socialiniame tinkle „Facebook“ žaibiškai plinta nuotrauka dokumento, kur tėvai gąsdinami neva privalomais „lytiškumo pagal LGBT standartus“ mokslais, be kurių vaikai nebus perkeliami į kitą klasę. Nors Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) šią melagieną jau paneigė, vis dar nemažai internautų įsitikinę, kad tokios pamokos bus.
Mokykla
Mokykla / 123RF.com nuotr.

Socialiniuose tinkluose platinamoje teksto nuotraukoje pasakojama apie šalies mokyklose ir net lopšeliuose įvedamas lytiškumo ugdymo pamokas, tačiau akcentuojama, kad privalomos jos bus tik moksleiviams.

Tvirtinama, neva dar nei metų neturintys lopšelinukai bus mokomi masturbuotis, sulaukus 6 metų vaikai sužinos apie pastojimo galimybes, o vyriausiesiems moksleiviams privalomai teks pripažinti savo netradicinę seksualinę orientaciją.

„Šie lytinio švietimo standartai integruoti į privalomą 1 savaitinę Gyvenimo įgūdžių pamoką“, – tvirtina teksto rengėjai. Ir dar priduria:

„Pamoka privaloma. Jos neįskaičius mokinys negalės būti keliamas į kitą klasę“.

Melagieną paneigė, bet įtikino ne visus

Kilus didžiulei pasipiktinimo bangai dėl tariamų lytiškumo ugdymo pamokų, ŠMSM buvo priversta išplatinti informaciją, kad socialiniuose tinkluose platinami teiginiai neatitinka realybės.

„Švietimo, mokslo ir sporto ministerija informuoja, kad dokumentas, socialiniuose tinkluose pateikiamas kaip programos turinio reziume, neturi nieko bendro su tikruoju programos turiniu“, – skelbiama išplatintoje ministerijos pozicijoje.

Įraše taip pat paaiškinta, kaip atpažinti dezinformaciją skleidžiančius dokumentus.

„Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos ir kitų valstybinių institucijų dokumentų formos dokumentai turi oficialią formą su rekvizitais. Socialinėse medijose plintantis formatas akivaizdžiai nėra sukurtas valstybinės įstaigos“, – teigiama ŠMSM įraše socialiniame tinkle „Facebook“.

Jame taip pat pridėtos ir nuorodos į realias egzistuojančias lytiškumo ugdymo programas. Tačiau dalies tėvų net tokie argumentai neįtikino.

Įtikėję sąmokslo teorijomis komentatoriai ėmė tvirtinti, kad tai „globalistų planas pakeisti žmoniją“, o susirūpinę tėvai pradėjo masiškai vieni kitų klausinėti, ar tikrai be tokių pamokų vaikai netektų galimybės tęsti mokslus.

Ko iš tiesų mokys?

ŠMSM tinklalapyje išplatintuose Gyvenimo įgūdžių programos aprašuose detaliai nurodyta, ko tiksliai bus mokomi vaikai ir kokių rezultatų tikimasi.

„Gyvenimo įgūdžių dalyko tikslas – sudaryti galimybę kiekvienam mokiniui nuosekliai ugdytis gyvenimui svarbius įgūdžius: socialinius ir emocinius įgūdžius bei gebėjimus, sveikos gyvensenos nuostatas, mokytis saugoti savo ir kitų sveikatą ir gyvybę, pasiruošti kurti asmeninius ir profesinius santykius, pasirinkti profesinį kelią bei tapti jautriems ir atliepiantiems kitų asmenų, bendruomenės, visuomenės gerovės poreikius“, – skelbiama aprašyme.

123RF.com nuotr./Paaugliai
123RF.com nuotr./Paaugliai

Programos apraše nėra melagienoje išplatintų teiginių apie lytinio švietimo įgūdžius, taip pat neužsimenama, kad programoje nedalyvavę mokiniai negalės būti perkeliami į aukštesnę klasę.

Pagal šiuo metu Lietuvoje galiojančią tvarką mokinio, turinčio kai kurių ugdymo plano dalykų nepatenkinamus metinius (papildomo darbo, jei buvo skirtas) įvertinimus, neatliktą socialinę pilietinę veiklą, kėlimo į aukštesnę klasę, palikimo kartoti ugdymo programos ar papildomo darbo skyrimo klausimus svarsto mokinį ugdę mokytojai, kiti ugdymo procese dalyvavę asmenys.

Taigi, nėra papildomų įstatymų ar ministerijos įsakymų nurodančių, kad dėl kurios konkrečios pamokos nelankymo, arba neigiamo dalyko įvertinimo mokinys turėtų likti kartoti kurso.

Buvo mokoma ir anksčiau

Lytiškumo ugdymas mokyklose nėra naujas dalykas. Šiemet mokyklose startuojanti nauja Gyvenimo įgūdžių bendroji programa pakeis nuo 2016 m. galiojusią Sveikatos, lytiškumo ugdymo ir rengimo šeimai programą.

Jos apraše nurodyta, kokie dalykai buvo dėstomi vaikams:

„Lytiškumo ugdymo siekis – savo prigimtinio lytinio tapatumo suvokimas, atsakingas lytinis elgesys, reiškiantis gebėjimą valingai ir motyvuotai pasirinkti sau ir kitam asmeniui saugiausią (fizine ir psichine prasme) lytinį elgesį, apimantį pagarbą sau ir kitam asmeniui, rizikingo lytinio elgesio pasekmių suvokimą“, – įtvirtinta teisės akte.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mokykla
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mokykla

15min verdiktas: Iš dalies melas. Nors daliai mokinių šiemet iš tiesų prasidės Gyvenimo įgūdžių programos pamokos, tačiau jų turinys neturi nieko bendro su platinamu melagienoje.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas