Prekybos centrų atstovai tvirtina, kad šaldymo įrenginiuose palaikoma pastovi temperatūra, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) vyriausioji patarėja Jurgita Savickaitė taip pat abejoja, ar parduotuvės taip rizikuotų.
Parduotuvės atstovas: klaidinti gali besikaupiantis kondensatas
Prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Berta Čaikauskaitė neigia, kad vakarais arba naktį šaldiklių temperatūra keičiama, ji tvirtina, kad maisto produktai laikomi tinkamomis sąlygomis. B.Čaikauskaitės teigimu, prekybos centrai šaldytuvų temperatūrą kontroliuoja atsižvelgdami į produkto laikymo sąlygų reikalavimus.
„Maximos“ atstovas ryšiams su visuomene Paulius Stonis tikina, kad prekybos tinklas šaldytuvų temperatūros nakčiai nekeičia. Anot jo, ledai parduotuvėje gali būti aptirpę dėl šiltų orų, karščio ir padidėjusios oro drėgmės.
„Dėl didesnės drėgmės maisto šaldytuvuose kaupiasi kondensatas, dėl to kartais drėksta juose esantys produktai. Šią problemą sprendžiame parduotuvės orą vėsindami kondicionieriais“, – kalba P.Stonis.
„Rimi“ viešųjų ryšių vadovė Giedrė Buivydienė taip pat neigia, kad šaldytuvų temperatūra koreguojama.
„Naktį, tuo metu, kai parduotuvė nedirba, šaldytuvų temperatūra tikrai nesumažinama. Visuose šaldymo įrenginiuose visada palaikoma pastovi temperatūra, kuri būtina maisto produktų kokybei ir galiojimo trukmei užtikrinti“, – sako G.Buivydienė.
„Norfos“ atstovas spaudai Darius Ryliškis kalba, kad parduotuvės darbuotojai negali reguliuoti nei šaldiklių, nei šaldytuvų temperatūros – ji nustatyta ir veikia automatiškai.
Pasak D.Ryliškio, temperatūra šaldytuvuose gali padidėti dėl aparatūros gedimo arba darbuotojų neatidumo, kai darbo pabaigoje nėra patikrinama, ar visos šaldiklių durelės sandariai uždarytos. Tokiais atvejais, teigia D.Ryliškis, produktai iš šaldytuvų pašalinami.
Nakčiai išjungti šaldytuvus parduotuvėms būtų nepelninga
Šaldymo įrangą montuojančios ir aptarnaujančios įmonės atstovas (vardas ir pavardė redakcijai žinomi) taip pat neigia, kad parduotuvės galėtų nakčiai išjungti šaldytuvus. Pasak jo, šių įrenginių šaldymo sistema sudėtinga, taip pat įrengti temperatūros registratoriai, vykdomi patikrinimai. Įmonės atstovo manymu, šaldymo sistemos išjungimas nakčiai ir įjungimas ryte užimtų daug laiko.
„Tai nėra buitinis šaldytuvas kaip namuose, kad nori – įjungi, nori – išjungi. Didesnėse parduotuvėse yra visa šaldymo sistema, norint ją sustabdyti bei paleisti reikia ir personalo, ir žinių – nėra taip, kad nuspaudi vieną mygtuką ir viskas“, – sako įmonės atstovas.
Jo teigimu, parduotuvėms nebūtų pelninga įrengti tokias sistemas, kurios naktį šaldytuvus automatiškai išjungtų.
„Parduotuvėje, kurioje yra keli šaldytuvėliai, tokia investicija niekada neatsipirktų“, – tikina įmonės atstovas.
Vilniaus Gedimino technikos universiteto Pastatų energetikos katedros docentas dr. Giedrius Šiupšinskas abejoja, ar parduotuvės ryžtųsi tokiam elektros taupymo būdui. Anot jo, norint ryte grąžinti reikiamą šaldytuvo temperatūrą, būtų sunaudojama dar daugiau elektros energijos, nes šaldytuvas turėtų veikti didesniu galingumu.
„Daug paprasčiau palaikyti pastovaus režimo šaldytuvo temperatūrą, o ne sudaryti tokias sąlygas, kad jis dirbtų maksimaliu ar minimaliu režimu“, – tvirtina G.Šiupšinskas.
VMVT atstovė kalba, kad vasarą prekybos centruose būna atvejų, kai užfiksuojama pažeidimų dėl šiek tiek per aukštos temperatūros šaldytuvuose ir didelio apšerkšnijimo.
VMVT atstovė: parduotuvėse turėtų veikti savikontrolės sistema
VMVT vyriausioji patarėja J.Savickaitė LRT.lt pasakoja, kaip atpažinti, kad parduotuvėse esančiuose šaldytuvuose temperatūra netinkama. Anot jos, jei maisto produktai aiškiai deformuoti, o ant šaldytuvo stiklų matomas šerkšnas ar rasa, gali būti, kad jo temperatūra buvo per aukšta. Didesnis šerkšno kiekis taip pat gali reikšti, kad šaldytuvas seniai valytas arba prastai prižiūrimas.
J.Savickaitės teigimu, parduotuvėse turėtų veikti savikontrolės sistema, kai darbuotojai nustatytu dažnumu registruoja šaldymo įrenginių temperatūrą ir, pastebėję nukrypimų, taiko koregavimo veiksmus. VMVT atstovė aiškina, kad, jei šaldiklių temperatūra neatitinka gamintojo reikalavimų, produktai turėtų būti išimami ir vartotojams netiekiami.
„Parduotuvės administracija yra atsakinga užtikrinti, kad tokia savikontrolės sistema būtų nepertraukiama, ypač karštuoju metų laikotarpiu“, – kalba J.Savickaitė.
Anot VMVT atstovės, nors produktų gamintojų nurodymai gali būti įvairūs, tačiau užšaldytų maisto produktų laikymo temperatūra turėtų būti ne aukštesnė kaip 18 laipsnių šalčio.
J.Savickaitė sako, kad parduotuvėse patikrinimai gali vykti bet kuriuo parduotuvės darbo metu. Pasak jos, tai priklauso ir nuo patikrinimo tikslo, tačiau paprastai planinius patikrinimus VMVT stengiasi vykdyti tuo metu, kai parduotuvė gauna prekes. Tokiu būdu tarnyba gali stebėti, kaip užtikrinamos transportavimo sąlygos.
VMVT vyriausioji patarėja akcentuoja, kad nustačius, jog prekybos tinklai nakčiai išjungia šaldytuvus, toks elgesys būtų traktuojamas kaip gana grubus pažeidimas, turintis įtakos maisto produktų saugai. Vis dėlto J.Savickaitė dvejoja, ar prekybos tinklai rizikuotų taip elgtis.
„Man sunku įsivaizduoti, kad prekybos centras ar parduotuvė rizikuotų savo turtu – maisto produktais, į kuriuos jie investuoja pinigus – ir jį sugadintų, taip taupydami elektrą. Tai tikrai būtų labai neatsakinga iš jų pusės“, – svarsto J.Savickaitė.
VMVT atstovė kalba, kad vasarą prekybos centruose būna atvejų, kai užfiksuojama pažeidimų dėl šiek tiek per aukštos temperatūros šaldytuvuose ir didelio apšerkšnijimo.