Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2015 06 21

Sutrikę dzūkai krapšto galvas: žemuogės žydi, bet uogų beveik nėra

Birželis persisvėrė į kitą pusę, o grybais ir uogomis garsėjantys Dzūkijos miškai vis dar tušti.
Žemuogė
Žemuogė / Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr.

„Praėjusių metų birželio pirmą savaitę voveraitėmis ir žemuogėmis vyko normali prekyba, o šiemet viduryje mėnesio nebuvo ką rinkti“, – tvirtino Janina Janušauskienė iš Marcinkonių, jau daugelį metų prie kelio „Merkinė–Druskininkai“ prekiaujanti miško gėrybėmis.

Žemuogės žydi, bet uogų nėra

J.Janušauskienė pirmosiomis šios vasaros žemuogėmis pradėjo prekiauti tik šią savaitę. Stiklinę kvapnių raudonšonių uogų moteris pardavinėja po 3 eurus. „Labai nesigriebia, bet pravažiuojantys pirkėjai išperka“, – teigė moteris.

Kai kur dėl drėgmės trūkumo išdžiūvę net žemuogių krūmeliai, ant kitų krūmelių uogų primegzta daug, tačiau sudžiūvę.

Žemuogės Dzūkijos miškuose pradėjo žydėti dar balandžio mėnesį, žydi jos ir dabar, bet žemuogių prisirinkti galima ne visur. Anot J.Janušauskienės, su tokiu reiškiniu, kad žemuogės žydėtų, bet neužaugintų uogų, susiduria pirmą kartą. „Nežinau, kur jos dingo“, – stebėjosi marcinkoniškė. Kai kur dėl drėgmės trūkumo išdžiūvę net žemuogių krūmeliai, ant kitų krūmelių uogų primegzta daug, tačiau sudžiūvę. „Jos raudonos, bet kietos kaip pipiriukai ir net kartokos, tokias uogas dar labiau padžiovinus, galima nebent arbatai naudoti“, – teigė J.Janušauskienė.

Uogautoja pranašauja prastą ir mėlynių derlių. Esą žalių uogų yra, bet mažai.

Voveraitės sudžiūvo

Voveraitės taip ir nespėjo ūgtelėti, vis stipriau sausrai apimant miškus, jos virto mažais geltonais trupinėliais, netinkamais nei rauti, nei į puodą dėti.

Voveraitės pasirodė kiek daugiau nei prieš savaitę, bet sausra ir jas baigia sunaikinti. „Pridygusių buvo daug, tik dėl mažumo rauti nebuvo galima“, – pasakojo grybautoja.

Voveraitės taip ir nespėjo ūgtelėti, vis stipriau sausrai apimant miškus, jos virto mažais geltonais trupinėliais, netinkamais nei rauti, nei į puodą dėti.

Patyrusios uogautojos ir grybautojos nuomone, dėl uogų ir grybų nederliaus kalta sausra bei birželio pradžioje Varėnos rajone prasiautusios šalnos. „Šaltis pakenkė grybams, uogoms, net bulves kai kuriose vietose nušaldė“, – teigė moteris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas