Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 08 02

Svajonės pildosi: klaipėdietis Dominykas bus operuojamas JAV ir grįš pasikeitęs

Rugpjūčio viduryje klaipėdiečių Gajauskų šeima leisis į tolimą ir ilgai lauktą kelionę – į JAV, kur jų šešiamečio sūnaus Dominyko laukia dvi operacijos. Sūnaus vardo fondą įkūrusi Aušra Gajauskienė tyliai svajojo apie tokią galimybę, kainuojančią tūkstančius dolerių, tačiau gerų žmonių dėka svajonė ėmė ir išsipildė. Šeimai pavyko surinkti apie 65 tūkst. eurų.
Mažojo Dominyko šeima svajoja apie operaciją JAV, kuri jų sūnui dovanotų kitokią gyvenimo kokybę.
Mažasis Dominykas ir jo mama Aušra / Asmeninio arch. nuotr.

Pavasarį 15min dalijosi klaipėdiečio berniuko istorija. Dominykas turi daug diagnozių, bet viena pagrindinių, lydinti jį nuo gimimo ir kelianti didžiausius iššūkius – cerebrinis paralyžius spastinė diplegija.

Spastika – tai nevalingas raumenų įtampos padidėjimas, dėl kurio kai kurie raumenys, o šiam berniukui būtent blauzdų ir čiurnų, yra visą laiką įtempti, tarsi sustingę ir kieti. Berniukas vaikšto tik su vaikštyne.

Žingeidus klaipėdietis yra ir labai aktyvus – tris kartus per savaitę sportuoja namuose su kineziterapeute, kartą per savaitę lanko žirgų terapiją, taip pat plaukioja baseine.

Kaip sako jo mama Aušra Gajauskienė, be sportinės veiklos Dominyko būklė būtų dar sudėtingesnė – vyktų sąnarių, sausgyslių ir raumenų „sumedėjimas“.

„Vaikų, turinčių cerebrinį paralyžių, raumenys nespėja augti ir temptis kartu su kaulais, todėl nuolatiniai tempimo pratimai ir fizinis aktyvumas normaliai fizinei būklei palaikyti yra būtini“, – pasakojo mama.

Palengvins judėjimą

JAV berniukui bus atlikta nugaros smegenų operacija, kuri turėtų palengvinti judėjimą.

Po operacijos Dominykas galės pirmą kartą iš tikrųjų atsipalaiduoti ir mokytis vaikščioti savo naujomis, lengvomis kojomis.

„SDR – selektyvinė dorzalinė rizotomija, galimai mūsų raktas į tą išsvajotąjį gyvenimą. Dabar Dominykas sportuoja tam, kad neblogėtų. Jis mažais žingsneliais, su savo didele motyvacija juda į priekį, o po operacijos Dominykas galės pirmą kartą iš tikrųjų atsipalaiduoti ir mokytis vaikščioti savo naujomis, lengvomis kojomis, – pasakojo Aušra.

– SDR operacijos metu yra įpjaunamos nugaros smegenų L2–S1 segmentų šaknelės. Operacijos eiga ne tik skamba rimtai, bet ir specialistų, atliekančių šią procedūrą, mažai, o tokių, kurie turėtų ilgametės patirties, dar mažiau. Laimei, Amerikoje St. Louis vaikų ligoninės gydytojas dr. T.S.Parkas turi daugiau kaip 30 metų patirtį ir tūkstančius sėkmės istorijų, kuriomis dalijasi vaikų tėvai ir jau užaugę pacientai.

Asmeninio arch. nuotr./Mažojo Dominyko šeima svajoja apie operaciją JAV, kuri jų sūnui dovanotų kitokią gyvenimo kokybę.
Asmeninio arch. nuotr./Mažojo Dominyko šeima svajoja apie operaciją JAV, kuri jų sūnui dovanotų kitokią gyvenimo kokybę.

Beje, jau ir mūsų šalyje turime tris laimingus vaikus su individualiomis sėkmės istorijomis po šios operacijos pas tą patį Amerikos gydytoją.“

Suaukojo žmonės

Šiai operacijai ir reabilitacijai šeima turėjo sukaupti 65 tūkst. eurų. Tai padaryti pavyko gerų žmonių dėka. Aukojo neabejingi berniuko likimui iš visos Lietuvos ir užsienio, prisidėjo ir įmonės, organizacijos, žinomi politikai.

„Didžioji suma suplaukė iš pavienių žmonių, bet pasidalinimas daugiausiai žmonių atnešė. Karolis Venckus prisidėjo sklaidos būdu. Jam pasidalijus žinia, labai pradėjo žmonės aukoti, labai daug dėmesio sulaikėme.

Jis padėjo parašyti laiškus Seimo nariams, sukūrė internetinę svetainę. Didžioji sumos dalis surinkta jo pastangomis. Seimo nariams parašėme, kad renkamos lėšos sūnaus operacijai ir kviečiame prisidėti“, – pasakojo Aušra.

Moteris sako nustebusi ir esanti dėkinga, jog kai kurie politikai liko neabejingi.

Siekiant surinkti lėšų šeima dalyvavo ir vienoje televizijos laidoje.

Bilietai jau kišenėje

Praėjusią savaitę šeima įsigijo bilietus į JAV. Jų kelionė bus ilga, teks dukart persėsti – Amsterdame ir Atlantoje.

Mažasis Dominykas su jauduliu laukia kelionės, kuri bus kupina iššūkių.

„Žino, kad jau greit keliausim. Įvairi emocija – kartais nori, kartais nenori. Kai eina, sako: „Noriu vaikščioti pats, skrendam į Ameriką“, o būna „nevažiuosiu, neskrisiu“.

Ketinome skristi gruodį, buvo paskirta operacijos data, bet kadangi suplaukė pinigėliai greičiau, mes kreipėmės ir atsistojom į vadinamąją atšaukimų eilę ir ta vieta buvo iškart – rugpjūčio 20 diena“, – pasakoja mama.

Berniukui JAV bus atliktos dvi operacijos. Viena jų kainuoja apie 40 tūkstančių, o kita – apie 10 tūkstančių eurų.

Asmeninio arch. nuotr./Mažasis Dominykas (dešinėje) su mama ir broliuku
Asmeninio arch. nuotr./Mažasis Dominykas (dešinėje) su mama ir broliuku

Antroji operacija – blauzdų, nes po augimo šuolio yra sutrumpėję raumenys, kurie nebespėja augti kartu su sparčiai stypstančiais berniuko kaulais.

„Po dešimties dienų, rugpjūčio 30 dieną, Dominykui bus atlikta kita operacija – kojų raumenų. Ligoninėje praleisime vieną dieną. Tuo ir smagu, nes operacija yra mažai invazinė, preciziškai padaroma su labai mažai pjūvio, greit atsistato vaikai“, – pasakojo berniuko mama.

Ilga reabilitacija

Po abiejų operacijų berniuko laukia trys savaitės reabilitacijos, kurių kaina įskaičiuota į bendrą operacijų kainą, siekiančią 50 tūkstančių eurų, papildomai kainuos lėktuvo bilietai, apgyvendinimas.

Po operacijos berniuko ir visos šeimos laukia ilgas darbas – bent metai, o geriausia dveji, intensyvios reabilitacijos – sportas penkis kartus per savaitę mažiausiai po valandą, 3–4 intensyvios reabilitacijos per metus, kuriose sportuojama bent 2 valandas per dieną.

Šeima ketina dairytis į užsienį, pvz., Didžiojoje Britanijoje yra reabilitacija, kuri orientuojasi į vaikus po SDR operacijos, dviejų savaičių reabilitacijos kaina siekia per 2 000 eurų.

„Pas gydytoją T.S.Parką važiuoja pacientai iš viso pasaulio, nuo Rusijos iki Australijos. Neurochirurgas ne veltui vadinamas Dievu, jo darbo rezultatai prilygsta stebuklams. Šis žmogus per 32 savo darbo metus yra atlikęs 5 tūkst. operacijų.

Jo paties ištobulinta technologija skiriasi nuo kitų šalių, pavyzdžiui, atliekant tokią pačią operaciją kitur į stuburą dedamos metalinės plokštelės, išpjaunama didesnė dalis kaulo, o šis gydytojas taiko švelnesnį ir efektyvesnį būdą, įamžintą dokumentiniame filme, – anksčiau pasakojo Aušra.

– Apie tokią operaciją Dominykui svajojau jau nuo 1,5 metukų, bet pagalvojus apie sumą ir tokią tolimą kelionę, net nekilo rankos. Šią žiemą, stebėdama, kaip sūnus auga ir galvodama apie jo šeštąjį gimtadienį, tiesiog ėmiau ir pasiryžau pabandyti“.

Neurochirurgas ne veltui vadinamas Dievu, jo darbo rezultatai prilygsta stebuklams.

Grįš pasikeitęs

Į Lietuvą šeima grįš po mėnesio, rugsėjo 16 d. Į nepaprastą kelionę leidžiasi visa šeima – mama, tėtis ir Dominyko brolis.

„Yra rekomendacija, kad būtų daugiau nei vienas šeimos narys, nes maža kas vienam gali nutikti“, – sakė Aušra.

Moteris negali patikėti, jog šeimos svajonė keliauti į JAV išsipildė taip greitai.

„Jaučiuosi pasiekusi tikslą. Jau nesuku galvos, kaip bus su likusiais pinigėliais, tikimės, jog jie sukapsės rudenį, kartu su skirstomais 1,2 proc.“, – sako mama. Papildomos lėšos bus skirtos ilgai reabilitacijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito